Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 BERGEN: - Kulderekord, melder VG, som hevder at det aldri har skjedd tidligere


Bærum, 20.01.10: Under tittelen KULDEREKORD forteller VG - landets største avis - at det aldri har vært målt en lengre kuldepreiode i Bergen enn den byen nettopp har opplevd.
Tro det eller ei?
Åneida, det er helt feil!
Vær og vind har fasiten.


I et enspalters oppslag på side 16 i tirsdagsutgaven av landets største avis, VG, under tittelen (overskriften) "Kulde-rekord" skriver avisens bergenskontor sin egen værhistorie.

- Kulderekord
BERGEN (VG) Aldri har det vært målt en lengre kuldeperiode i Bergen enn den byen nettopp har opplevd, heter det i ingressen til denne værsaken, som ved denne anledning ikke er utstyrt med byline.
Og i brødteksten følges det opp:
- Selv ikke på 60-tallet, da det virkelig var vinter på Vestlandet, opplevde bergenserne en tilsvarende lang kuldeperiode.
Den forrige rekorden er på 13 dager i strekk. Før helgen passerte byen 16 dager i strekk med kulde.
Bare tre ganger siden målingene startet i værmeldingenes hjemby i Norge, har vi hatt kuldeperioder på mer enn ti dager: I 1986 (13), i 1982 (11) og i 1963 (11).
Definisjonen som er benyttet på en kuldeperiode, er en døgntemperatur som er fem grader lavere enn normalen. Med dette utgangspunktet har Oslo hatt kuldeperiode på 15 dager i vinter, mens hovedstadens rekord er krigsvinteren 1942 med 34 iskalde dager i strekk.

- Slik har det vært i Bergen
Kulde i betydningen temperaturer over på minussiden (frost) har det vært hver dag på Bergen-Florida fra og med den 28. desember til og med i dag, onsdag den 20. Det gir 24 dager med kulde, med andre ord frost. På rad, vel å merke.
Døgnmiddeltemperaturer som har vært minst fem grader lavere enn det normale, forekom seks dager på rad: F.o.m. den 29. desember i fjor til og med den 3. januar i år, og så igjen i alt ni dager på rad fra og med den 5. til og med den 13. januar.
Den laveste temperaturen (minimumstemperaturen) i denne perioden var -13,4 grader lørdag den 9.1. Det er laveste januar-temperatur på Bergen-Florida siden den lokale januar-rekorden ble satt den 11.1.1987, altså for 23 år siden, med -16,3 grader.

- Kan det bli ny rekord?
Middeltemperaturen på Bergen-Florida for de 19 første dagene av januar 2010 har Vær og vind beregnet til -4,8 grader.
I den hittil kaldeste januar-måneden på Bergen-Florida, i 1987, var månedsmiddeltemperaturen for alle de 31 januar-døgnene = -2,9 grader.
For å sette ny rekord i månedsmiddel = -3,0 grader, må de resterende 12 januardøgnene ha en gjennomsnittstemperatur på 0,1 grader.
De fire seneste dagene, den 16. - 19. januar, har døgnmiddeltemperaturen på Bergen-Florida vært henholdsvis 1,6 grader, 1,4 grader, 1,0 grader og 0,9 grader.
Så nå får det være opp til værgudene om de velsigner bergenserne med 0,0333 grader i gjennomsnitt resten av januar. Da blir det ny rekord!
De antall dager med kuldeperioder på mer enn ti dager, i 1986, 1982 og 1963 stammer ikke fra målingene på Bergen-Florida!
Vi benytter anledningen til å ønske VG god bedring med sine værhistorier.
Hilsen
Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©