Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 DOWN UNDER: - Darwin i Northern Territory har satt ny tørkerekord: 168 døgn uten noe nedbør


Darwin/Bærum, 24.09.08: Onsdag morgen kl. 09.00 lokal tid - kl. 01.00 norsk sommertid - kunne Bureau of Meteorology i delstatshovedstaden Darwin konstatere den 168. dagen på rad uten noe nedbør. Sist det kom nedbør, var den 9. april. Vi har detaljene.

- På søndag morgen den 21. september hadde regnmåleren på Darwin Airport gått i 165 døgn uten å registrere en eneste regndråpe. Dette er den lengste perioden med "regnfrie" dager ved flyplassen i Darwin der værmålingene begynte i 1941. Den tidligere lengste tørkeperioden var på 164 døgn, fra den 7. mai til 17. oktober 1976, skriver Bureau of Meteorology, Northern Territorys regionale kontor i et nyhetsoppslag mandag.
Verken mandag, tirsdag eller onsdag morgen kom det noe regn eller annen form for nedbør i Darwin. Så i morges ble det den 168. dagen med tørke i delstatshovedstaden der oppe i nord (Top End) på verdens største øy.

Den 9. april
Den seneste nedbøren i Darwin kom den 9. april. Da ble det målt 0,4 mm.
- Mens Darwins tørkeperiode vanligvis rekker over peioden 1. mai - 30. september, har Darwin aldri opplevd en komplett tørr tørkeperiode. Det er fortsatt snautt en uke til den offisielle slutten på tørkeperioden er over, konstaterte Sam Cleland, direktøren for Northern Territory Climate Services Centre.

Forbi Darwin
Mens Darwin har vært helt uten nedbør ut gjennom snart et halvt år, har det vært "regnforekomster" i andre deler av Top End, som denne delen av NT kalles. I den siste uken eller så kunne man i Darwins forsteder se noen lette regnbyger.
- Dette er naturens gang her oppe i Top End. Ett område kan få en enkelt avkjølende byge, mens man på den andre siden av gaten har det helt tørt, forklarte Cleland.

I 1976
Den tidligere tørkerekorden forekom i 1976. Det året fulgte vårsesongen september - november med den minste sesongnedbøren til nå.
- Forholdene i år er helt annerledes enn i 1976, så det er ingen grunn til å vente en gjentakelse av den vårtørken. Vi er for tiden i en nøytral fase av El Niño - La Niño-syklusen i år. Så det er ingen grunn til å vente verken en spesielt tørr eller våt "Build-up"-periode nå, avsluttet direktør Sam Cleland.

- Mooot norrrmalt
I perioden april - september (vinterhalvåret) down under er de offisielle normalene (1961 - 1990) for månedsnedbøren på Darwin Airport disse:
* april = 85,2 mm
* mai = 28,9 mm
* juni = 1,7 mm!
* juli = 1,0 mm!!
* august = 7,7 mm
* september = 18,7 mm.

Opptil 37 grader
Etter hva Vær og vind har funnet på de enkelte månedsoversiktene over værforholdene på Darwin Airport fra 10. april, har den høyeste temperaturen vært de 37,0 gradene som ble logget ut den 10. september.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©