Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 DOWN UNDER AKKURAT NÅ: - Tsunamivarsel for Qld, brennhett i WA og lokalt tordenvær hos oss


Mornington, Vic 27.02.10: Det kraftige jordskjelvet i Chile i går har ført til at meteorologene ved Bureau of Meteorology (BOM) i Queensland har sendt ut tsunamivarsel for Stillehavskysten i Qld. Tsunamien kan ramme Brisbane kl. 18.15 norsk tid søndag.

Kl. 12.43 norsk tid lørdag formiddag (21.43 EST) la Bureau of Meteorology sitt delstatskontor i Brisbane ut sitt tredje oppdaterte tsunamivarsel for Queenslandkysten nord for og omkring delstatshovedstaden, etter det usedvanlige kraftige jordskjelvet i Chile.
- Utsatte områder er fra Point Danger til Double Island Point, Moreton Bay. Det er mulighet for farlige bølger, sterke havstrømmer og oversvømmelser på strendene i opptil flere timer fra kl. 08.15 EST søndag (kl. 17.15 norsk tid søndag ettermiddag), understreker BOM.
Tsunamien kan ramme Brisbane etter kl. 09.15 EST (18.15 norsk tid søndag kveld.)

- Vi er der om en uke
Fortsatt holder Vær og vinds ansvarlige sin base hos venner på Morningtonhalvøya sør for Melbourne i delstaten Victoria. Men om en uke er vi - etter planen - noen få dager ute på paradisøya Moreton Island, som altså ligger midt i tsunami-området på Queensland-kysten!

- Tørt tordenvær
Sent i natt trakk et tordenværsområde inn over Morningtonhalvøya uten at det kom noe særlig nedbør. Ute i "vår hage" ble det målt bare 0,7 mm nedbør. Til gjengjeld var det et veritabelt, men ikke typisk tropisk tordenvær fra ca kl. 06.10 lokal tid (kl. 20.10 norsk tid fredag kveld).
Imidlertid: Det som mange her ute på halvøya fryket da de ble sjokkvekket av voldsomme lyn som flerret himmelen, var at disse kunne bli starten på en ny "black Saturday", som lørdag 7. februar i fjor ble kalt. Denne skjebnesvangre lørdagen satte et voldsomt tordenvær - uten nedbør - i gang tidenes største skogbrannkatastrofe i Australia i moderne tid!
De aller fleste av lynene sent i natt var utladninger mellom skyene, så det er i løpet av lørdagen ikke meldt om noen "bush fires" i denne delen av delstaten Victoria.
Det lokale tordenværet kom etter en ganske heit fredag da maksimumstemperaturen i Melbourne City ble 33,4 grader i brennende solskinn; i dag har det ikke vært mer enn 23 grader.

Vått i NT
Alice Springs langt sør i Northern Territory er normalt en usedvanlig tørr by på denne tiden av året (sensommer her down under). De fire siste dagene inntil i morges (lørdag) kl. 09.00 har det kommet 124,8 mm nedbør, mens det normale (1961 - 1990) for hele februar er 37,4 mm. De fire siste dagene har dermed gitt tre ganger hele månedsnormalen! Derfor ble lørdagens fotballkamp mellom Collingwood fra Melbourne og et lokalt lag fra Alice Springs mer en vannpolokamp enn en australsk fotballkamp.

Nesten 400 mm siste uke
Den siste uken fram til i morges kl. 09.00 har det virkelig bøttet ned i og omkring delstatshovedstaden Darwin i Northern Territory. Her er noen av de største ukenedbørsummene som Vær og vind har funnet hos BOM (Bureau of Meteorology) pr lørdag morgen:

* 389 mm, Oenpelli, Arnhem-distriktet
* 363 mm, Shoal Bay, Darwin & Rural
* 329 mm, Pinelands, Darwin & Rural
* 326 mm, Darwin Airport
* 309 mm, Gave Airport, Arnhem-distriktet
* 299 mm, Marrara, Darwin & Rural
* 283 mm, Nightcliff Pool, Darwin & Rural
* 281 mm, Sleisback, Darwin & Daly-distriktet.

Steikende hett
I Western Australia er det for tiden steikende hett. I Gascoyne-distriktet har det ved den offisielle værstasjonen Gascoyne Junction, til og med i dag, vært 18 dager på rad med maksimumstemperaturer på 40,0 grader eller høyere. Av de 27 februar-dagene hittil har det i alt vært 20 dager med temperaturer på 40-tallet. Fredag for en uke siden (den 19.2.) var det varmest med 47,3 grader.
I Emu Creek (tidl. Nyang) har det vært opptil 47,8 grader nå i februar - det var på lørdag for en uke siden, og det har til sammen vært 19 med dager temperaturer på 40-tallet; blant dem alle de siste 12 dagene på rad.
I Jurien Bay, Lower west i WA, var dagens maksimum på 45 grader hele 14,3 grader over den lokale normalen for den 27. februar.
En ekstra værhilsen
fra Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TROMSØ-METEOROLOG TWITRER, OG SPØR: - Visste du at en stasjon må ha minst 15 år med data for å få rekord?

Bærum, 25.01.22: En godt skjult nyhet kom fram på
gårsdagens @Meteorologen der en av
værvarslingsmeteorologene ved Vervarslinga for Nord-
Norge (egentlig Meteorologisk institutt, Tromsø) la ut flere
lokale varmerekorder for januar, satt i natt...

Les mer


SISTE UKES OG HELGENS EKSTREMVÆRVARSLER: - Kom langt mer regn i Møre og Romsdal og Trøndelag enn varslet; vinden søndag voldsommere

Bærum, 17.01.22: Selv mandag formiddag i våre rolige
deler av Bærum vaier de store trærne fra side til side etter
stormkastene som herjet her i natt. Langt verre var det i
Møre og Romsdal der vindkastene var oppe i 54,0 m/sek
eller 194,4 km/t...

Les mer


UVÆRET I MIDT-NORGE: - Vindkast opp i 194,4 km/t i Gjemnes kommune i dag

Bærum, 16.01.22: Under uværet i Midt-Norge søndag er
det målt vindkast opp i 194,4 km/t. Det svarer til kategori
III på den amerikanske Saffir-Simpson orkanskalaen.
Såvidt Vær og Vind kan se, er dette nesten som da
nyttårsorkanen 1991/92 sto på.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©