Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 STORM-INFO III: - Enda mer "verdt å vite"; i dag om sørlendinger som bare bor langs kysten ...


03.12.08: I folkeopplysningens tjeneste iler vi dag, her og nå, til med dagens bidrag fra Storm Weather Center AS i Bergen, formidlet på Aftenpostens værside, sistesiden i kulturdelen. Fordi vi vet om mange sørlendinger som ikke bor langs kysten!

For den ikke-bornerte, men tvertimot høyst oppegående nordmann, sørlendinger inklusive, hitsetter vi en rykende fersk "Verdt å vite"-tekst, formidlet på Aftenpostens værside (sistesiden i kulturdelen) i dag, onsdag 3. desember anno 2008.

Dagens tekst
> "En sørlending vil bli spart for de mest dramatiske temperaturvariasjonene. En av grunnene er at kyststrøk aldri får de tøffeste temperaturutslagene fordi havet ligger utenfor som en gigantisk stabilisator. Men i innlandet, som i Kautokeino, er det andre krefter i sving. I mørketiden kan temperaturen her bli svært lav." (Sitat slutt.) Rett avskrift bekreftes!

- Hva med sørlendinger i innlandet?
Våre tanker går umiddelbart til de sørlendingene som bor - og ferierer - i innlandet, f.eks. på Hovden i Setesdalen. Og spesielt året 1982. Det året svingte nemlig temperaturene på dette kjente alpin- og turiststedet fra minus 38,0 grader den 8. januar til pluss 27,0 den 31. juli - som gir en temperaturforskjell innen samme år på 65 grader!

- Mørketid eller ikke?
> - Men i innlandet, som i Kautokeino, er det andre krefter i sving. I mørketiden kan temperaturen bli ganske lav, siterte vi ovenfor fra hva kloker hoder på Nøstet i Bergen har klekket ut spesielt for Aftenpostens lesere.
Personlig ville vi kanskje ha valgt Karasjok i stedet for Kautokeino. I året 1999 svingte nemlig temperaturen fra -51,2 grader den 28. januar til +29,2 grader den 15. juli. Det gir en forskjell på interessante 80,4 grader innenfor et tidsrom på et halvt år.
Vi er samtidig litt usikre på hvor lenge det er mørketid i Karasjok, eller i Kautokeino for den saks skyld. Vi velger å tro at så sent ut i januar som den 28. har sola vendt tilbake til Finnmarksvidda.

- Verdt å vite!
Avslutningsvis skal vi, stadig i folkeopplysningens tjeneste, bare minne allmennheten om at temperaturene ganske riktig inne på Finnmarksvidda kan skifte rett og slett voldsomt. Største temperaturstigning som vi noen gang har opplevd her i landet på fem timer, er de 24,9 gradene i Karasjok den 16. januar 1881. Ved morgenobservasjonen kl. 09.00 denne dagen var det -39,1 grader. Ved middagsobservasjonen kl. 14.00 (litt andre observasjonstider enn i dag!) var det blitt -14,2 grader.
Eller 32,8 grader samme sted på seks timer, men i langt nyere tid, den 11. januar 1965: Fra -43,8 grader kl. 07.00 til -11,0 grader kl. 13.00.
- Ha en god onsdag, både på Sørlandet og på Nøstet i Bergen!
Morgenhilsen fra
Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©