Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 BRANNINFERNO III: - Hittil 182 omkomne i delstaten Victoria, frykter dødstall opp mot 300


Melbourne/Sydney/Bærum, 11.02.09: I den totalt nedbrente byen Maryville går politietterforskere bokstavelig talt fra hus til hus på leting etter omkomne. Ved midnatt natt til torsdag var fortsatt 182 personer bekreftet omkommet. Dette tallet kan bli 300.

Midt oppe i branntragedien i den australske delstaten Victoria er det enkelte små lyspunkter å oppdage. Bilder og en videoserie av verdens etter hvert mest kjente koala - umiddelbart døpt Sam, men som viste seg å være en hunn - har vandret verden rundt i papir- og etermedia.

- Får vann
En av brannmannskapene i Gippsland øst for Melbourne, David Tree, kommer tilfeldig over en litt fortumlet koala i et fullstendig nedbrent skogsområde. Etter noen få meters løp i "askeskogen" er den lille sjarmøren innhentet. David Tree har med seg en flaske kildevann, setter seg på huk og gir vesle Sam (egentlig Sammie) det meste av innholdet.
Brannmann Tree ser også at den vesle krabaten er litt forbrendt på labbene, og Sam tilbringer nå tiden på et dyrehospital i Gippsland, sammen med en annen av sine artsfrender som også er blitt reddet.

En million dyr
Dyrevernere anslår at flere enn en million ville dyr har mistet livet i de mange brannene som for alvor blusset opp lørdag.

- 182, kan bli 300
Politikommisær Christine Nixon bekreftet ved midnatt natt til torsdag lokal tid (kl. 14.00 norsk tid) overfor australske medier at 182 personer er bekrefet omkommet. De fleste av disse er funnet i den helt nedbrente byen Marysville.
PCC Christine Nixom uttaler til avisen Herald Sun på nett at hun forbereder byens overlevende at så mange som 300 kan ha mistet livet, de aller fleste av disse nettopp i Marysville.

Halvannen ganger Vestfold
Til nå er et område på halvannen ganger størrelsen på Vestfold fylke, anslagsvis 3.730 kvadratkilometer (373.000 hektar) fullstendig rasert. I et område omkring 150 kilometer øst for delstatshovedstaden Melbourne fryktes det at - under ugunstige værforhold - en innpå 18 kilometer lang brannfront kan trekke sør- eller sørvestover og gripe om seg i et område på 5.000 kvadratkilometer.

Fra satellitt
Flere av nettutgavene til bl.a. The Australian, Herald Sun og The Age har lagt ut bilder tatt fra satellitt (formidlet av NASA) der man kan følge brannrøyken mer enn 250 kilometer vekk fra brannstedene inn over delstaten Victoria og over i New South Wales.

- Forbi "Tassie"
Tirsdag middag da det blåste ganske kraftig fra nordvest, passerte røykstrimene øya Tasmania. Nordvesten som hadde vindkast oppimot 100 km/t (27,8 m/s eller 54 knop) hadde da brakt røyken nærmere 600 kilometer sørøstover ...

- Litt nedbør
Natt til torsdag lokal tid trakk lokale bygeskyer inn over Gippsland. Så langt er det, ifølge radarplott og nedbøroppgaver fra Bureau of Meteorology, bare snakk om små nedbørmengder: Fra noen få tildeler opp til et par millimeter. For brannene nord og sør for Princes Highway hjelper det ingen ting på de helt ekstreme forholdene. Det verste ville være, om disse bygeskyene også utløser tordenvær.
Mer nedbør har det derimot kommet i form av regnbyger i et større område vest for Melbourne. Der har det til nå bare vært små, lokale branner i forrige uke, forårsaket av såkalt tørt tordenvær.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

NY TRØNDERSK JANUARVARMEREKORD: - Rissa på Indre Fosen nådde 14,0*C mandag

TH-Patong, 21.01.20: Det var ikke bare i Møre og Romsdal
at det var ekstremt varmt mandag. Også nabofylket i nord,
Trøndelag, fikk føle varmen. Flere steder fikk nye
januarrekorder. I Rissa med sine 14,0 grader i maksimum
ble det ny fylkesrekord!

Les mer


TREDJEHØYESTE JANUARTEMP. I GÅR: - Sunndalsøra nådde 18,5*C

TH-Patong, 21.01.20: - I en ettermiddagstime i går,
mandag, smatt temperaturene på Sunndalsøra opp i
anselige 18,5 grader. Det er 19 dager etter at samme sted
satte den nye norgesrekorden i januarvarme med 19,0
grader, kan Vær og vind melde.

Les mer


FØRSTE FERIEUKE I THAILAND: - Ikke en regndråpe, men maks’en har vært oppe i 35,0*C tilsvarende norgesrekorden i julivarme

TH-Patong, 19.01.20: Fra Vær og vind landet på Phuket
Int’l Airport grytidlig fredag morgen for ni dager siden, har
ferieværet her nede vært helt «etter oppskriften». Selv en
overskyet dag, med svak sol gjennom middelshøye og høye
skyer, var prima

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©