Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 Ned mot sju minus på Finnmarksvidda i natt - norgesrekord på datoen 5. september


05.09.07: Først når vi kommer til den 13. september, har det forekommet at temperaturene f.eks. på Finnmarksvidda kryper under 10 kuldegrader. I natt var det minus 6,8 grader på landets kaldeste sted.
"KALDEST" på Meteorologisk institutts oppslagsside på internett var det i Cuovddatmohkki i Karasjok kommune med minus 6,8 grader i minimumstemperatur.
- Det er to tideler kaldere enn det har vært noe sted her i landet på den femte september-dagen. Det viser de rekordoversiktene som vi her på Vær og vind gjennom et langt vær-liv har utarbeidet.
Den tidligere norgesrekorden på den 5.9. var minus 6,6 grader fra Tynset-Støen i 1982.
Og så pass tidlig ut i høstsesongen er det ofte stedene i Nord-Østerdal og på Finnmarksvidda, enten det dreier seg om Karasjok eller Kautokeino kommuner, som kniver om disse kalde rekordene.
Allerede sist lørdag, den 1. september, måtte vi rette opp våre norgesrekorder. Da var det Drevsjø i Engerdal som flyttet sin norgesrekord på datoen den 1.9. fra minus 3,8 grader i 1979 til minus 6,0 grader.

Fra kulde til varme - i dag
Landets varmeste sted i dag ble Kongsberg Brannstasjon der maksimumstemperaturen ble 21,2 grader. En deilig dag i begynnelsen av september, som fikk fjernsynsmeteorologen på NRK1, statsmeteorolog Kristen Gislefoss, til å snakke om "indian summer". Men indian summer-begrepet kan, etter vår oppfatning, ikke brukes før i oktober - det var nemlig først i oktober at den innfødte befolkningen i USA kunne høste for annen gangs avlinger og dermed innførte begrepet indian summer en gang på 1800-tallet.

Varmerekorden den 5.9.
Apropos norgesrekorden i varme på den 5. september: Dagens 21,2 grader blekner unektelig litt når vi her på Vær og vind kan fortelle at det varmeste som har vært på den femte septemberdagen, er 27,6 grader fra Vinjeøra I i Sør-Trøndelag i 1968.

Tre år med ekstremt varm start
I de tre årene 1906, 1958 og 1991 ble det helt i starten av september satt ny norgesrekord for september-varme: 28,5 grader! Den for lengst nedlagte klimastasjonen Austad I i Bygland kommune i Setesdalen kunne bokføre 28,5 grader den 2. september 1906.
Femtito år senere kunne Meteorologisk institutts klimastasjon på Meråker Jernbanestasjon i Nord-Trøndelag bokføre de samme 28,5 grader den 1. september 1958.
Og den andre gangen som denne absolutte september-varmerekorden ble tangert, var den 3. september 1991 da observatør Else Eriksen på Drammen-Marienlyst leste av de samme 28,5 gradene.
Ergo: Tre ganger 28,5 grader helt i starten på september, med henholdsvis 52 og 33 års mellomrom.
Et paradoks er det at samtlige tre klimastasjoner er nedlagt. Meråker er for tiden representert med Meråker-Egga, mens Drammen-Marienlyst er avløst av automatstasjonen Drammen-Berskog.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©