Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 QUEENSLAND AGAIN: - 700 mm nedbør siste tre døgn i den oversvømte byen Ingham


Ingham/Townsville/Bærum, 04.02.09: Den tropiske syklonen Ellie - som endelig har fått et navn - henter opp uante regnmengder fra varmt Stillehav. Flere byer er totalt isolert. Hovedveien nord-sør står under vann en rekke steder. Det samme gjør jernbanen!

Monsunregnet over Queensland vil ingen ende ta. Helt isolert er byen Ingham ca 110 kilometer nordvest for storbyen Townsville. Elvevannet står opptil halvannen meter opp på husveggene både langs hovedveien gjennom delstaten, Bruce Highway, og i andre hovedgater.
En liten trøst må det være at det ikke er kaldt - temperaturene de siste dagene under tidenes verste syndflod har ligget mellom 23 og 30 grader!

Nedbøren i Ingham
- Siste døgns nedbør i Ingham ble 282,0 mm, ifølge de ferskeste nedbørdata hos Bureau of Meteorology, som vi på tørt land i vestre Bærum har hentet fram.
De siste tre døgnene er det kommet nøyaktig sju hundre millimeter nedbør på den lokale værstasjonen Ingham Composite. Totalt siste uke (sju døgn) har det kommet 998,9 mm nedbør!
Det normale for hele februar måned, riktig nok bare 28 døgn, er 456,4 mm.

- Verre enn i 1974
Den hittil største oversvømmelsen som Ingham opplevde, var i 1974. Avisen The Australian skriver i sin onsdagsutgave på nett at årets flom og oversvømmelser er enda verre!
Mer enn 1000 hjem er oversvømt, inklusive de 20 som har vannet stående halvannen meter opp på veggene. Flere enn 30 mennesker tilbringer timene, og de nærmeste dagene, i nødleirer i høyereliggende strøk av byen.
- Store krokodiller i sentrene av Carpentaria Gulf-byene hindrer redningmannskapene, men har foreløpig ikke tatt verken hunde- eller menneskeliv mens de har svømt i gatene! skriver The Australian.

- Enda mer regn
Og det er mer ødeleggelse underveis etter som værvarslerne i delstatshovedstaden Brisbane melder om voldsomt regn for resten av uken. Årsaken er at en et lavtrykk utenfor kysten kan komme til å utvikle seg til en syklon torsdag, rapporterer avisen Cairns Post i dag, onsdag.

- Nasjonal katastrofe
Delstatsminister Anna Bligh i Queensland foreslo i går at det var på høy tid at det ble erklært unntakstilstand og nasjonal katastrofe i denne delen av Queensland og at hæren måtte innkalles.
Delstatsminister ms. Bligh beskrev flommen som totalødeleggende og ekstraordinær, og hun ventet på råd fra sine spesialister hvorvidt tilstanden kvalifiserte til overnasjonal katastrofehjelp.

- Rasjonering
Supermarkedene i Cairns, Innisfail og Port Douglas har startet rasjonering av dagligvarer fordi hovedjernbanen har vært brutt i mer enn en uke, og lastebiler og vogntog ikke er i stand til å forsere vannmassene på hovedveien, Bruce Highway, nord for Ingham.

- Krokodiller i hovedgaten
I byen Normanton, som ligger ved Norman River, ca 40 km inn fra Gulf of Carpentaria, driver Mrs. Donna Smith Albion Hotell. Hun uttalte til The Australian tirsdag at det ble antatt at byen kom til å løpe tørr for øl allerede i løpet av to dager.
- Vi kan servere en hel masse drama her; ingen frukt og grønnsaker, men ingen ønsker seg en pub uten øl, sa Ms. Donna Smith.

- Koster enormt
Som en trøst midt oppi all elendigheten har strømforsyningen ikke blitt brutt. Vannforsyningen fungerer også som den skal. En rekke turister i området har strandet.
Infrastrukturen i delstaten er allerede blitt ødelag for mer enn fem millioner dollar (ca 22,5 mill. kr), mens de samlete skadene anslås til over 110 mill. dollar (nær 500 mill. kr) pr onsdag morgen.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

VINTERLIG I NATT PÅ SOGNEFJELL OG FILEFJELL: - Nye juli-kulderekorder , ned til -7,2*C

Mandal-Eigebrekk, 04.07.20: Med temperatur i natt ned til
minus 7,2*C på Sognefjellshytta i Lom ble det satt ny
fylkeskulderekord på Innlandet.
I tillegg ble denne rekorden og det kaldeste på Filefjell
landets tredje og 9. laveste juli-temp'er!

Les mer


LANDSTEMPERATUREN HVER MÅNED: - Hva forteller den massemediene eller folk flest?

Mandal-Eigebrekk, 01.06.20: I dag foreligger Klimatologisk
månedsoversikt fra Observasjon- og klimadivisjonen på
Meteorologisk institutt. Den innledes alltid med
månedstemperaturen for hele landet og hvor mye over
eller under normalen den har vært

Les mer


DEN REKORDVARME JUNIMÅNEDEN: - Østenfjells den varmeste siden 1889; vestenfjells og nordenfjells den aller varmeste

Mandal-Eigebrekk, 30.06.20: På i alt 11 dager i årets juni
har ett eller flere steder opplevd tropevarme. Det er to
dager flere enn i 2018. På 8 ulike netter ble det tropenatt
med i alt 42 enkelt-observasjoner. I 1988 og 1933 var det
6 tropenetter

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©