Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 OM SOMMERTID: - Ikke innført i Queensland, Australia fordi ...


Mornington, Vic 23.02.10: I et vennelag her "down under" i delstaten Victoria fikk vi forklaringen på hvorfor den østlige delen av Australia - Queensland - ikke innførte sommertid i 1971. Den er like interessant som den er spesiell.

Sommertid - når man skrur klokken én time fram - er noe vi er blitt vant til å leve med i snart en hel generasjon. Hjemme i Norge skrur vi klokka én time fram om våren, vanligvis siste søndag i mars. Sommertiden har i de siste årene vart til siste natten til siste søndag i oktober. Da er en time tilbake og back to normal.

DST
Også i Australia ble det innført sommertid. På kalendenen er dette avmerket med DST - Daylight Saving Time - når det starter om våren i oktober og avsluttes om høsten i mars.

- Men ikke i Queensland
Den østligste delen av Australia har aldri hatt DST, eller sommertid som vi sier på norsk. Delstaten Queensland strekker seg fra St. Paulsøyene og Cape York-halvøya i nord (ca 10,5 grader sørlig bredde) til grensen mot New South Wales (29 grader sør). Avstanden nord-sør i luftlinje er ca 2.170 kilometer, så den østligste delstaten på det australske kontinentet er ganske så langstrakt.
I 1971 da det kom på tale at Australia innførte DST - Daylight Saving Time - ved å skru tiden fram én time, nektet daværende delstatsministeren i Queensland, farmeren Joe Bjelke Petersen, å innføre DST i sin stat. Årsaken var at dette ville skape kaos blant kuene hans!

Fortsatt ikke DST
Begrunnelsen - eller historien - som vi fikk fortalt i hyggelig middagsselskap i dag av victorians - som elsker de å erte queenslenderne med dette når de har en anledning. Med norsk besøk i den lille byen Mt. Martha på Morningtonhalvøya sør for Melbourne var anledningen i dag god nok, ja, begrunnelsen allerede i 1971 var så god at det selv ikke i oktober 2009 ble innført DST i Queensland.
Når derfor Vær og vind forflytter oss fra Sydney til Brisbane luftveien om et par uker, er det på flight-planen en flytid på bare 35 minutter for å tilbakelegge ca 800 km.

Når sant skal sies ...
De seneste årene har heller ikke delstatene Western Australia (WA), Northern Territory (NT - det er dem med halvtimen i tidsforskjell!) eller Australian Capital Centre (ACT) innført daylight saving time.
Sommerhilsen
fra Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

SISTE UKES OG HELGENS EKSTREMVÆRVARSLER: - Kom langt mer regn i Møre og Romsdal og Trøndelag enn varslet; vinden søndag voldsommere

Bærum, 17.01.22: Selv mandag formiddag i våre rolige
deler av Bærum vaier de store trærne fra side til side etter
stormkastene som herjet her i natt. Langt verre var det i
Møre og Romsdal der vindkastene var oppe i 54,0 m/sek
eller 194,4 km/t...

Les mer


UVÆRET I MIDT-NORGE: - Vindkast opp i 194,4 km/t i Gjemnes kommune i dag

Bærum, 16.01.22: Under uværet i Midt-Norge søndag er
det målt vindkast opp i 194,4 km/t. Det svarer til kategori
III på den amerikanske Saffir-Simpson orkanskalaen.
Såvidt Vær og Vind kan se, er dette nesten som da
nyttårsorkanen 1991/92 sto på.

Les mer


EKSTREMVÆRET GYDAS REGNVÆR I TO DØGN: - Opptil 201,9 mm nedbør på Tresfjorden i Vestnes i ytre Romsdal

Bærum, 14.01.22: Det andre døgnet av ekstremværet
Gyda i Midt-Norge ga opptil 72,2 mm nedbør på Innerdalen
i Sunndal kommune. Totalt 201,9 mm fanget
nedbørstasjonen Tresfjorden i Vestnes i ytre Romsdal opp i
løpet av de to døgnene.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©