Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 STORM-INFO IV: - Hurra for vinteren, melder VG og skriver om "litt skiføre"


08.12.08: Landets største avis - VG - gleder seg på side 10 i dagens, mandagens, avis og roper "Hurra for vinteren!" Og innfører en ny betegnelse for skisesongen: "Litt skiføre ..."

VGs bergenskontor ved journalist Harald Vikøyr og vakthavende meteorolog ved Storm Weather Center AS i samme by, Martin Grønnevet, har nok ikke den helt store geografiske kunnskapen om Oslo og Oslo-marka - eller om når det er "skiføre" eller om f.eks. skisesongens lengde.
VGs hovedredaksjon i Oslo sentrum har rykket ut til Frognerseteren og hatt det første møtet med vinteren. Derfor er mandags-VGs oppslag på side 10 innledningsvis viet Oslo-forhold.

Fra Storm-meteorologen
- De tørre tall viser at vi har litt skiføre både på det sentrale Østlandet - 13 cm på Blindern og 20 cm i Asker. Og dessuten 14 cm på Værnes. Kysten er imidlertid bar i Sør-Norge, sier storm-meteorolog Martin Grønnevet. (Sitat slutt, og rett avskrift bekreftes!)

- "Litt skiføre"
Vi stoppet umiddelbart opp ved begrepet "litt skiføre" på det sentrale Østlandet - og at landets største avis da velger snødybden på Blindern og i Asker. Og tar med seg på Værnes i Nord-Trøndelag i samme slengen!

Skiføre og skisesong
Fra viden kjent snøforskningsarbeid ved Meteorologisk institutt allerede på midten av 1980-årene innførte nå pensjonert seniorforsker ved Klimadivisjonen, Gustav Bjørbæk, begrepet eller definisjonen "skiføre" som når snødybden på stedet er 25 centimeter eller mer.
Bjørbæks forskningsarbeid ble opprinnelig konsentrert om nedbørmålingene og snødybdeobservasjonene fra Bjørnholt i Nordmarka (360 m.o.h.), like ved Nordmarksveien inn mot Kikut rimelig langt nord både i Oslo kommune og Nordmarka. Nedbørmålingene gjennom året og snødybdeobservasjonene startet i 1876, så her man sikre data i mer enn 130 år!
I løpet av de siste 30 årene har skisesongen, uttrykt som perioden av vinterhalvåret da det er minst 25 cm snødybde på flatmark, ved Bjørnholt minket med ca 30 dager.
Derfor forundret det oss storligen at snødybden for Oslo og Oslo-marka oppgis ved snødata fra Blindern (94 m.o.h.), Asker (163 m.o.h.) og Værnes (vel å merke i Nord-Trøndelag fylke!, 12 m.o.h.).
For ordens skyld skal vi ile til med fakta-opplysning både for VG-journalist Vikøyr og Storm-meteorolog Grønnevet: På Bjørnholt i Nordmarka var det søndag morgen kl. 07.00 27 cm snø - og dermed skiføre! Mandag morgen var den øket til 30 cm etter nattens nedbør, men da var jo VG allerede trykket ...
Snøhilsen fra
Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

FØRSTE HALVDEL AV APRIL: - Langt varmere enn normalt; ekstremt tørt og bare 0,1 mm nedbør på Blindern

Mandal-Eigebrekk, 18.04.19: Til tross for at siste uke
før palmehelgen var kaldere enn normalt, har hele
første halvdel av april vært fra en halv til to grader
varmere enn normalt.
I det sørlige Norge har det omtrent ikke falt noe nedbør
overhode

Les mer


DAGENS UV-STRÅLING: - Høyeste indeksverdi = 3,1 ved Kise på Hedmark

Mandal-Eigebrekk, 15.04.19: Av de åtte stedene i Norge
der DSA, Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet, har
kontinuerlige målinger av UV-stråling, er det Kise på
Hedmark som har dagens høyeste verdi = 3,1. Det var få
minutter over kl. 13.00

Les mer


PÅSKEDRØMMESTART: - Tre klarværsdager hittil, men kaldere enn normalt og kaldt i sjøen sørligst på Sørlandet

Mandal-Eigebrekk, 15.04.19: De tre påskeferiedagene hittil
-- for alle dem som forlot hjemstedet allerede torsdag --
er det blitt en drømmestart av dimensjoner. Her aller lengst
sør på Sørlandet har vi notert oss for tre klarværsdager
allerede...

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©