Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 VÅREN: - Kom bl.a. til Bergen og Tafjord allerede den 15. februar


12.03.09: Når døgnmiddeltemperaturen er 0,0 grader eller høyere, men ikke over på tosifret antall plussgrader, er det vår i klimatologisk forstand. SMHI definerer at våren er kommet når minst sju dager på rad har hatt døgnmiddel over på pluss-siden ...

Til tross for at februar over praktisk talt hele landet har vært litt kaldere enn normalt, ankom våren på Vestlandet allerede søndag 15. februar. For eksempel i Bergen eller i Tafjord på indre Sunnmøre! Dette gjelder vel å merke om vi låner definisjonen på vår fra vårt naboland, fra Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) i Norrköping.

Definisjonen på vår
- Den definisjon vi anvender for å bestemme vårens ankomst, er at døgnmiddeltemperaturen skal være mellom 0,0 og 10,0 grader minst sju døgn på rad. Når døgnmiddeltemperaturen er 0,0 grader eller over, kaller vi dette for et døgn med vårtemperatur. Hvis sju døgn på rad har vårtemperatur, sier vi at våren ankom på det første av disse sju døgnene, skriver SMHI på sine nettsider.
De konstaterer med en viss glede at våren kom til det sørligste Sverige, nærmere bestemt til Falsterbo, allerede lørdag 21. februar.

- Tidligst den 15. februar
Denne definisjonen anvendes av SMHI og inneholder ytterligere ett vilkår: Starten på våren får ikke skje før den 15. februar. Dette er normalt tiden for "högvintern" i sørligste Skåne. Definisjonen bør bare tilpasses i Sverige etter som årstidene ser annerledes ut på andre plasser på jorden, understrekes det.

- Våren kom den 15. februar
Følger vi svenskenes definisjon av våren, ankom den nettopp på "grensedagen" den 15. februar f.eks. på Bergen-Florida og i Tafjord, med andre ord seks dager tidligere enn på svenskekysten. På Florida var døgnmiddeltemperaturen +1,9 grader søndag den 15.2.
Vi her på Vær og vind har sett på noen av de værstasjonene som ligger allment tilgjengelig på "yr.no" og kan der se at f.eks. Lista Fyr, Stavanger-Sola og Utsira Fyr i Rogaland fikk våren i ankomst den 18. februar, mens f.eks. Oksøy Fyr utenfor Kristiansand S. måtte vente til fredag den 20.2.

- Vår i Nord-Troms alt den 2. mars
Færder Fyr i ytre Oslofjorden har hatt vår først fra 1. mars, samme som f.eks. Arendal-Torungen Fyr i Aust-Agder.
Også i Midt-Norge og på den sørlige delen av Nordland kom våren allerede den 1. mars, på steder der Meteorologisk institutt er representert som f.eks. på Ørlandet, Værnes, Sklinna Fyr og Myken.
I Bodø og Svolvær-Skrova Fyr måtte man vente til den 2. mars, og faktisk så vidt langt nord som til 70,25 grader nord - ved Torsvåg Fyr på Vannøya i Karlsøy kommune i Nord-Troms innfant våren seg i år på mandag den 2. mars! - På Torsvåg Fyr er første dato med normal (1961 - 1990) døgnmiddeltemperatur på 0,0 grader den 28. mars, så våren på denne utposten i Nord-Troms innfant seg hele 26 dager før normalt, konstaterer vi her på Vær og vind.
- Noen bedre?

I Tafjord
Fjordbygda Tafjord på indre Sunnmøre har hatt den middeltemperatur på 6,7 grader for de første 11 døgnene av mars. Det er atskillig høyere enn normalt. Ifølge de beregnede normalene (1961 - 1990) for døgnmiddeltemperauren i Tafjord befinner 11 døgn på rad seg med middeltemperatur lik 6,7 grader fra og med den 21. april til og med den 1. mai. Da er det kanskje ikke så rart at man i den vesle fjordbygda på Sunnmøre har virkelige vårfornemmelser ni døgn før vårjevndøgn etter som slike temperaturer først skulle starte mot slutten av april!
Som kjent faller vårjevndøgn på datoen 20. mars i år.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

NY VARMFRONT INN FRA SØRVEST: - Etne i Sunnhordland nådde 13,7 grader i dag

Bærum, 22.02.21: Fra lavtrykk i Nordsjøen og på
Atlanteren svingte en varmfront mandag inn over det
sørvestlige hjørnet av det laaange landet vårt. De høyeste
temperaturene i dag ble derfor målt i noen fjordstrøk i
Rogaland og i Sunnhordland.

Les mer


SOMMERSØNDAG I MØRE OG ROMSDAL: - Opptil 15,4 grader i maks. i går; det varmeste i landet siden den 20. desember!

Bærum, 22.02.21: Første varmluftsfremstøt over
Nordvestlandet på mer enn to måneder sørget for
temperaturer opp i 15,4 grader i går, på de to vintervarme-
konkurrentene i Møre og Romsdal fylke: Fjordbygda Tafjord
og industristedet Sunndalsøra!

Les mer


OPPVARMINGEN I ARKTIS: - Året i Longyearbyen er blitt 2,78 grader varmere siste 30 år; vinteren hele 4,4 grader varmere

Bærum, 19.02.21: FNs klimamål fra 1995 om maksimalt 4
graders temperaturstigning i Arktis innen 2100 kan nås
allerede om ti år, dvs. 70 år tidligere enn hva man så for
seg for 25 år siden -- som et synlig bevis på at
oppvarmingen der aksellerer!

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©