Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 FÆRØYANE: - Ny mars-varmerekord satt fredag for en uke siden


København/Bærum, 27.03.09: (Utvidet versjon!) Nesten tre grader høyere ble den færøyske varmerekorden for mars måned tøyd i været fredag 20. mars, melder Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) i en nyhetssak på sine nettsider torsdag.

- Den nye rekorden lyder på imponerende 16,1 grader og ble satt på Fugloy, mens den gamle på "bare" 13,3 grader stammer fra Kirkja den 17. mars 2000, skriver meteorolog Niels Hansen på DMI sine nettsider en et nyhetsoppslag torsdag.

Rekorden
Den rekordhøye temperaturen ble først spottet av vakthavende farvannsmeteorolog Tim Petersson, som i det følgende beskriver den usedvanlige værstasjonen fredag 20. mars slik:
- Et høytrykk 1035 hPa hadde sitt sentrum tett på Danmark. En svak kaldfront, koblet til et lavtrykksområde 985 hPa i Danskestredet (mellom Grønland og Island; red.s tilføyelse) beveget seg i løpet av dagen fram mot Færøyane fra vest, skriver meteorolog Hansen.
- På forsiden av kaldfronten strømmet en tunge av varm luft fra Spania og Sør-Frankrike opp over De britiske øyer og Færøyane hele veien til Island.

- Ikke dis og tåke
- Varmt luft over det forholdsvis kalde Atlanterhavet pleier å gi en del dis og tåke og lave skyer, med ganske lave temperaturer. Men fredag den 20. var man altså heldig, kanskje fordi luften var av kontinental opprinnelse og derfor var ganske tørr. Kombinasjonen av en varm luftmasse, ganske stille vær og mars-sola ga så den høye temperaturen, ifølge farvannsmeteorolog Petersson, skriver meteorolog Niels Hansen, DMI.

Og her hjemme
Fredag 20. mars var Gvarv-Nes i Telemark det varmeste stedet her i landet med en maksimumstemperatur på 12,2 grader, mens landets laveste var -15,2 grader fra Hovden-Lundane i Setesdalen.

Dansk varmerekord
Avslutningsvis i nyhetssaken fra i går fortelles det at den danske varmerekorden for mars måned lyder på 22,2 grader og er satt i Karup i 1990.
Vi iler til med å fortelle de helt spesielt værinteresserte at datoen i mars 1990 var den 18.

Den 18. mars 1990 her hjemme
Og her i landet var det Fister i Ryfylke som kunne notere landets høyeste maksimum den 18. mars 1990 med 17,8 grader. Da hadde åpenbart varmluft fra sørøst inn over det nordjyske i Danmark blitt en del avkjølt ved kryssingen over Skagerrak og nådde fram til indre fjordstrøk i Rogaland.
Copyright: Bernt LieTilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©