Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 FÆRØYANE: - Ny mars-varmerekord satt fredag for en uke siden


København/Bærum, 27.03.09: (Utvidet versjon!) Nesten tre grader høyere ble den færøyske varmerekorden for mars måned tøyd i været fredag 20. mars, melder Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) i en nyhetssak på sine nettsider torsdag.

- Den nye rekorden lyder på imponerende 16,1 grader og ble satt på Fugloy, mens den gamle på "bare" 13,3 grader stammer fra Kirkja den 17. mars 2000, skriver meteorolog Niels Hansen på DMI sine nettsider en et nyhetsoppslag torsdag.

Rekorden
Den rekordhøye temperaturen ble først spottet av vakthavende farvannsmeteorolog Tim Petersson, som i det følgende beskriver den usedvanlige værstasjonen fredag 20. mars slik:
- Et høytrykk 1035 hPa hadde sitt sentrum tett på Danmark. En svak kaldfront, koblet til et lavtrykksområde 985 hPa i Danskestredet (mellom Grønland og Island; red.s tilføyelse) beveget seg i løpet av dagen fram mot Færøyane fra vest, skriver meteorolog Hansen.
- På forsiden av kaldfronten strømmet en tunge av varm luft fra Spania og Sør-Frankrike opp over De britiske øyer og Færøyane hele veien til Island.

- Ikke dis og tåke
- Varmt luft over det forholdsvis kalde Atlanterhavet pleier å gi en del dis og tåke og lave skyer, med ganske lave temperaturer. Men fredag den 20. var man altså heldig, kanskje fordi luften var av kontinental opprinnelse og derfor var ganske tørr. Kombinasjonen av en varm luftmasse, ganske stille vær og mars-sola ga så den høye temperaturen, ifølge farvannsmeteorolog Petersson, skriver meteorolog Niels Hansen, DMI.

Og her hjemme
Fredag 20. mars var Gvarv-Nes i Telemark det varmeste stedet her i landet med en maksimumstemperatur på 12,2 grader, mens landets laveste var -15,2 grader fra Hovden-Lundane i Setesdalen.

Dansk varmerekord
Avslutningsvis i nyhetssaken fra i går fortelles det at den danske varmerekorden for mars måned lyder på 22,2 grader og er satt i Karup i 1990.
Vi iler til med å fortelle de helt spesielt værinteresserte at datoen i mars 1990 var den 18.

Den 18. mars 1990 her hjemme
Og her i landet var det Fister i Ryfylke som kunne notere landets høyeste maksimum den 18. mars 1990 med 17,8 grader. Da hadde åpenbart varmluft fra sørøst inn over det nordjyske i Danmark blitt en del avkjølt ved kryssingen over Skagerrak og nådde fram til indre fjordstrøk i Rogaland.
Copyright: Bernt LieTilbake

Nyheter

SISTE UKES OG HELGENS EKSTREMVÆRVARSLER: - Kom langt mer regn i Møre og Romsdal og Trøndelag enn varslet; vinden søndag voldsommere

Bærum, 17.01.22: Selv mandag formiddag i våre rolige
deler av Bærum vaier de store trærne fra side til side etter
stormkastene som herjet her i natt. Langt verre var det i
Møre og Romsdal der vindkastene var oppe i 54,0 m/sek
eller 194,4 km/t...

Les mer


UVÆRET I MIDT-NORGE: - Vindkast opp i 194,4 km/t i Gjemnes kommune i dag

Bærum, 16.01.22: Under uværet i Midt-Norge søndag er
det målt vindkast opp i 194,4 km/t. Det svarer til kategori
III på den amerikanske Saffir-Simpson orkanskalaen.
Såvidt Vær og Vind kan se, er dette nesten som da
nyttårsorkanen 1991/92 sto på.

Les mer


EKSTREMVÆRET GYDAS REGNVÆR I TO DØGN: - Opptil 201,9 mm nedbør på Tresfjorden i Vestnes i ytre Romsdal

Bærum, 14.01.22: Det andre døgnet av ekstremværet
Gyda i Midt-Norge ga opptil 72,2 mm nedbør på Innerdalen
i Sunndal kommune. Totalt 201,9 mm fanget
nedbørstasjonen Tresfjorden i Vestnes i ytre Romsdal opp i
løpet av de to døgnene.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©