Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 VÅREN: - Kom bl.a. til Bergen og Tafjord allerede den 15. februar


12.03.09: Når døgnmiddeltemperaturen er 0,0 grader eller høyere, men ikke over på tosifret antall plussgrader, er det vår i klimatologisk forstand. SMHI definerer at våren er kommet når minst sju dager på rad har hatt døgnmiddel over på pluss-siden ...

Til tross for at februar over praktisk talt hele landet har vært litt kaldere enn normalt, ankom våren på Vestlandet allerede søndag 15. februar. For eksempel i Bergen eller i Tafjord på indre Sunnmøre! Dette gjelder vel å merke om vi låner definisjonen på vår fra vårt naboland, fra Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) i Norrköping.

Definisjonen på vår
- Den definisjon vi anvender for å bestemme vårens ankomst, er at døgnmiddeltemperaturen skal være mellom 0,0 og 10,0 grader minst sju døgn på rad. Når døgnmiddeltemperaturen er 0,0 grader eller over, kaller vi dette for et døgn med vårtemperatur. Hvis sju døgn på rad har vårtemperatur, sier vi at våren ankom på det første av disse sju døgnene, skriver SMHI på sine nettsider.
De konstaterer med en viss glede at våren kom til det sørligste Sverige, nærmere bestemt til Falsterbo, allerede lørdag 21. februar.

- Tidligst den 15. februar
Denne definisjonen anvendes av SMHI og inneholder ytterligere ett vilkår: Starten på våren får ikke skje før den 15. februar. Dette er normalt tiden for "högvintern" i sørligste Skåne. Definisjonen bør bare tilpasses i Sverige etter som årstidene ser annerledes ut på andre plasser på jorden, understrekes det.

- Våren kom den 15. februar
Følger vi svenskenes definisjon av våren, ankom den nettopp på "grensedagen" den 15. februar f.eks. på Bergen-Florida og i Tafjord, med andre ord seks dager tidligere enn på svenskekysten. På Florida var døgnmiddeltemperaturen +1,9 grader søndag den 15.2.
Vi her på Vær og vind har sett på noen av de værstasjonene som ligger allment tilgjengelig på "yr.no" og kan der se at f.eks. Lista Fyr, Stavanger-Sola og Utsira Fyr i Rogaland fikk våren i ankomst den 18. februar, mens f.eks. Oksøy Fyr utenfor Kristiansand S. måtte vente til fredag den 20.2.

- Vår i Nord-Troms alt den 2. mars
Færder Fyr i ytre Oslofjorden har hatt vår først fra 1. mars, samme som f.eks. Arendal-Torungen Fyr i Aust-Agder.
Også i Midt-Norge og på den sørlige delen av Nordland kom våren allerede den 1. mars, på steder der Meteorologisk institutt er representert som f.eks. på Ørlandet, Værnes, Sklinna Fyr og Myken.
I Bodø og Svolvær-Skrova Fyr måtte man vente til den 2. mars, og faktisk så vidt langt nord som til 70,25 grader nord - ved Torsvåg Fyr på Vannøya i Karlsøy kommune i Nord-Troms innfant våren seg i år på mandag den 2. mars! - På Torsvåg Fyr er første dato med normal (1961 - 1990) døgnmiddeltemperatur på 0,0 grader den 28. mars, så våren på denne utposten i Nord-Troms innfant seg hele 26 dager før normalt, konstaterer vi her på Vær og vind.
- Noen bedre?

I Tafjord
Fjordbygda Tafjord på indre Sunnmøre har hatt den middeltemperatur på 6,7 grader for de første 11 døgnene av mars. Det er atskillig høyere enn normalt. Ifølge de beregnede normalene (1961 - 1990) for døgnmiddeltemperauren i Tafjord befinner 11 døgn på rad seg med middeltemperatur lik 6,7 grader fra og med den 21. april til og med den 1. mai. Da er det kanskje ikke så rart at man i den vesle fjordbygda på Sunnmøre har virkelige vårfornemmelser ni døgn før vårjevndøgn etter som slike temperaturer først skulle starte mot slutten av april!
Som kjent faller vårjevndøgn på datoen 20. mars i år.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

VINTERLIG I NATT PÅ SOGNEFJELL OG FILEFJELL: - Nye juli-kulderekorder , ned til -7,2*C

Mandal-Eigebrekk, 04.07.20: Med temperatur i natt ned til
minus 7,2*C på Sognefjellshytta i Lom ble det satt ny
fylkeskulderekord på Innlandet.
I tillegg ble denne rekorden og det kaldeste på Filefjell
landets tredje og 9. laveste juli-temp'er!

Les mer


LANDSTEMPERATUREN HVER MÅNED: - Hva forteller den massemediene eller folk flest?

Mandal-Eigebrekk, 01.06.20: I dag foreligger Klimatologisk
månedsoversikt fra Observasjon- og klimadivisjonen på
Meteorologisk institutt. Den innledes alltid med
månedstemperaturen for hele landet og hvor mye over
eller under normalen den har vært

Les mer


DEN REKORDVARME JUNIMÅNEDEN: - Østenfjells den varmeste siden 1889; vestenfjells og nordenfjells den aller varmeste

Mandal-Eigebrekk, 30.06.20: På i alt 11 dager i årets juni
har ett eller flere steder opplevd tropevarme. Det er to
dager flere enn i 2018. På 8 ulike netter ble det tropenatt
med i alt 42 enkelt-observasjoner. I 1988 og 1933 var det
6 tropenetter

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©