Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 ORKANEN YASI: - Utvikler seg til en kategori IV-orkan; treffer den nordøstlige Queensland-kysten omkring den kjente turistbyen Cairns natt til torsdag


Nadi/Brisbane/Bærum, 01.02.11: Orkanvarslingssentrene på Nadi, Fiji og i Brisbane, Queensland følger nøye den voldsomme orkanen Yasi. Natt til onsdag morgen lokal tid ligger den vel 800 kilometer øst for Cape Melville på York-halvøya lengst i nordøst...

En mer enn 1.300 kilometer lang del av Queensland-kysten, lengst nordøst i denne australske delstaten, er truet av orkanen Yasis herjinger når den er ventet å gå på land i de tidlige morgentimene torsdag. I det ferskeste orkanvarselet fra Bureau of Meteorology (BOM) i Brisbane har de utvidet området til vel 1.500 kilometer.
Landgang er anslått til å bli i den kjente turistbyen Cairns - utgangspunktet for katamaranruter ut til Outer Great Barrier Rief.
Kl. 13.00 tirsdag middag lokal tid er Yasi en kategori III-orkan. Den befinner seg over unormalt varmt vann for årstiden og er ventet å utvikle seg til en kategori IV-orkan tirsdag kveld lokal tid (kl. 15.00 norsk tid).

Fra Brisbane
Orkanvarslingssenteret i Brisbane, Queensland beskriver orkanen Yasi som så voldsom at den vil sette opp 10-minutters middelvind til å ligge på 194,5 km/t (54,0 m/s) like i forkant av senteret. Yasi beveger seg på en nesten rett vestlig kurs, egentlig mot vestsørvest, med en fart av 33,3 km/t.
Den seneste 48-timers prognosen fra Nadi, Fiji antyder at Yasi treffer land ca kl. 13.00 norsk tid (ca kl. 22.00 lokal tid) onsdag, eventuelt et par timer senere.

BOM-varsel
Orkanvarslingssenteret i Brisbane, Queensland, har tirsdag morgen norsk tid kl. 07.00 utvidet "det farlige området" til ca 1.500 kilometer lang del av kysten, fra Lockhart River i nord til Yeppoon i sør. Ikke minst de voldsomme bølgene kan gjøre uopprettelig skade på det sårbare Barrière-revet utenfor Cairns.
I skrivende stund tirsdag morgen norsk tid har verken værsentralen ute i Stillehavet eller i Queensland antydet hvor voldsomme nedbørmengder som denne kategori IV-orkanen kommer til å bringe med seg.

Anthony
Den forrige orkanen, Anthony, som traff Queensland-kysten ved den vesle byen Bowen, ga opptil 244 mm nedbør. - Avstanden mellom Bowen og Cairns er noe i overkant av 400 kilometer.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

SKJÆRTORSDAG: - Første dag med nordisk sommervarme; tre steder i Østfold og Buskerud nådde 20-tallet

Mandal-Eigebrekk, 19.04.19: I år skulle vi altså måtte
vente til den 18. april med å oppleve den første nordiske
sommerdagen her l landet. I fjor innfant den seg 4 dager
tidligere. Men i 2012, var det Landvik v/Grimstad som
hadde 20+ alt den 22.3.

Les mer


FØRSTE HALVDEL AV APRIL: - Langt varmere enn normalt; ekstremt tørt og bare 0,1 mm nedbør på Blindern

Mandal-Eigebrekk, 18.04.19: Til tross for at siste uke
før palmehelgen var kaldere enn normalt, har hele
første halvdel av april vært fra en halv til to grader
varmere enn normalt.
I det sørlige Norge har det omtrent ikke falt noe nedbør
overhode

Les mer


DAGENS UV-STRÅLING: - Høyeste indeksverdi = 3,1 ved Kise på Hedmark

Mandal-Eigebrekk, 15.04.19: Av de åtte stedene i Norge
der DSA, Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet, har
kontinuerlige målinger av UV-stråling, er det Kise på
Hedmark som har dagens høyeste verdi = 3,1. Det var få
minutter over kl. 13.00

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©