Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 HOT, HOT, HOT: - Ekstrem UV-stråling og tørr luft i Sentral-Australia der det er over 40 grader tiende dagen på rad


Melbourne/Bærum, 16.11.09: Mandag ettermiddag lokal tid var det mer enn 43 graders varme i de sørvestligste delene av Northern Territory. Luftfuktigheten var nede i 3%, og UV-strålingsvarselet for tirsdag i dette området lød på faktor 14 og 15 ...

Antakelig er det både for hett og tørt for nordmenn å befinne seg i det veiløse kjempeområdet sørvestligst i Northern Territory, innen en femti kilometers avstand fra grensen mot Western Australia og vel 450 km vestnordvest for Alice Springs.

Over 43
Mandag ettermiddag kl. 15.00 lokal tid ble det målt 43,4 grader på det veiløse stedet Wulungurru (Kintor), som ligger 23,27 grader sør og 129,39 grader øst i vel 300 meters høyde over havet og ca 75 kilometer nordøst for saltsjøen Lake MacDonald. For tiende dagen på rad passerte temperaturen 40 grader! - Det blåste samtidig vestnordvestlig svak vind 3,1 m/s (6 knop), og den relative luftfuktigheten var 3% - gjentar tre prosent!
Noe lenger nord i NT, nærmere bestemt i Rabbit Flat (20,18 nord og 130,01 øst) var det nesten like hett: 43,2 grader kl. 15.00, og det blåste nordnordvestlig svak vind 2,5 m/s (5 knop), var nesten skyfritt (1 åttedels skydekke) og også der bare 3% relativ luftfuktighet. Det innebærer at doggpunkttemperaturen var minus 11 grader!

UV-faktor 15
Med brennende sol i mer enn tolv og halv timer hver dag de siste dagene ligger maksimumsverdien for UV-faktoren for morgendagen, tirsdag, på 15 midt på dagen. - Grensen mellom meget høy og ekstrem UV-stråling går ved 11!
I dette veiløse området av NT passerer UV-strålingen i morgen grensen på 11 allerede ved 10.30-tiden og varer fram til ca 14.30, forutsatt at det er like lite skyer tirsdag som det har vært i dag, mandag.

- Ville vi ha overlevd?
Disse delene av NT ligger langt utenfor allfarvei. Wulungurru (Kintor) ligger ca 450 kilometer vestnordvest for den kjente turistbyen Alice Springs, dit telegraflinjen fra delstatshovedstaden Darwin oppe i nord kom allerede på 1840-tallet. - I februar 2007 ble jernbaneforbindelsen fra Adelaide til Alice forlenget helt nord til Darwin der The Ghan nå har to ukentlige avganger i hver retning.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©