Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 NORMALTID: - Hvor lenge blir det lysere om morgenen med normaltid?


Bærum, 01.11.2009: (NB: Utvidet versjon!) Natt til søndag for en uke siden kl. 03.00 stilte vi klokkene våre en time TILBAKE. Hvor lenge tror du det er at vi har denne ene timen lenger med mer morgenlys? Vær og vind har detaljene.

I natt var det én uke siden vi gikk tilbake til normaltid her i landet - og i hele Europa for øvrig.
Etter at vi hadde stilt klokken denne ene timen tilbake, sto sola opp f.eks. i Oslo kl. 07.21 (08.21 sommertid). I Trondheim sto sola opp kl. 07.36 og i Tromsø kl. 07.38

Tre og en halv uke
Først onsdag 18. november står sola opp i Oslo kl.08.22. Dermed er det tre og en halv uke vi i hovedstadsområdet har glede av mer morgenlys før normaltiden innhenter sommertiden.
I Trondheim har normaltiden innhentet sommertidens morgenlyse stund allerede fredag den 13. november, mens det f.eks. i Tromsø allerede lørdag 7. november er "back to normal". Tromsøværingene har dermed bare glede av mer morgenlys i knapt to uker.

- Hvorfor stille alle klokkene?
Noen vil kanskje spørre seg om vitsen med å innføre sommertid og stille alle klokkene henholdsvis én time FRAM natten tilden siste søndagen i mars og så stille samtlige klokker TILBAKE den siste søndagen i oktober.
- Kunne vi ikke heller forskyve selve ARBEIDSTIDEN?

- En time lenger lyst
Da man innførte sommertid - ved å stille klokka en time FRAM i slutten av mars - var det for å få en time lenger lys om kvelden.

Fem av åtte delstater
Også "down under", dvs. i Australia, gjør man noe tilsvarende. Der kalles det daylight saving hour.
Ikke alle delstatene innfører daylight saving. Verken Qld (Queensland), NT (Northern Territory eller WA (Western Australia) har "sommertid" fra oktober til mars, men forholder seg hele året til standard time.
Men de øvrige fem delstatene Victoria (Vic), Australian Capital Territory (ACT), New South Wales (NSW), South Australia (SA) og Tasmania (Tas) har sommertid.
Etter hva vi har forstått, snur de til sommertid den siste søndagen i oktober nettopp som vi nordboere snur tilbake til normaltid. I år snudde de fem australske delstatene fram til sommertid (daylight saving time) allerede søndag 4. oktober.

Tidsforskjellen akkurat nå
F.eks. i dag, søndag 1. november, kl. 12.27 norsk normaltid (MET = mellomeuropeisk tid) svarer WST i Australia til 19.27, altså sju timer fram. CST (Central standard time) er 20.57, og CDT (Central daylight saving time) er 21.57, med andre ord ni og en halv time foran vår tid, mens EST (Eastern standard time) er 21.27 med EDT (Eastern daylight saving time) er 22.27 og dermed ti timer foran vår normaltid.
Det kan være greitt å vite for dem av oss som av og til ringer til våre venner down under slik at vi unngår å vekke dem midt i deres nattesøvn.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

KALD, GRÅ OG MEGET VÅT JULI-START: - En eller to av de ti døgnene hittil ga hovedtyngden av nedbøren

Mandal-Eigebrekk, 11.07.20: Den første tredjedelen av
juli er allerede unnagjort. For mange utgjør dette den
første uken i fellesferien.
Vær og Vind som har kunnet glede seg over to rene
klarværsdager av de ti julidøgnene hittil, oppsummerer
kort

Les mer


VARSLET STYRTREGNBYGER PÅ AGDER OG I TELEMARK: - Det ble 15,1 mm på Hynnekleiv Stasjon i Birkenes mellom to og tre i ettermiddag

Mandal-Eigebrekk, 10.07.20: Radio-værvarslene i
morges antydet at det utover ettermiddagen i dag
kunne komme styrtregnbyger lokalt på Agder og i
Telemark, med "muligheter for torden", som det heter
på værvarslings-fagspråket hos Meteorologiske.


Les mer


NRK-JOURNALIST I STAVANGER SVARER VÆR OG VIND OM SOMMERTEMP.-OVERSIKT

Mandal-Eigebrekk, 10.07.20: Først sent i går kveld, etter
en lang og hyggelig, lokal bryggefest her på Eigebrekk,
dukket svaret på Vær og Vinds fem punkter eller spørsmål
om den etter hvert så berømte sommerværoversikten for
hele landet...

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©