Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 DOWN UNDER AGAIN: - Ekstremvær herjer over hele det australske kontinentet


Melbourne/Bærum, 24.09.09: - Skogbranner i Queensland, varsler om flom og oversvømmelser i Victoria, en fot nysnø i Snowy Mountains, og Sydneys verste støvstorm i moderne tid: Det er Australia i dag, skriver Melbourne-avisen The Age på nett onsdag ...

- Været var dagens snakkis tvers over hele det australske kontinentet onsdag, med en tøff kaldfront som leverte fra seg helt bisarre værforhold. I Perisher, høyt oppe i skiområdene i New South Wales, venter de på en vårlig snøstorm.
- Vi venter enda mer, fortalte Duane Strauss til AAP onsdag, og la til at området regnet med å få opptil 30 centimeter nysnø innen lørdag eller søndag, fortsetter nettutgaven av The Age.

Bushfires
I den sørøstlige delen av Queensland arbeider brannmannskaper med å slukke omfattende bush fires på the Sunshine Coast (Solkysten). Høye temperaturer og voldsomme vinder har fått myndighetene til å totalforby ethvert utendørs bål over omtrent halvparten av delstaten Queensland.

... men i Victoria
Lenger sørøst i Australia, i delstaten Victoria, er det helt motsatte værforhold som dominerer. Fotballklubbene Geelong og St. Kilda (sørøst-Melbourne) trenger ikke å bekymre seg for heten når de skal spille finalekamp i Melbourne olympiastadion på lørdag, med en temperatur som kanskje opp i 15 grader.
Og er det ikke akkurat været som skaper trøbbel, så var det to mindre jordskjelv som rystet de sørøstlige bydelene i Melbourne kl. 18.21 AEST tirsdag.

Støvstorm
I den australske hovedstaden Canberra skapte en tett dis av rødt støv omtrent null sikt og dermed tilnærmet totalstans i all veitrafikk. Nattparkerte okerstøvete kjøretøyer fikk en uventet vask ovenfra onsdag morgen da yr og kalde vinder fulgte i kjølvannet av 50 mm regn gjennom natten før.

Fortsatte nordover
Støvstormen som oppslukte Canberra på tirsdag, forlot hovedstaden i løpet av natten og fortsatte nordover, med delstatshovedstadene Sydney og Brisbane som opplevde tidenes verste støvstorm onsdag.
På Sydney lufthavn ble alle fly satt på bakken, og i selve byen forsvant Sydney Harbour Bridge i dimman til langt på kveld.

Hagl som cricketballer
- Hagl på størrelse som cricketballer ville normalt ha vært avisoverskrifter, men på en dag som dette ble det bare en annen vær-anekdote, oppsummerer The Age tilstandene i sørøst.

Også i sørvest
Mens det har vært litt roligere i Perth, delstatshovedstaden i Western Australia, har også værforholdene der vært spesielle i det siste. Vinterregnet som har fortsatt langt inn i september i Australias sørvestlige deler, har fått meteorologene til å søke gjennom protokollene for å finne en lengre periode med uavbrutt regnvær. De har ikke funnet den, ennå!
Perths Wellington Dam brøt "50%-merket" for første gang i de siste 12 årene, og i 11 av de 23 vannmagasinene flyter nå vannet over damkronene.
Copyright: Bernt LieTilbake

Nyheter

NY VARMFRONT INN FRA SØRVEST: - Etne i Sunnhordland nådde 13,7 grader i dag

Bærum, 22.02.21: Fra lavtrykk i Nordsjøen og på
Atlanteren svingte en varmfront mandag inn over det
sørvestlige hjørnet av det laaange landet vårt. De høyeste
temperaturene i dag ble derfor målt i noen fjordstrøk i
Rogaland og i Sunnhordland.

Les mer


SOMMERSØNDAG I MØRE OG ROMSDAL: - Opptil 15,4 grader i maks. i går; det varmeste i landet siden den 20. desember!

Bærum, 22.02.21: Første varmluftsfremstøt over
Nordvestlandet på mer enn to måneder sørget for
temperaturer opp i 15,4 grader i går, på de to vintervarme-
konkurrentene i Møre og Romsdal fylke: Fjordbygda Tafjord
og industristedet Sunndalsøra!

Les mer


OPPVARMINGEN I ARKTIS: - Året i Longyearbyen er blitt 2,78 grader varmere siste 30 år; vinteren hele 4,4 grader varmere

Bærum, 19.02.21: FNs klimamål fra 1995 om maksimalt 4
graders temperaturstigning i Arktis innen 2100 kan nås
allerede om ti år, dvs. 70 år tidligere enn hva man så for
seg for 25 år siden -- som et synlig bevis på at
oppvarmingen der aksellerer!

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©