Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 NY FORSKNING: - Ikke bare El Niño i Stillehavet, men også temperaturen i Indiahavet forårsaker tørke i Sørøst-Australia


Sydney/Bærum, 06.02.09: - Farmere har applaudert et gjennombrudd i forskningen der australske vitenskapsmenn linker temperaturene i Indiahavet til nedbørforholdene i den sørøstlige delen av Australia, skriver Sydney-avisen The Australian på nett i dag.

- Forskerne som mener at de har oppdaget hva som driver fram en helt ødeleggende tørke, har for første gang påvist hvordan en skiftende og irregulær syklus av oppvarming og nedkjøling av havvannet (overflatevannet) i Indiahavet dikterer om fuktige vinder blir dirigert tvers over den sørlige halvdelen av Australia. Våre oppdagelser vil hjelpe oss til å forbedre sesongværvarslene spesielt når det gjelder nedbør og derigjennom drive et bedre og lønnsomt landbruk, uttaler forskningsteamets leder Caroline Ummenhofer til nettutgaven av Sydney-avisen The Australian fredag.

- Farmerne gleder seg
National Farmers Federation's president David Crombie uttalte at farmerne trenger pålitelige varsler for å hjelpe dem til å bestemme hva de skal dyrke og når de skal gjøre det.

Indian Ocean Dipole
Fenomenet som ble oppdaget av forskere, er kjent som Indian Ocean Dipole, har vært i en positiv eller nøytral fase siden 1992 - det lengste perioden som har forekommet siden denne forskningen startet på slutten av 1800-tallet.
Indian Ocean Dipole-studien indikerer at El Niño-forekomstene i Stillehavet ikke direkte drive fram tørke, som man tidligere har trodd.
- Vi trengte å distansere oss fra historiske sammenligninger av nedbør for å fokusere på nøyaktig og pålitelig informasjon om fremtidige værmønstre og begivenheter, understreket landbrukspresidenten.

- BOM kan bli verdensledende
National Farmers Federation har henvendt seg til den overnasjonale regjeringen for at Bureau of Meteorology (BOM) kan bli verdensledende i klimavarsling og utvide kompjutermodeller som de stoler på i sine sesong- og mellom-sesongvarsler.
Indian Ocean Dipole-forskningsteamet ledes av innledningsvis omtalte Caroline Ummenhofer, med Matthew England fra UNSW Climate Change Research Centre som nestleder og inkluderer forskere fra CSIRO og University of Tasmania.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©