Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 BRANNINFERNO III: - Hittil 182 omkomne i delstaten Victoria, frykter dødstall opp mot 300


Melbourne/Sydney/Bærum, 11.02.09: I den totalt nedbrente byen Maryville går politietterforskere bokstavelig talt fra hus til hus på leting etter omkomne. Ved midnatt natt til torsdag var fortsatt 182 personer bekreftet omkommet. Dette tallet kan bli 300.

Midt oppe i branntragedien i den australske delstaten Victoria er det enkelte små lyspunkter å oppdage. Bilder og en videoserie av verdens etter hvert mest kjente koala - umiddelbart døpt Sam, men som viste seg å være en hunn - har vandret verden rundt i papir- og etermedia.

- Får vann
En av brannmannskapene i Gippsland øst for Melbourne, David Tree, kommer tilfeldig over en litt fortumlet koala i et fullstendig nedbrent skogsområde. Etter noen få meters løp i "askeskogen" er den lille sjarmøren innhentet. David Tree har med seg en flaske kildevann, setter seg på huk og gir vesle Sam (egentlig Sammie) det meste av innholdet.
Brannmann Tree ser også at den vesle krabaten er litt forbrendt på labbene, og Sam tilbringer nå tiden på et dyrehospital i Gippsland, sammen med en annen av sine artsfrender som også er blitt reddet.

En million dyr
Dyrevernere anslår at flere enn en million ville dyr har mistet livet i de mange brannene som for alvor blusset opp lørdag.

- 182, kan bli 300
Politikommisær Christine Nixon bekreftet ved midnatt natt til torsdag lokal tid (kl. 14.00 norsk tid) overfor australske medier at 182 personer er bekrefet omkommet. De fleste av disse er funnet i den helt nedbrente byen Marysville.
PCC Christine Nixom uttaler til avisen Herald Sun på nett at hun forbereder byens overlevende at så mange som 300 kan ha mistet livet, de aller fleste av disse nettopp i Marysville.

Halvannen ganger Vestfold
Til nå er et område på halvannen ganger størrelsen på Vestfold fylke, anslagsvis 3.730 kvadratkilometer (373.000 hektar) fullstendig rasert. I et område omkring 150 kilometer øst for delstatshovedstaden Melbourne fryktes det at - under ugunstige værforhold - en innpå 18 kilometer lang brannfront kan trekke sør- eller sørvestover og gripe om seg i et område på 5.000 kvadratkilometer.

Fra satellitt
Flere av nettutgavene til bl.a. The Australian, Herald Sun og The Age har lagt ut bilder tatt fra satellitt (formidlet av NASA) der man kan følge brannrøyken mer enn 250 kilometer vekk fra brannstedene inn over delstaten Victoria og over i New South Wales.

- Forbi "Tassie"
Tirsdag middag da det blåste ganske kraftig fra nordvest, passerte røykstrimene øya Tasmania. Nordvesten som hadde vindkast oppimot 100 km/t (27,8 m/s eller 54 knop) hadde da brakt røyken nærmere 600 kilometer sørøstover ...

- Litt nedbør
Natt til torsdag lokal tid trakk lokale bygeskyer inn over Gippsland. Så langt er det, ifølge radarplott og nedbøroppgaver fra Bureau of Meteorology, bare snakk om små nedbørmengder: Fra noen få tildeler opp til et par millimeter. For brannene nord og sør for Princes Highway hjelper det ingen ting på de helt ekstreme forholdene. Det verste ville være, om disse bygeskyene også utløser tordenvær.
Mer nedbør har det derimot kommet i form av regnbyger i et større område vest for Melbourne. Der har det til nå bare vært små, lokale branner i forrige uke, forårsaket av såkalt tørt tordenvær.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

ETTERMIDDAGSBYGE MED HAGL OG TORDEN: - Ga opptil 25,3 mm nedbør på EN TIME i Oslo og 24,0 mm på Nesodden

Bærum, 20.08.19: I går ettermiddag drev det noen større
bygeskyceller inn over Asker, Bærum, Oslo og Nesodden
ved 17.30-tiden. Tordenværet var først ganske nærgående
her i vestre Bærum; deretter delte skycellene seg og dro
sørøstover over Snarøya!

Les mer


TIDENES VARMESTE JULI GLOBALT SETT: - NASAs globalmiddel endte på 14,90 grader, som er 0,80*C over det normale i 1961 -- 1990

Mandal-Eigebrekk, 16.08.19: - Den globale
middeltemperaturen for juli iht NASA sine målinger endte
på 14,90 grader. Det er ny rekord for NASA sine
globalmålinger som startet i januar 1880. Normalen for
siste normalperiode 1961 -- 1909 er 14.10*C.

Les mer


EKSTREMREGNET I VESTRE BÆRUM DEN 7.8.: - Ny døgnrekord i august på nedbørstasjonen 19490 Gjettum med 61,4 mm

Mandal-Eigebrekk, 13.08.19: Maksimalsonen for de
kraftige ettermiddagsbygene onsdag i forrige uke var
omkring Haslum T-banestasjon der hydrolog Jon Olav
Stranden i sin hage helt uoffisielt fanget opp 47,0 mm i
halvtimen kl. 17.40 - 18.10 CEST...

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©