Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 REKORDHØYTRYKK: - I januar for 103 år siden var det ekstremt over Sør-Norge; over 1060 hPa i Telemark


Bærum, 09.01.10: Når både høytrykk og streng kulde samtidig preger værbildet over Sør-Norge, er det kulden som får all oppmerksomhet. I den foregående nyhetssaken her på Vær og vind så vi på det rekordhøye luftrrykket mange steder i Sør-Norge ...

Ekstremt lufttrykk - enten det gjelder høytrykk eller lavtrykk - er ikke et værelement som man jevnlig "skriver hjem" om. Derfor er det med en viss beskjemmelse at Vær og vind må melde pass angående spørsmålet for eksempel dreier seg om når det siste gang i januar var tilsvarende høyt lufttrykk her i landet som det indre østlandsområdet var dekket av lørdag kveld.

Norgesrekorden
Muligens er det en fysisk lov som sier at det nettopp er i løpet av januar måned at det på norsk jord har forekommet tidenes kraftigste høytrykk, dvs. at den høyeste barometerstanden er blitt avlest manuelt eller logget ut automatisk. For 103 år siden på noen dager nær, nemlig den 23. januar 1907, var det ekstremt høyt lufttrykk over Sør-Norge der det f.eks. ved værstasjonen på Mandal-Telegrafstasjonen denne dagen ble avlest et trykk tilsvarende 1060,9 hPa. Det var daværende nestor på Klimaavdelingen på Blindern, statsmeteorolog Inger Bruun, som ved en anledning dukket ned i lufttrykksavlesningene for å se hvor høyt og lavt trykk det hadde vært avlest ved de meteorologiske stasjonene. I mange år har disse hectoPascal'ene stått i meteorologenes statistikker som det høyeste som har vært målt ved en av hovedobservasjonstidene morgen, middag og kveld.
Det var da værobservatørene i tidligere tider observerte lufttrykket - i dag er det automatikken som har overtatt og du kan få avlest trykket hver time, eventuelt hvert tiende minutt.
Den 23. januar 1907 ble det avlest et lufttrykk på Dalen i Telemark (på Vistad) på 796,1 mm, korrigert for høyden over havet og innetemperaturen omkring barometeret. Omregnet fra tidligere tiders millimeter kvikksølvhøyde svarte dette til 1061,3 millibar (mb). - For en del år siden ble enheten millibar (mb) endret til hectoPascal (hPa). 1 mB = 1 hPa.
Lørdagskveldens høyeste - 1056,1 hPa - på Drevsjø kl. 19.00 er dermed ikke absolutt norgesrekord, men vel 5 hPa fra.
Dessverre er ikke Vær og vind i skrivende stund i stand til å fortelle våre vær-klikkere når det sist var et så kraftig høytrykk lokalt i det langstrakte landet vårt i en januar-måned.

Drevsjø i kveld
Lørdag kveld kl. 22.00 finner vi at trykket har steget ubetydelig de tre siste timene på Drevsjø i Engerdal: til 1056,5 hPa. En time senere var det falt 0,1 hPa.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TROMSØ-METEOROLOG TWITRER, OG SPØR: - Visste du at en stasjon må ha minst 15 år med data for å få rekord?

Bærum, 25.01.22: En godt skjult nyhet kom fram på
gårsdagens @Meteorologen der en av
værvarslingsmeteorologene ved Vervarslinga for Nord-
Norge (egentlig Meteorologisk institutt, Tromsø) la ut flere
lokale varmerekorder for januar, satt i natt...

Les mer


SISTE UKES OG HELGENS EKSTREMVÆRVARSLER: - Kom langt mer regn i Møre og Romsdal og Trøndelag enn varslet; vinden søndag voldsommere

Bærum, 17.01.22: Selv mandag formiddag i våre rolige
deler av Bærum vaier de store trærne fra side til side etter
stormkastene som herjet her i natt. Langt verre var det i
Møre og Romsdal der vindkastene var oppe i 54,0 m/sek
eller 194,4 km/t...

Les mer


UVÆRET I MIDT-NORGE: - Vindkast opp i 194,4 km/t i Gjemnes kommune i dag

Bærum, 16.01.22: Under uværet i Midt-Norge søndag er
det målt vindkast opp i 194,4 km/t. Det svarer til kategori
III på den amerikanske Saffir-Simpson orkanskalaen.
Såvidt Vær og Vind kan se, er dette nesten som da
nyttårsorkanen 1991/92 sto på.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©