Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 STORM-INFO IV: - Hurra for vinteren, melder VG og skriver om "litt skiføre"


08.12.08: Landets største avis - VG - gleder seg på side 10 i dagens, mandagens, avis og roper "Hurra for vinteren!" Og innfører en ny betegnelse for skisesongen: "Litt skiføre ..."

VGs bergenskontor ved journalist Harald Vikøyr og vakthavende meteorolog ved Storm Weather Center AS i samme by, Martin Grønnevet, har nok ikke den helt store geografiske kunnskapen om Oslo og Oslo-marka - eller om når det er "skiføre" eller om f.eks. skisesongens lengde.
VGs hovedredaksjon i Oslo sentrum har rykket ut til Frognerseteren og hatt det første møtet med vinteren. Derfor er mandags-VGs oppslag på side 10 innledningsvis viet Oslo-forhold.

Fra Storm-meteorologen
- De tørre tall viser at vi har litt skiføre både på det sentrale Østlandet - 13 cm på Blindern og 20 cm i Asker. Og dessuten 14 cm på Værnes. Kysten er imidlertid bar i Sør-Norge, sier storm-meteorolog Martin Grønnevet. (Sitat slutt, og rett avskrift bekreftes!)

- "Litt skiføre"
Vi stoppet umiddelbart opp ved begrepet "litt skiføre" på det sentrale Østlandet - og at landets største avis da velger snødybden på Blindern og i Asker. Og tar med seg på Værnes i Nord-Trøndelag i samme slengen!

Skiføre og skisesong
Fra viden kjent snøforskningsarbeid ved Meteorologisk institutt allerede på midten av 1980-årene innførte nå pensjonert seniorforsker ved Klimadivisjonen, Gustav Bjørbæk, begrepet eller definisjonen "skiføre" som når snødybden på stedet er 25 centimeter eller mer.
Bjørbæks forskningsarbeid ble opprinnelig konsentrert om nedbørmålingene og snødybdeobservasjonene fra Bjørnholt i Nordmarka (360 m.o.h.), like ved Nordmarksveien inn mot Kikut rimelig langt nord både i Oslo kommune og Nordmarka. Nedbørmålingene gjennom året og snødybdeobservasjonene startet i 1876, så her man sikre data i mer enn 130 år!
I løpet av de siste 30 årene har skisesongen, uttrykt som perioden av vinterhalvåret da det er minst 25 cm snødybde på flatmark, ved Bjørnholt minket med ca 30 dager.
Derfor forundret det oss storligen at snødybden for Oslo og Oslo-marka oppgis ved snødata fra Blindern (94 m.o.h.), Asker (163 m.o.h.) og Værnes (vel å merke i Nord-Trøndelag fylke!, 12 m.o.h.).
For ordens skyld skal vi ile til med fakta-opplysning både for VG-journalist Vikøyr og Storm-meteorolog Grønnevet: På Bjørnholt i Nordmarka var det søndag morgen kl. 07.00 27 cm snø - og dermed skiføre! Mandag morgen var den øket til 30 cm etter nattens nedbør, men da var jo VG allerede trykket ...
Snøhilsen fra
Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

NRK-URIX: - Ekstrem hetebølge på vei mot Europa; kanskje ikke så ekstrem ifølge Vær og vind

Mandal-Eigebrekk, 25.06.19: (NY!) Sist lørdag kl.11.33,
men oppdatert i går kl. 15.07, la NRK-Urix ut et europeisk
værvarsel med tittelen EKSTREM HETEBØLGE PÅ VEI MOT
EUROPA. NRK-journalist Bjørn Vilberg var mannen bak
tittel, oppslag og ingress.

Les mer


KLIMAFORSKER HYGEN TAR FEIL: - Norges østligste by gikk ut av den arktiske klimasonen etter august 2017

Mandal-Eigebrekk, 24.06.19: - På vei ut av Arktis: - Før var
det ikke hager her, heter det i toppoppslaget i middags på
nettportalen "yr.no". Det er NRK-journalist Erik Andreassen
ved NRK-Finnmark som har fått ny viten fra klimaforsker H.
O. Hygen

Les mer


23.6.1920: - Da Sihccajavri satte Nord-Norges høyeste temperatur med 34,3*C ved middagsobservasjonen

Mandal-Eigebrekk, 23.06.19: Neste år på denne datoen er
det nøyaktig 100 år siden Nord-Norges aller høyeste
temperatur ble målt. Stedet var Sihccajavri i Kautokeino
kommune. Værobservatør var E. E. Øvergaard.
De 34,3*C var hovedtemp'en kl. 13.26!

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©