Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 AUSTRALIA: - Regnrekorder i Queensland og Victoria i etterkant av varmerekordene


Melbourne/Bærum, 22.11.09: Ut gjennom lørdagen og natt til søndag høljet det ned et par steder som satte nye regnrekorder for november. I Sydney var det 16 - 18 grader varmere enn normalt. I Olympiaparken ble det satt ny lokal varmerekord: 42 grader!

Kaldfrontnedbørområdet over det sørøstlige Australia trekker langsomt østover. Siste døgn inntil kl. 09.00 lokal tid søndag morgen fikk Daintree Village i Queensland 162,0 mm nedbør.
- Det er 12,0 mm mer enn den gamle lokale rekorden fra 26.11.1999 lød på, etter hva Vær og vind har funnet i det australske værrekordarkivet.

106 år gammel rekord slått
Også i delstaten Victoria var det et par plasser der himmelens sluser virkelig åpnet seg, mens det "i nabolaget" bare kom brøkdeler av samme nedbør. Ved Trentham Post Office startet nedbørmålingene i 1895. Siste døgn inntil søndag morgen ble det målt 103,2 mm der i byen. Den 106 år gamle, tidligere døgnrekorden for november var 75,4 mm fra den 28.11.1903 - den ble altså i dag flyttet med godt over 25%!

Ekstrem Sydney-varme søndag
I og omkring delstatshovedstaden i New South Wales - Sydney - har det vært rekordvarmt. Både byens lufthavn og ved Olympiaparken ble det målt 42 grader (tidelene får vi først ved 13-tiden lokal tid mandag; 03-tiden natt til mandag norsk tid). Søndagens maksimum på Sydney Airport AMO var 18,1 grader høyere enn normalen for dagens dato, ved Olympiaparken 17 grader og ved Observatory Hill like ved den verdenskjente Sydney Harbour Bridge var det 16,4 grader varmere enn normalt!

Lørdagstemperaturene
Lørdagens høyeste temperatur på det australske kontinentet ble 45,6 grader ved Brewarrina Hospital i Upper Darling-distriktet i New South Wales (NSW), tett fulgt av de 45,3 gradene som ble logget ut ved Thargomindah Airport i det helt sørvestlige Queensland (Qld).
Disse to stedene har det vært enda varmere tidligere under denne varmebølgen i det sørlige av Australia, som startet den 12. november og som har gitt en kjempelang rekke av nye varmerekorder for november både i WA, SA, Vic, ACT, Qld og NT.

Kaldt igjen
I en av de varmeste byene i South Australia tidligere i uken var det lørdag nær 14 grader KALDERE enn normalt; maksimumen var bare 17,7 grader, mot normalt 31,5!

"Bare" 15 grader varmere enn normalt
I det sentrale Tablelands-distriktet i NSW var maksimumstemperaturene lørdag 15,0 til 15,3 grader over det normale i Bathurst og Mudgee.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©