Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 STORM-INFO III: - Enda mer "verdt å vite"; i dag om sørlendinger som bare bor langs kysten ...


03.12.08: I folkeopplysningens tjeneste iler vi dag, her og nå, til med dagens bidrag fra Storm Weather Center AS i Bergen, formidlet på Aftenpostens værside, sistesiden i kulturdelen. Fordi vi vet om mange sørlendinger som ikke bor langs kysten!

For den ikke-bornerte, men tvertimot høyst oppegående nordmann, sørlendinger inklusive, hitsetter vi en rykende fersk "Verdt å vite"-tekst, formidlet på Aftenpostens værside (sistesiden i kulturdelen) i dag, onsdag 3. desember anno 2008.

Dagens tekst
> "En sørlending vil bli spart for de mest dramatiske temperaturvariasjonene. En av grunnene er at kyststrøk aldri får de tøffeste temperaturutslagene fordi havet ligger utenfor som en gigantisk stabilisator. Men i innlandet, som i Kautokeino, er det andre krefter i sving. I mørketiden kan temperaturen her bli svært lav." (Sitat slutt.) Rett avskrift bekreftes!

- Hva med sørlendinger i innlandet?
Våre tanker går umiddelbart til de sørlendingene som bor - og ferierer - i innlandet, f.eks. på Hovden i Setesdalen. Og spesielt året 1982. Det året svingte nemlig temperaturene på dette kjente alpin- og turiststedet fra minus 38,0 grader den 8. januar til pluss 27,0 den 31. juli - som gir en temperaturforskjell innen samme år på 65 grader!

- Mørketid eller ikke?
> - Men i innlandet, som i Kautokeino, er det andre krefter i sving. I mørketiden kan temperaturen bli ganske lav, siterte vi ovenfor fra hva kloker hoder på Nøstet i Bergen har klekket ut spesielt for Aftenpostens lesere.
Personlig ville vi kanskje ha valgt Karasjok i stedet for Kautokeino. I året 1999 svingte nemlig temperaturen fra -51,2 grader den 28. januar til +29,2 grader den 15. juli. Det gir en forskjell på interessante 80,4 grader innenfor et tidsrom på et halvt år.
Vi er samtidig litt usikre på hvor lenge det er mørketid i Karasjok, eller i Kautokeino for den saks skyld. Vi velger å tro at så sent ut i januar som den 28. har sola vendt tilbake til Finnmarksvidda.

- Verdt å vite!
Avslutningsvis skal vi, stadig i folkeopplysningens tjeneste, bare minne allmennheten om at temperaturene ganske riktig inne på Finnmarksvidda kan skifte rett og slett voldsomt. Største temperaturstigning som vi noen gang har opplevd her i landet på fem timer, er de 24,9 gradene i Karasjok den 16. januar 1881. Ved morgenobservasjonen kl. 09.00 denne dagen var det -39,1 grader. Ved middagsobservasjonen kl. 14.00 (litt andre observasjonstider enn i dag!) var det blitt -14,2 grader.
Eller 32,8 grader samme sted på seks timer, men i langt nyere tid, den 11. januar 1965: Fra -43,8 grader kl. 07.00 til -11,0 grader kl. 13.00.
- Ha en god onsdag, både på Sørlandet og på Nøstet i Bergen!
Morgenhilsen fra
Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

PÅSKEAFTENSSOMMERVARMEN: - Nesten 30 offisielle målesteder hadde 20+; topp på Hokksund med 23,4*C

Mandal-Eigebrekk, 21.04.19: Vær og vind har telt opp 29
steder på norgeskartet til Meteorologisk institutt der det
påskeaften var nordisk sommervarme, dvs. maks.-temp.
på 20,0*C og høyere.
Til topps gikk Hokksund-NIBIO i Øvre Eiker med 23,4!

Les mer


DAGBLADET-VÆR: - Så lenge fortsetter knallværet

Mandal-Eigebrekk, 21.04.19: - Dette var titteloppslaget på
Dagbladet på nett langfredag kveld. Men det mest
oppsiktvekkende ved det hele var meteorologens oversikt
over antall steder med nordisk sommervarme, der 23
steder ble til bare fem…

Les mer


LANGFREDAG: - Foreløpig varmetopp på 22,4 grader på Hokksund i Øvre Eiker; Oslo-Blindern stoppet på 19,7

Mandal-Eigebrekk, 20.04.19: Langfredag ble den andre
dag på rad med nordisk sommervarme en rekke steder,
m.a.o. at dagens maksimum fram til kl. 20.00 nådde
20-tallet.
Vi merket oss at en værvarslingsmeteorolog meldte
dagens maks alt kl. 15.00!

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©