Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 STORM-INFO IV: - Hurra for vinteren, melder VG og skriver om "litt skiføre"


08.12.08: Landets største avis - VG - gleder seg på side 10 i dagens, mandagens, avis og roper "Hurra for vinteren!" Og innfører en ny betegnelse for skisesongen: "Litt skiføre ..."

VGs bergenskontor ved journalist Harald Vikøyr og vakthavende meteorolog ved Storm Weather Center AS i samme by, Martin Grønnevet, har nok ikke den helt store geografiske kunnskapen om Oslo og Oslo-marka - eller om når det er "skiføre" eller om f.eks. skisesongens lengde.
VGs hovedredaksjon i Oslo sentrum har rykket ut til Frognerseteren og hatt det første møtet med vinteren. Derfor er mandags-VGs oppslag på side 10 innledningsvis viet Oslo-forhold.

Fra Storm-meteorologen
- De tørre tall viser at vi har litt skiføre både på det sentrale Østlandet - 13 cm på Blindern og 20 cm i Asker. Og dessuten 14 cm på Værnes. Kysten er imidlertid bar i Sør-Norge, sier storm-meteorolog Martin Grønnevet. (Sitat slutt, og rett avskrift bekreftes!)

- "Litt skiføre"
Vi stoppet umiddelbart opp ved begrepet "litt skiføre" på det sentrale Østlandet - og at landets største avis da velger snødybden på Blindern og i Asker. Og tar med seg på Værnes i Nord-Trøndelag i samme slengen!

Skiføre og skisesong
Fra viden kjent snøforskningsarbeid ved Meteorologisk institutt allerede på midten av 1980-årene innførte nå pensjonert seniorforsker ved Klimadivisjonen, Gustav Bjørbæk, begrepet eller definisjonen "skiføre" som når snødybden på stedet er 25 centimeter eller mer.
Bjørbæks forskningsarbeid ble opprinnelig konsentrert om nedbørmålingene og snødybdeobservasjonene fra Bjørnholt i Nordmarka (360 m.o.h.), like ved Nordmarksveien inn mot Kikut rimelig langt nord både i Oslo kommune og Nordmarka. Nedbørmålingene gjennom året og snødybdeobservasjonene startet i 1876, så her man sikre data i mer enn 130 år!
I løpet av de siste 30 årene har skisesongen, uttrykt som perioden av vinterhalvåret da det er minst 25 cm snødybde på flatmark, ved Bjørnholt minket med ca 30 dager.
Derfor forundret det oss storligen at snødybden for Oslo og Oslo-marka oppgis ved snødata fra Blindern (94 m.o.h.), Asker (163 m.o.h.) og Værnes (vel å merke i Nord-Trøndelag fylke!, 12 m.o.h.).
For ordens skyld skal vi ile til med fakta-opplysning både for VG-journalist Vikøyr og Storm-meteorolog Grønnevet: På Bjørnholt i Nordmarka var det søndag morgen kl. 07.00 27 cm snø - og dermed skiføre! Mandag morgen var den øket til 30 cm etter nattens nedbør, men da var jo VG allerede trykket ...
Snøhilsen fra
Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©