Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 BERGEN: - Kulderekord, melder VG, som hevder at det aldri har skjedd tidligere


Bærum, 20.01.10: Under tittelen KULDEREKORD forteller VG - landets største avis - at det aldri har vært målt en lengre kuldepreiode i Bergen enn den byen nettopp har opplevd.
Tro det eller ei?
Åneida, det er helt feil!
Vær og vind har fasiten.


I et enspalters oppslag på side 16 i tirsdagsutgaven av landets største avis, VG, under tittelen (overskriften) "Kulde-rekord" skriver avisens bergenskontor sin egen værhistorie.

- Kulderekord
BERGEN (VG) Aldri har det vært målt en lengre kuldeperiode i Bergen enn den byen nettopp har opplevd, heter det i ingressen til denne værsaken, som ved denne anledning ikke er utstyrt med byline.
Og i brødteksten følges det opp:
- Selv ikke på 60-tallet, da det virkelig var vinter på Vestlandet, opplevde bergenserne en tilsvarende lang kuldeperiode.
Den forrige rekorden er på 13 dager i strekk. Før helgen passerte byen 16 dager i strekk med kulde.
Bare tre ganger siden målingene startet i værmeldingenes hjemby i Norge, har vi hatt kuldeperioder på mer enn ti dager: I 1986 (13), i 1982 (11) og i 1963 (11).
Definisjonen som er benyttet på en kuldeperiode, er en døgntemperatur som er fem grader lavere enn normalen. Med dette utgangspunktet har Oslo hatt kuldeperiode på 15 dager i vinter, mens hovedstadens rekord er krigsvinteren 1942 med 34 iskalde dager i strekk.

- Slik har det vært i Bergen
Kulde i betydningen temperaturer over på minussiden (frost) har det vært hver dag på Bergen-Florida fra og med den 28. desember til og med i dag, onsdag den 20. Det gir 24 dager med kulde, med andre ord frost. På rad, vel å merke.
Døgnmiddeltemperaturer som har vært minst fem grader lavere enn det normale, forekom seks dager på rad: F.o.m. den 29. desember i fjor til og med den 3. januar i år, og så igjen i alt ni dager på rad fra og med den 5. til og med den 13. januar.
Den laveste temperaturen (minimumstemperaturen) i denne perioden var -13,4 grader lørdag den 9.1. Det er laveste januar-temperatur på Bergen-Florida siden den lokale januar-rekorden ble satt den 11.1.1987, altså for 23 år siden, med -16,3 grader.

- Kan det bli ny rekord?
Middeltemperaturen på Bergen-Florida for de 19 første dagene av januar 2010 har Vær og vind beregnet til -4,8 grader.
I den hittil kaldeste januar-måneden på Bergen-Florida, i 1987, var månedsmiddeltemperaturen for alle de 31 januar-døgnene = -2,9 grader.
For å sette ny rekord i månedsmiddel = -3,0 grader, må de resterende 12 januardøgnene ha en gjennomsnittstemperatur på 0,1 grader.
De fire seneste dagene, den 16. - 19. januar, har døgnmiddeltemperaturen på Bergen-Florida vært henholdsvis 1,6 grader, 1,4 grader, 1,0 grader og 0,9 grader.
Så nå får det være opp til værgudene om de velsigner bergenserne med 0,0333 grader i gjennomsnitt resten av januar. Da blir det ny rekord!
De antall dager med kuldeperioder på mer enn ti dager, i 1986, 1982 og 1963 stammer ikke fra målingene på Bergen-Florida!
Vi benytter anledningen til å ønske VG god bedring med sine værhistorier.
Hilsen
Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

KALD, GRÅ OG MEGET VÅT JULI-START: - En eller to av de ti døgnene hittil ga hovedtyngden av nedbøren

Mandal-Eigebrekk, 11.07.20: Den første tredjedelen av
juli er allerede unnagjort. For mange utgjør dette den
første uken i fellesferien.
Vær og Vind som har kunnet glede seg over to rene
klarværsdager av de ti julidøgnene hittil, oppsummerer
kort

Les mer


VARSLET STYRTREGNBYGER PÅ AGDER OG I TELEMARK: - Det ble 15,1 mm på Hynnekleiv Stasjon i Birkenes mellom to og tre i ettermiddag

Mandal-Eigebrekk, 10.07.20: Radio-værvarslene i
morges antydet at det utover ettermiddagen i dag
kunne komme styrtregnbyger lokalt på Agder og i
Telemark, med "muligheter for torden", som det heter
på værvarslings-fagspråket hos Meteorologiske.


Les mer


NRK-JOURNALIST I STAVANGER SVARER VÆR OG VIND OM SOMMERTEMP.-OVERSIKT

Mandal-Eigebrekk, 10.07.20: Først sent i går kveld, etter
en lang og hyggelig, lokal bryggefest her på Eigebrekk,
dukket svaret på Vær og Vinds fem punkter eller spørsmål
om den etter hvert så berømte sommerværoversikten for
hele landet...

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©