Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 VINTERSOLVERV: - Sola snur over den sørlige vendesirkel kl. 18.47 i kveld


Bærum, 21.12.09: Mandag er det vintersolverv. Det betyr at sola står i senit i sin sørligste posisjon i forhold til vår klode. Litt avhengig av hvor vi befinner oss, er dagen den korteste fra soloppgang til solnedgang: I Oslo 5 timer og 54 minutter ...

Både i dag, mandag, og i morgen er det f.eks. i hovedstaden årets korteste dag. Ifølge den offisielle almanakken - utgitt av Universitetet i Oslo og beregnet ved Institutt for teoretisk astrofysikk - er dagen i Oslo nøyaktig fem timer og 54 minutter lang. Både i går, søndag, og lørdag og fredag var den fem timer og 55 minutter lang og er dessuten like lang onsdag og torsdag i denne uken.

... og i Trondheim
I den samme offisielle almanakken, årgang 196, finner vi at dagens lengde f.eks. i Trondheim er fire timer og 31 minutter både i dag og tirsdag, som den også var på lørdag.
Fra og med lille julaften går vi igjen mot "lysere tider" og dermed lengre dager.

- Hva skjer
Vintersolverv 2009 skjer kl. 18.47 norsk normaltid. Ved dette nøyaktig beregnede tidspunkt av ekspertisen ved Institutt for teoretisk astrofysikk har sola sin sørligste posisjon i forhold til Jorda, nemlig i senit over den sørlige vendesirkel (Tropic of Capricorn = 23,5 grader sørlig bredde).
Det skjer nøyaktig tre timer og 35 minutter etter solnedgang f.eks. i Oslo og fire timer og et kvarter etter solnedgang i Trondheim.
Og deretter går vi mot lengre dager igjen, like etter at vi har opplevd årets strengeste kulde og vestlendingene begynner å få orden på saker og ting etter tidenes største desembersnøfall!

- Hvor er 23,5 grader sør?
Befinner du deg i Sør-Amerika, krysser den sørlige vendesirkelen vestkysten i Chile omtrent ved Antofagasto og østkysten av Brasil mellom Rio de Janeiro og São Paulo.
Den sør-afrikanske vestkysten krysses av den sørlige vendesirkelen i Namibia ca 50 km sør for Walvis Bay og østkysten i Mocambique like sør for Massinga, mens det australske kontinentets vestkyst krysses av Tropic of Capricorn i Western Australia (WA) ved Warroora, mens vendesirkelen krysser Stillehavskysten i Queensland (Qld) rett ved storbyen Rockhampton og Cape Capricorn på Curtis Island.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©