Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 VARM SENSOMMERKVELD: - Darling Harbour i Sydney holdt på sine 23 grader til over midnatt natt til fredag


Brisbane, Qld 05.03.10: Siste aften i Sydney, på den fjerde dagen i mars, ble som en sjelden norsk tropenattkveld på 60 grader nord. Imidlertid befant vi oss på snautt 34 grader sør; det er og var tidlig høst. I Brisbane har det vært 29 grader i dag.

Mens vi i delstatene Victoria og New South Wales har hørt værvarsler om ”a shower or two” i de siste dagene, er det her i Queensland snakk om bare ”shower” og 50 til 100 mm nedbør ovenpå alt det som allerede har kommet de siste par ukene. Det er utrolig frisk og grønt her i Brisbane, i motsetning til hva vi forlot i Western Australia for snautt tre uker siden.

- Rekordflom
Australske massemedier forteller fredag om deler av det sørvestlige Queensland som opplever den verste flommen og oversvømmelsene siden 1890. Det er særlig byene Charleville, Roma og St. George det hittil har gått hardest ut over. Et område av Queensland som er like stort som hele delstatenVictoria, står fredag kveld lokal tid under vann.
Hele den vestlige delen av Queensland er erklært for katastrofeområde. Jernbanelinjer er brutt, veier likeså, og hus som ligger nærmest de største elvene, har vann mer enn to meter oppover husveggene. Folk i tusenvis blir evakuert til høyereliggende områder.
Her i Brisbane merker vi flommen bare som foreløpig noe høyere vannstand i Brisbane River. Den er mørkebrun og gjørmete og innbyr avgjort ikke til verken elve-cruise eller noen dukkert.

Brisbane-nedbør
Nedbøren ved den offisielle værstasjonen til BOM (Bureau of Meteorology) i City har hittil mars (fem døgn) summert seg opp til 131,2 mm. Det har gått noen harde ettermiddagsbyger i dag, fredag. Dette til tross: Dagens maksimumstemperatur, innimellom bygene, nådde 29 grader.
Det føles helt tropisk, med uvant høy fuktighet som heller hører tropiske strøk til.
Sommernedbøren (desemb er, januar og februar) i Brisbane utgjorde 488,8 mm.
- Kanskje ikke så rart at det er så grønt i alle parkene her!

Rekordtørr sommer i Perth
I det sørvestre hjørnet av Australia, som Vær og vind reiste fra for snart tre uker siden, var det knusktørt og gult. Ved Perths offisielle værstasjon i selve byen, på Mt. Lawley (Perth Metro)
utgjorde sommernedbøren 0,2 mm (gjenstar: null komma to millimeter!). Delstatshovedstaden i Western Australia (WA) opplevde dermed sin aller tørreste sommer noensinne!
Bortsett fra de 0,2 mm nedbør en enkelt dag i februar, var det også totalt nedbørfritt i slutten av november, fra og med den 21.11.
Et bilde på hvor tørt der var der nede i sørvest, viser de daglige målingene av fordampingen ved Perth Metro. I den tiden, dvs. i de 15 seneste ukene, da det bare kom to tidels millimeter nedbør, utgjorde fordampningen ikke mindre enn 1039,6 mm nedbør - cirka to hundre millimeter nedbør enn hele ÅRsnedbøren i Perth!
Det blir tørt og gult av slikt...
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

SISTE UKES OG HELGENS EKSTREMVÆRVARSLER: - Kom langt mer regn i Møre og Romsdal og Trøndelag enn varslet; vinden søndag voldsommere

Bærum, 17.01.22: Selv mandag formiddag i våre rolige
deler av Bærum vaier de store trærne fra side til side etter
stormkastene som herjet her i natt. Langt verre var det i
Møre og Romsdal der vindkastene var oppe i 54,0 m/sek
eller 194,4 km/t...

Les mer


UVÆRET I MIDT-NORGE: - Vindkast opp i 194,4 km/t i Gjemnes kommune i dag

Bærum, 16.01.22: Under uværet i Midt-Norge søndag er
det målt vindkast opp i 194,4 km/t. Det svarer til kategori
III på den amerikanske Saffir-Simpson orkanskalaen.
Såvidt Vær og Vind kan se, er dette nesten som da
nyttårsorkanen 1991/92 sto på.

Les mer


EKSTREMVÆRET GYDAS REGNVÆR I TO DØGN: - Opptil 201,9 mm nedbør på Tresfjorden i Vestnes i ytre Romsdal

Bærum, 14.01.22: Det andre døgnet av ekstremværet
Gyda i Midt-Norge ga opptil 72,2 mm nedbør på Innerdalen
i Sunndal kommune. Totalt 201,9 mm fanget
nedbørstasjonen Tresfjorden i Vestnes i ytre Romsdal opp i
løpet av de to døgnene.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©