Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 ORKANEN YASI: - Utvikler seg til en kategori IV-orkan; treffer den nordøstlige Queensland-kysten omkring den kjente turistbyen Cairns natt til torsdag


Nadi/Brisbane/Bærum, 01.02.11: Orkanvarslingssentrene på Nadi, Fiji og i Brisbane, Queensland følger nøye den voldsomme orkanen Yasi. Natt til onsdag morgen lokal tid ligger den vel 800 kilometer øst for Cape Melville på York-halvøya lengst i nordøst...

En mer enn 1.300 kilometer lang del av Queensland-kysten, lengst nordøst i denne australske delstaten, er truet av orkanen Yasis herjinger når den er ventet å gå på land i de tidlige morgentimene torsdag. I det ferskeste orkanvarselet fra Bureau of Meteorology (BOM) i Brisbane har de utvidet området til vel 1.500 kilometer.
Landgang er anslått til å bli i den kjente turistbyen Cairns - utgangspunktet for katamaranruter ut til Outer Great Barrier Rief.
Kl. 13.00 tirsdag middag lokal tid er Yasi en kategori III-orkan. Den befinner seg over unormalt varmt vann for årstiden og er ventet å utvikle seg til en kategori IV-orkan tirsdag kveld lokal tid (kl. 15.00 norsk tid).

Fra Brisbane
Orkanvarslingssenteret i Brisbane, Queensland beskriver orkanen Yasi som så voldsom at den vil sette opp 10-minutters middelvind til å ligge på 194,5 km/t (54,0 m/s) like i forkant av senteret. Yasi beveger seg på en nesten rett vestlig kurs, egentlig mot vestsørvest, med en fart av 33,3 km/t.
Den seneste 48-timers prognosen fra Nadi, Fiji antyder at Yasi treffer land ca kl. 13.00 norsk tid (ca kl. 22.00 lokal tid) onsdag, eventuelt et par timer senere.

BOM-varsel
Orkanvarslingssenteret i Brisbane, Queensland, har tirsdag morgen norsk tid kl. 07.00 utvidet "det farlige området" til ca 1.500 kilometer lang del av kysten, fra Lockhart River i nord til Yeppoon i sør. Ikke minst de voldsomme bølgene kan gjøre uopprettelig skade på det sårbare Barrière-revet utenfor Cairns.
I skrivende stund tirsdag morgen norsk tid har verken værsentralen ute i Stillehavet eller i Queensland antydet hvor voldsomme nedbørmengder som denne kategori IV-orkanen kommer til å bringe med seg.

Anthony
Den forrige orkanen, Anthony, som traff Queensland-kysten ved den vesle byen Bowen, ga opptil 244 mm nedbør. - Avstanden mellom Bowen og Cairns er noe i overkant av 400 kilometer.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

FINNMARKSNOVEMBER: - Måneden opptil 7,7 grader varmere enn normalt; Vardø-målingene fra 1858 setter ny rekord

Bærum, 04.12.18: - I Finnmark har årets november
vært opptil 7,7*C varmere enn normalt, går det fram av
Klimatologisk månedsoversikt fra Obs-klimdivisjonen på
Meteorologisk institutt.
Vardø med målinger f.o.m. 1858 setter rekord for
middeltemp'en

Les mer


SKULLE RIVE BRO FOR VEGVESENET: - Underentreprenør kuttet tv- og internettkabel for 18.000 husstander i Bærum

Bærum, 29.11.18: Samtidig som vi her på Vær og vind
holder på å utvide våre rekordoversikter, har vi de siste to
og et halvt døgn vært uten nettforbindelse med
omverdenen. Dermed har det heller ikke vært mulig å
legge ut noen værnyheter, før nå!

Les mer


KLIMATOLOGISK MÅNEDSOVERSIKT OG EKLIMA: - Direktør Cecilie Stenersen svarer på Vær og vinds fire spørsmål

Bærum, 19.11.18: Vær og vind har fått flere spørsmål fra
våre værklikkere om både Klimatologisk månedsoversikt
og tilgangen til Meteorologisk institutts eKlima-database.
Direktør Cecilie Stenersen ved Observasjons- og
klimadivisjonen svarer her.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©