Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 DAGBLADET: - Heit vår på Vestlandet og i Nord-Norge


Mandal-Eigebrekk, 21.03.10: Meteorologisk institutt la tidligere i uken ut sin tremåneders temperaturprognose for Norge. Oslo-avisen Dagbladet tolket prognosen på sin helt spesielle måte i fredagsavisen, noe som fikk Vær og vind til å steile ...

Av værstatistiker Bernt Lie

- Sesongvarselet for temperatur for april - juni 2010 er for Finnmark 0,5 til en grad over normalen og for Troms 0 - 0,5 grader over. Også for store deler av Vestlandet og Langfjellene er varselet 0 - 0,5 grader over normalen. For resten av landet indikerer varselet en middeltemperatur på 0 til 0,5 grader under normalen, heter det i temperaturprognosen fra Meteorologisk institutt.
- For deler av Trøndelag kan det bli kjøligere enn resten av landet, med 0,5 til 1 grad under normalen. Normalen som vi sammenligner med, er gjennomsnittstemperatur i perioden 1961 - 1990. Denne perioden var noe kjøligere enn de siste tiårene har vært, legger Instituttet til.

Dagbladet: - Heit vår
"Heit vår på Vestlandet og i Nord-Norge" heter det i Dagbladets titteloppslag på sidene 20 og 21 i fredagsavisen, der denne konstateringen videreføres i ingressen:
- Finnmark ser ut til å få den varmeste våren i år. Over store deler av landet blir det ganske kjølig, viser sesongvarselet fra Meteorologisk institutt.
Oppslaget er signert Hilde Marie Tvedten.

- Er det denne desken ...?
Titteloppslaget "Heit vår ..." er i satt i krigstyper, for riktig å understreke hva vi nordmenn har i vente av temperaturforhold for de kommende tre månedene, dvs. april, mai og juni.
Stort galere konklusjon kan man vanskelig tolke ut fra selve sesongvarselet fra Meteorologisk institutt, eller hva den navngitte journalisten i brødteksten ganske korrekt har gjengitt. Så det er nok et kvikt hode på den berømmelige desken som ytterst flyktig har lest gjennom journalistens tekst.
Og smelt til med at Finnmark ser ut til å få den varmeste våren i år. Det er virkelig en SENSASJON!

- En halv til en grad over
For den som har et minimum av kunnskap om klimautviklingen også i landet vårt de siste par tiårene, vet at Finnmark ennå ikke har fått et klima som er blitt varmere enn f.eks. det på Østlandet.
For vårmånedene april og mai har utviklingen de siste 20 årene gitt middeltemperaturer som nettopp er mellom 0,5 og 1,0 grader varmere enn i normalperioden 1961 - 1990. Sommermåneden juni står på "stedet hvil" i den globale oppvarmingen.
Dette er trolig helt ukjent for desken i Dagbladet. Derfor er det meget beklagelig at tittel og ingress i en slik form kommer på trykk i en seriøs avis. Altså når det samtidig understrekes at normalperioden 1961 - 1990 var kjøligere enn i de to siste tiårene!

Useriøst!
- Men vær- og klimastoff er kanskje mer underholdningsstoff enn fagvitenskap i Dagbladet? Vær og vind bare spør. Kanskje får vi et svar også - vi vet at nettstedet Vær og vind jevnlig leses også i Dagbladet og at vi blir sitert korrekt når redaksjonen finner noe interessant nytt også for sine lesere.


Tilbake

Nyheter

FEBRUAR BLE REKORDVARM: - Budstikka i Asker og Bærum med dette oppslaget på side 11 i dag

Bærum, 02.03.22: - Aldri har det vært så
varmt i februar som det var på månedens
siste dag. 13,8 grader er den nye Asker-
rekorden som var fra 1998, heter det i
ingressen til væroversikten komponert av
journalist Mette Sjølie.
Ja, og hva så?

Les mer


FEBRUAR 2021 VARMEST PÅ SISTE DAG: - Både 17,9 og 16,6 grader i Hokksund i Øvre Eiker søndag; hvem blir godkjent?

Bærum, 28.02.21: Skal man fortsatt forholde seg til
værdata som ligger i Meteorologisk institutts datavarehus
(eKlima), ble det satt ny fylkesvarmerekord i dag i det nye
storfylket Viken. På jernbaneknutepunktet Hokksund ble
det målt 17,9 grader!

Les mer


FEBRUARVARMEREKORD I KRISTIANSAND S I DAG: - 16,3 grader på Kjevik, men enda litt vamere i Grimstad

Bærum, 28.02.21: På den siste februar-dagen slo vårværet
til med temperaturer opp i 16,9 grader, som på Landvik
ved Grimstad. Men i sørlandshovedstaden markerte byens
lufthavn seg med ny februar-varmerekord: 16,3*C. Der
startet målingene i 1941!

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©