Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 SØNDAGSREGN: - Seks timers rekordnedbør i Notodden tok alle sporene og store deler av stasjonsområdet til Jernbaneverket


Bærum, 26.07.11: Natt til søndag var bygeværsområdet over sentrale deler av Østlandet åpenbart sterkest over Notodden. En uoffisiell måling helt øst i byen ga 57,4 mm på seks timer. Den offisielle normalen for hele juli på Notodden er 74 mm...

Notodden-avisen Telen hadde på sin nettside i går, mandag, et illustrerende foto fra byens jernbanestasjon. To hovedspor hang i løse luften, og flere andre spor var totalt underminert av vannmassene fra elva som krysser under skinnegangen. Det måtte ha vært ekstremt regnvær som hadde fått elva til å svulme opp og dra med seg det meste av massen i banelegemet på Bratsbergbanens nordlige endestasjon, Notodden.

- Vil ikke sjekke nedbøren
Meteorologisk institutt har hatt offisiell nedbørstasjon på det nåværende stedet på Notodden ved Tinfos Papirfabrik siden 1923; før den tid i årene 1895 - 1911. Den rapporterer døgnnedbøren på et ukekort, som postlegges hver fredag. Vær og vind forsøkte i går, mandag, å få oppgitt navn og telefonnummer til nedbørobservatøren. Ifølge Gabriel Kielland ved Stasjonsnettavdelingen, Observasjonsdivisjonen på Meteorologisk institutt ønsket de i den aktuelle situasjonen verken å oppgi noe navn eller telefon - eller selv kontakte observatøren for å sjekke rekordnedbøren på 30530 NOTODDEN.
- Er det blitt noen rekord, får vi ta det når den fremkommer på ukekortet, var det svaret Vær og vind fikk av Kielland.

Vi ønsker nedbørdata
For noen år siden da daværende klimaavdeling ved Meteorologisk institutt administrerte alle norske klima- og nedbørstasjoner, fikk vi anledning til å kontakte obaservatørene direkte når det var ekstreme værforhold som vi ønsket å kartlegge umiddelbart.
Den nye praksisen umuliggjorde vår mulighet til å kontakte nedbørobservatøren direkte.

- Flyplass-sjefen måler hjemme
Første mellompost var derfor flyplass-sjefen på Notodden Flyplass (klimastasjon 30560), John Erik Haugen. Flyplassen har ikke nedbørmålinger. Derimot har flyplass-sjef Haugen en avansert nedbørmåler der han bor lengst øst i byen, ca 100 m.o.h.
På forespørsel fra Vær og vind forteller Haugen at det ved hans bolig ble målt 57,4 mm nedbør fra kl. 01.55 til 08.00 søndag morgen. Det var like før to på natten at det voldsomme regnværet satte inn over Notodden. - Etter kl. 08.00 lørdag var det målt 15,8 mm fram til midnatt; det gir 73,2 mm dette ene offisielle døgnet.
Normalen for nedbørstasjon 30530 Notodden er 74 mm for HELE juli måned. Flyplass-sjefens private nedbørmåling for de seks mest hektiske timene utgjør 77,6 prosent av det normale for juli ved den nærliggende nedbørstasjonen.
Samlet hittil i juli har Haugen målt 212 mm nedbør; det er nesten det tredoble av den lokale normalen som gjelder for alle 31 juli-døgn til sammen.

Døgnrekorden på Notodden
Ved den første nedbørstasjonen på Notodden (1895 - 1911) er julirekorden 53 mm fra 27. juli 1908; ved nåværende stasjon 52,8 mm fra den 22.7.1992. For perioden 1944 - 1956 må man i arkivbøker for å sjekke om det ligger en større døgnverdi enn 52,8 mm.
Uansett: Det er en betydelig rekordforbedring, med omtrent 50 prosent. Men så ble også skadene på vei- og
jernbanenettet tilsvarende større.

- Notodden: 97 mm på to døgn
Vær og vind får endelig tak i kraftverksjef Bjarne Berge ved Tinfos Kraftstasjon. Vanligvis i helgen måles ikke nedbøren. Søndag morgen ble det foretatt en ekstramåling som omfattet en oppsamling for to døgn, som ga 97,0 mm. Det er denne summen som blir rapportert inn på ukekortet til Meteorologisk institutt fredag som kommer.

Vått døgn ellers i Telemark
Fra den allment tilgjengelige eKlima-tjenesten hos Meteorologisk institutt har Vær og vind hentet ut følgende døgnnedbørsummer, som kan sammenlignes med rekorden fra flyplass-sjef Haugens private måling på 73,2 mm i løpet av det offisielle nedbørdøgnet som gikk ut søndag morgen den 24.7. Vi har - som vanlig - beregnet hvor stor del av månedsnormalen som kom ned over fylket dette ene døgnet:

¤ 41,3 mm Postmyr i Drangedal (39,3% av den lokale juli-normalen)
¤ 40,0 mm Seljord-Lønnestad (48,8% av juli-normalen der)
¤ 38,5 mm Tuddal (40,5% av juli-normalen)
¤ 34,0 mm Rjukan (39,5%)
¤ 32,1 mm Tveitsund i Nissedal (36,1%)
¤ 32,0 mm Godal i Skien
¤ 30,0 mm Skien-Elstrøm (42,9%), og Tessungdalen-Bakkhus i Tinn (30,3%)
¤ 27,5 mm Drangedal II (32,4%)
¤ 24,9 mm Fyresdal-Ålandsli (33,2%)
¤ 24,0 mm Foldsæ i Fyresdal (29,3%)
¤ 23,8 mm Høydalsmo II i Tokke (26,4%)
¤ 21,6 mm Kviteseid-Moen (28,1%)
¤ 20,8 mm Møsstrand II (23,6%)
¤ 10,3 mm Gvarv-Nes.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

KALD, GRÅ OG MEGET VÅT JULI-START: - En eller to av de ti døgnene hittil ga hovedtyngden av nedbøren

Mandal-Eigebrekk, 11.07.20: Den første tredjedelen av
juli er allerede unnagjort. For mange utgjør dette den
første uken i fellesferien.
Vær og Vind som har kunnet glede seg over to rene
klarværsdager av de ti julidøgnene hittil, oppsummerer
kort

Les mer


VARSLET STYRTREGNBYGER PÅ AGDER OG I TELEMARK: - Det ble 15,1 mm på Hynnekleiv Stasjon i Birkenes mellom to og tre i ettermiddag

Mandal-Eigebrekk, 10.07.20: Radio-værvarslene i
morges antydet at det utover ettermiddagen i dag
kunne komme styrtregnbyger lokalt på Agder og i
Telemark, med "muligheter for torden", som det heter
på værvarslings-fagspråket hos Meteorologiske.


Les mer


NRK-JOURNALIST I STAVANGER SVARER VÆR OG VIND OM SOMMERTEMP.-OVERSIKT

Mandal-Eigebrekk, 10.07.20: Først sent i går kveld, etter
en lang og hyggelig, lokal bryggefest her på Eigebrekk,
dukket svaret på Vær og Vinds fem punkter eller spørsmål
om den etter hvert så berømte sommerværoversikten for
hele landet...

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©