Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 DOWN UNDER AGAIN: - Ekstremvær herjer over hele det australske kontinentet


Melbourne/Bærum, 24.09.09: - Skogbranner i Queensland, varsler om flom og oversvømmelser i Victoria, en fot nysnø i Snowy Mountains, og Sydneys verste støvstorm i moderne tid: Det er Australia i dag, skriver Melbourne-avisen The Age på nett onsdag ...

- Været var dagens snakkis tvers over hele det australske kontinentet onsdag, med en tøff kaldfront som leverte fra seg helt bisarre værforhold. I Perisher, høyt oppe i skiområdene i New South Wales, venter de på en vårlig snøstorm.
- Vi venter enda mer, fortalte Duane Strauss til AAP onsdag, og la til at området regnet med å få opptil 30 centimeter nysnø innen lørdag eller søndag, fortsetter nettutgaven av The Age.

Bushfires
I den sørøstlige delen av Queensland arbeider brannmannskaper med å slukke omfattende bush fires på the Sunshine Coast (Solkysten). Høye temperaturer og voldsomme vinder har fått myndighetene til å totalforby ethvert utendørs bål over omtrent halvparten av delstaten Queensland.

... men i Victoria
Lenger sørøst i Australia, i delstaten Victoria, er det helt motsatte værforhold som dominerer. Fotballklubbene Geelong og St. Kilda (sørøst-Melbourne) trenger ikke å bekymre seg for heten når de skal spille finalekamp i Melbourne olympiastadion på lørdag, med en temperatur som kanskje opp i 15 grader.
Og er det ikke akkurat været som skaper trøbbel, så var det to mindre jordskjelv som rystet de sørøstlige bydelene i Melbourne kl. 18.21 AEST tirsdag.

Støvstorm
I den australske hovedstaden Canberra skapte en tett dis av rødt støv omtrent null sikt og dermed tilnærmet totalstans i all veitrafikk. Nattparkerte okerstøvete kjøretøyer fikk en uventet vask ovenfra onsdag morgen da yr og kalde vinder fulgte i kjølvannet av 50 mm regn gjennom natten før.

Fortsatte nordover
Støvstormen som oppslukte Canberra på tirsdag, forlot hovedstaden i løpet av natten og fortsatte nordover, med delstatshovedstadene Sydney og Brisbane som opplevde tidenes verste støvstorm onsdag.
På Sydney lufthavn ble alle fly satt på bakken, og i selve byen forsvant Sydney Harbour Bridge i dimman til langt på kveld.

Hagl som cricketballer
- Hagl på størrelse som cricketballer ville normalt ha vært avisoverskrifter, men på en dag som dette ble det bare en annen vær-anekdote, oppsummerer The Age tilstandene i sørøst.

Også i sørvest
Mens det har vært litt roligere i Perth, delstatshovedstaden i Western Australia, har også værforholdene der vært spesielle i det siste. Vinterregnet som har fortsatt langt inn i september i Australias sørvestlige deler, har fått meteorologene til å søke gjennom protokollene for å finne en lengre periode med uavbrutt regnvær. De har ikke funnet den, ennå!
Perths Wellington Dam brøt "50%-merket" for første gang i de siste 12 årene, og i 11 av de 23 vannmagasinene flyter nå vannet over damkronene.
Copyright: Bernt LieTilbake

Nyheter

VINTERLIG I NATT PÅ SOGNEFJELL OG FILEFJELL: - Nye juli-kulderekorder , ned til -7,2*C

Mandal-Eigebrekk, 04.07.20: Med temperatur i natt ned til
minus 7,2*C på Sognefjellshytta i Lom ble det satt ny
fylkeskulderekord på Innlandet.
I tillegg ble denne rekorden og det kaldeste på Filefjell
landets tredje og 9. laveste juli-temp'er!

Les mer


LANDSTEMPERATUREN HVER MÅNED: - Hva forteller den massemediene eller folk flest?

Mandal-Eigebrekk, 01.06.20: I dag foreligger Klimatologisk
månedsoversikt fra Observasjon- og klimadivisjonen på
Meteorologisk institutt. Den innledes alltid med
månedstemperaturen for hele landet og hvor mye over
eller under normalen den har vært

Les mer


DEN REKORDVARME JUNIMÅNEDEN: - Østenfjells den varmeste siden 1889; vestenfjells og nordenfjells den aller varmeste

Mandal-Eigebrekk, 30.06.20: På i alt 11 dager i årets juni
har ett eller flere steder opplevd tropevarme. Det er to
dager flere enn i 2018. På 8 ulike netter ble det tropenatt
med i alt 42 enkelt-observasjoner. I 1988 og 1933 var det
6 tropenetter

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©