Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 OM SOMMERTID: - Ikke innført i Queensland, Australia fordi ...


Mornington, Vic 23.02.10: I et vennelag her "down under" i delstaten Victoria fikk vi forklaringen på hvorfor den østlige delen av Australia - Queensland - ikke innførte sommertid i 1971. Den er like interessant som den er spesiell.

Sommertid - når man skrur klokken én time fram - er noe vi er blitt vant til å leve med i snart en hel generasjon. Hjemme i Norge skrur vi klokka én time fram om våren, vanligvis siste søndag i mars. Sommertiden har i de siste årene vart til siste natten til siste søndag i oktober. Da er en time tilbake og back to normal.

DST
Også i Australia ble det innført sommertid. På kalendenen er dette avmerket med DST - Daylight Saving Time - når det starter om våren i oktober og avsluttes om høsten i mars.

- Men ikke i Queensland
Den østligste delen av Australia har aldri hatt DST, eller sommertid som vi sier på norsk. Delstaten Queensland strekker seg fra St. Paulsøyene og Cape York-halvøya i nord (ca 10,5 grader sørlig bredde) til grensen mot New South Wales (29 grader sør). Avstanden nord-sør i luftlinje er ca 2.170 kilometer, så den østligste delstaten på det australske kontinentet er ganske så langstrakt.
I 1971 da det kom på tale at Australia innførte DST - Daylight Saving Time - ved å skru tiden fram én time, nektet daværende delstatsministeren i Queensland, farmeren Joe Bjelke Petersen, å innføre DST i sin stat. Årsaken var at dette ville skape kaos blant kuene hans!

Fortsatt ikke DST
Begrunnelsen - eller historien - som vi fikk fortalt i hyggelig middagsselskap i dag av victorians - som elsker de å erte queenslenderne med dette når de har en anledning. Med norsk besøk i den lille byen Mt. Martha på Morningtonhalvøya sør for Melbourne var anledningen i dag god nok, ja, begrunnelsen allerede i 1971 var så god at det selv ikke i oktober 2009 ble innført DST i Queensland.
Når derfor Vær og vind forflytter oss fra Sydney til Brisbane luftveien om et par uker, er det på flight-planen en flytid på bare 35 minutter for å tilbakelegge ca 800 km.

Når sant skal sies ...
De seneste årene har heller ikke delstatene Western Australia (WA), Northern Territory (NT - det er dem med halvtimen i tidsforskjell!) eller Australian Capital Centre (ACT) innført daylight saving time.
Sommerhilsen
fra Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©