Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 AUSSIENES MALLORCA: - Det er øyene utenfor Queensland


Moreton Island, Qld 08.03.10: Vær og vinds lille reisehåndbok medbrakt i den minste kofferten, den danske avisen Politikens "Turen går til Australien", beskriver øyene utenfor Queenslands-kysten som australiernes Mallorca. Vi er på én av dem ...

- Toppsesongen her ute på øyene er desember. Til dels også februar i forbindelse med kinesernes nyttår. Ellers er det rolig, men sesong hele året, forteller vår skipper om bord på en av de åpne turistbåtene i Tangalooma Resort, som tok oss på en halvtimes tur ut til en laget skipskirkegård på øyas vestkyst omtrent midtveis mellom Tangalooma Resort og øyas nordligste punkt, Cape Moreton Lighthouse.
Fyret er det eldste ute på kystøyene og er samtidig en viktig værstasjon for Bureau of Meteorology (BOM) siden 1913.
Skipskirkegården fra årene 1963 - 1983 er etblaert av delstatsregjeringen i Queensland for å sikre vestkysten av Moreton en rolig havn når det blåser opp som verst fra vest ...

- Ta med bilen!
Selv ankom Vær og vind med katamaranen kl. 10.00 ut fra Brisbane River Wharf. I dag har vi observert tre biler samtidig
på vestsiden av "øya vår", Moreton Island.
Det går bilferje ut fra Brisbane for dem som vil ta med seg bilen til landstedene sine ute på øya eller for de bilturistene som er på vei nord- eller sørover i Queensland og ønsker en avveksling fra det landfaste.
Veinettet er ikke det lengste - øya fra nord til sør er bare vel 36 kilometer lang.

- Tropisk?
På Moreton er det regnskog som preger åssidene under øyas høyeste punkt, Mt Tempest, 285 m.o.h. Langs strendene duver palmene i den svake kveldsvinden som er helt i ferd med å dø ut.
På det bredeste mellom de kanelgule strendene er øya 4 - 5 kilometer. De lyse sandstrendene kan skimtes på lang avstand fra fastlandet. Flere steder kan du vasse utover de flotteste strender du kan tenke deg - vel å merke uten å tråkke på en stein eller et skjell - før du er på "dypet" på cirka to meter og du kan legge på svøm i Stillehavets dovne bølger.
Da har du land (Moreton-øya) hundre meter på den ene siden og fastlandet vel 30 kilometer unna på den andre siden - en svømmetur litt i det lengste laget.

Klimaet
I natt var minimumstemperaturen nord på Cape Moreton Lighthouse 24,6 grader. Du kan trygt legge til to grader på dette her hos oss på Tangalooma Resort.
Hittil i mars 2010 har temperaturene nord på fyret svingt fra 20,1 grader natt til onsdag den 3. til dagens maksimum som ikke er klar før i morgen tidlig kl. 09.00 lokal tid (midnatt norsk tid).
Den offisielle varmerekorden siden 1913 er 35,4 grader fra den 6. desember 2002 (bare to tideler fra den norske varmerekorden). I mars er varmerekorden 31,7 grader fra den 1.3.1993.
Den varmeste natten gjennom snart hundre år var en minimum på 26,4 grader fra den 19. februar 2003. Det virker som om den kommende natten her ute på paradisøya holder omtrent dette nivået ...

- Skipsleden utenfor
Det er ganske hektisk trafikk av store konteinerskip til og fra delstatshovedstaden Brisbane, dessuten cruiseskip som passerer som "flytende juletær" i kveldingen. Ved 13-tiden lokal tid i dag passerte én av Høegh-rederiets bilfraktere på vei inn til Brisbane, et lite bilde på at norske rederier fortsatt har et visst herredømme på de sju hav.

- Et kvarter etter solnedgang
Nøyaktig 15 minutter solnedgang mørkner luften av hundrevis av store flaggermus som kommer "ingensteds fra" og som passerer vår terrasse i tredje etasje i Kookaburra 71 (K 71).
Det samme skjedde i går kveld; nøyaktig 15 minutter etter oppgit tid for solnedgang over fastlandet.

- De andre øyene
En øyferie langs Queensland-kysten kan gjøres til mange av de ca 300 øyene, der Moreton - verdens tredje største sandøy! - og North og South Stradbroke Island er de største.
Lenger nord finner du Fraser Island. Men på fastlandet har du the Sunshine Coast, og over grensen til New South Wales Surfers Paradise og the Gold Coast.
Og mye lenger nord, utenfor turistbyen Cairns, har du the Great Barrier Reef.
- Et must, mener vi fra vårt første besøk down under i 1992.
- - -
I skrivende stund er temperaturen litt før kl. 22.00 lokal tid mandag kveld stadig 26 grader, etter en dag som ser ut til å ha vært den varmeste hittil i mars 2010.
Sensommerbrev
fra Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©