Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 "bt.no" i går: August i Bergen tørrere og varmere enn normalt


16.08.07: Til og med i går morges hadde Bergen-Florida fått 110,2 mm nedbør. Da er 15 døgn av august unnagjort. Normalen for hele august er 190 mm. Dermed konkluderer www.bt.no at det likevel ikke er noen grunn til å klage: August er tørrere enn normalt.
I forbindelse med at Bergen i går formiddag ble hjemsøkt av en lokal, kortvarig og meget kraftig regnbyge, beroliger Bergens Tidendes nettutgave i går formiddag med at august er nemlig tørrere og varmere enn normalt.
Javelnei!
Vi skal avstå fra å sette på print de to bylinene på journalistene som har funnet fram ovennevnte "faktum", som ble presentert under tittelen VÆRET BEDRE ENN SITT RYKTE.

Tørrere enn vanlig
- Det er ingen grunn til å klage på været, ihvertfall ikke når vi sammenligner tallene med tidligere år, sier meteorolog Magnus Anglevik ved Vervarslinga på Vestlandet, Bergen, til bt.no i går formiddag.
- Så langt i august har det falt 110,2 mm, mens normalen (vel å merke for hele måneden!) er 190 mm. Dessuten er det også varmere enn det pleier å være. Gjennomsnittstemperaturen for Bergen i august er så langt 18 grader. Gjennomsnittet for tilsvarende perioder er 12,8 grader, så vi ligger godt over gjennomsnittet. Alt ifølge bt.no.

Enkel matematikk
De nevnte 110,2 mm utgjør 58% av normalen for hele måneden. De første 15 døgn utgjør 48% av tidsrommet av. Vår konklusjon blir det motsatt: - Det har faktisk vært våtere enn normalt i Bergen i første halvdel av august! Med normalfordeling av august-nedbøren ut gjennom helke måneden viser de 15 første døgnene at de har vært 20,8% våtere enn normalt.
Når det gjelder gjennomsnittstemperaturen, er den til og med gårsdagen beregnet til 15,3 grader. Hadde den vært 18 grader, ville vi ha vært inne i den rekordvarme august i fjor (da månedsmidlet pr 31.8. ble 17,5 grader) eller i rekordåret 1997 (da månedsmidlet pr 31.8. ble 19,5 grader).
For ordens skyld: Normalen for middeltemperaturen på Bergen-Florida for tidsrommet 1. - 15. august er 14,6 grader!
Her på www.varviggo.no vet vi ikke om det er en feilberegning av meteorologene i Bergen eller temperaturdata som er feiltolket og ditt sitert av de to nett-journalistene som hadde produsert saken.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©