Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 DAGBLADET: - Heit vår på Vestlandet og i Nord-Norge


Mandal-Eigebrekk, 21.03.10: Meteorologisk institutt la tidligere i uken ut sin tremåneders temperaturprognose for Norge. Oslo-avisen Dagbladet tolket prognosen på sin helt spesielle måte i fredagsavisen, noe som fikk Vær og vind til å steile ...

Av værstatistiker Bernt Lie

- Sesongvarselet for temperatur for april - juni 2010 er for Finnmark 0,5 til en grad over normalen og for Troms 0 - 0,5 grader over. Også for store deler av Vestlandet og Langfjellene er varselet 0 - 0,5 grader over normalen. For resten av landet indikerer varselet en middeltemperatur på 0 til 0,5 grader under normalen, heter det i temperaturprognosen fra Meteorologisk institutt.
- For deler av Trøndelag kan det bli kjøligere enn resten av landet, med 0,5 til 1 grad under normalen. Normalen som vi sammenligner med, er gjennomsnittstemperatur i perioden 1961 - 1990. Denne perioden var noe kjøligere enn de siste tiårene har vært, legger Instituttet til.

Dagbladet: - Heit vår
"Heit vår på Vestlandet og i Nord-Norge" heter det i Dagbladets titteloppslag på sidene 20 og 21 i fredagsavisen, der denne konstateringen videreføres i ingressen:
- Finnmark ser ut til å få den varmeste våren i år. Over store deler av landet blir det ganske kjølig, viser sesongvarselet fra Meteorologisk institutt.
Oppslaget er signert Hilde Marie Tvedten.

- Er det denne desken ...?
Titteloppslaget "Heit vår ..." er i satt i krigstyper, for riktig å understreke hva vi nordmenn har i vente av temperaturforhold for de kommende tre månedene, dvs. april, mai og juni.
Stort galere konklusjon kan man vanskelig tolke ut fra selve sesongvarselet fra Meteorologisk institutt, eller hva den navngitte journalisten i brødteksten ganske korrekt har gjengitt. Så det er nok et kvikt hode på den berømmelige desken som ytterst flyktig har lest gjennom journalistens tekst.
Og smelt til med at Finnmark ser ut til å få den varmeste våren i år. Det er virkelig en SENSASJON!

- En halv til en grad over
For den som har et minimum av kunnskap om klimautviklingen også i landet vårt de siste par tiårene, vet at Finnmark ennå ikke har fått et klima som er blitt varmere enn f.eks. det på Østlandet.
For vårmånedene april og mai har utviklingen de siste 20 årene gitt middeltemperaturer som nettopp er mellom 0,5 og 1,0 grader varmere enn i normalperioden 1961 - 1990. Sommermåneden juni står på "stedet hvil" i den globale oppvarmingen.
Dette er trolig helt ukjent for desken i Dagbladet. Derfor er det meget beklagelig at tittel og ingress i en slik form kommer på trykk i en seriøs avis. Altså når det samtidig understrekes at normalperioden 1961 - 1990 var kjøligere enn i de to siste tiårene!

Useriøst!
- Men vær- og klimastoff er kanskje mer underholdningsstoff enn fagvitenskap i Dagbladet? Vær og vind bare spør. Kanskje får vi et svar også - vi vet at nettstedet Vær og vind jevnlig leses også i Dagbladet og at vi blir sitert korrekt når redaksjonen finner noe interessant nytt også for sine lesere.


Tilbake

Nyheter

FØRSTE FERIEUKE I THAILAND: - Ikke en regndråpe, men maks’en har vært oppe i 35,0*C tilsvarende norgesrekorden i julivarme

TH-Patong, 19.01.20: Fra Vær og vind landet på Phuket
Int’l Airport grytidlig fredag morgen for ni dager siden, har
ferieværet her nede vært helt «etter oppskriften». Selv en
overskyet dag, med svak sol gjennom middelshøye og høye
skyer, var prima

Les mer


NORSK EKSTREMVÆR OG FILIPPINSK VULKANTORDENVÆR: - Det skjer mye mer mellom himmel og jord enn noe annet sted...

TH-Patong, 19.01.20: Fra det lite vinterlige hjemlandet har
Vær og vind fått med oss at ekstremværet Didrik ikke ble
så kraftig som det var varslet, men at det også torsdag
(dagen derpå) igjen ble meget høy vannstand langs kysten
av Sør-Norge...

Les mer


REKORDREGN ØST I AUSTRALIA: - Men ikke i de brannherjede områdene i New South Wales, Victoria og South Australia

TH-Patong, 19.01.20: Det hårdt tiltrengte regnværet i det
østlige Australia -- som kunne ha dempet eller slukket de
mange skogbrannene -- har til nå ikke truffet de nedbrente
områdene i de to østlige delstatene Victoria og New South
Wales...

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©