Samarbeids- partnere:





|
PERLEMORSKYER: - Fredag var tredje ettermiddagen på rad at de fargerike skyene kunne sees
Bærum, 14.01.12: Både onsdag, torsdag og fredag ettermidag - like etter solnedgang - åpenbarte de flotteste perlemorskyene seg på vesthimmelen. De kunne sees fra hele Sør-Norge i den grad ikke andre og lavereliggende skyer strengte for fargeprakten...
I årenes løp, som vokter av vær og klima gjennom to generasjoner, har Vær og vinds ansvarlige hatt mange fantastiske opplevelser i å følge perlemorskyene - disse høyestflygende skyene som er dannet av fuktighet, dvs. iskrystaller. Vi har imidlertid ALDRI før opplevd at de har hatt sine korte liv høyt på vesthimmelen sett fra vårt ståsted i vestre Bærum hele tre ettermiddager på rad, slik det skjedde i denne uken. Det skal også legges til at det på østhimmelen noe før soloppganstid var antydning til perlemorskyer.
Fredag flest og flottest Fredag ettermiddag var de langstrakte, litt linseformete skyene i noen korte minutter sterkt perlemorfarget. De var så store i utstrekning og dekket et så stort område av vest-himmelen som vi aldri har sett det tidligere, verken fra det faste ståstedet i vestre Bærum eller andre steder på Østlandet. Da vi en ettermiddagsstund i desember observerte perlemorskyer relativt lavt på himmelen i nordvestlig retning fra oss, kunne massemedier i Midt-Norge gjengi desamme skyene som vi hadde sett fra Bærum, på steder som Orkanger og i Verdal.
- Høyt oppe Disse iskrystallskyene har en kort levetid etter at de er dannet over fjellpartier der kraftige nordlige luftstrømmer "får et løft" eller vipp over høyfjellet. De er målt til å ligge i 27 - 30 kilometers høyde, altså i høydenivåer langt over der vanlige passasjerfly har sine cruising levels (marsjhøyder). Før sola kommer i "riktig posisjon" under horisonten om ettermiddagen, virker de svakt grå. Men når lysbrytingen i iskrystallene er på sitt beste, kommer perlemorfargene tydelig fram.
- Kort levetid Og det flotte synet kan vare bare noen få minutter! Vår erfaring gjennom et langt vær-liv er at de har sammenheng med uvær, nedbør og sterk vind på Vestlandet og ute i Nordsjøen / Norskehavet og at det nettopp i ca 27 - 30 kilometers høyde forekommer en kraftig nordlig luftstrøm med tilsvarende kraftige vinder.
- Føn I lavere strøk østafjells kan det samtidig være fønvind og ganske tørr til ekstremt tørr luft og temperaturer i vintermånedene opp i 11 - 14 graders varme. Under gårsdagens perlemorsky-opplevelse var det langt fra så mildt på Østlandet: Her på Dønski lå ettermiddagstemperaturen på rundt fire plussgrader. Men det blåste laber til frisk bris i middelvind. Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
 Nyheter
GLOBALTEMPERATUREN I JANUAR: - Endte på 0,78*C over det normale med snitt på 14,88*C som tidenes fjerdehøyeste
Bærum, 18.02.19: Denne gangen er NASA helt i rute med offentliggjøringen av sin siste månedsverdi av globaltemperaturen. For januar endte den på 14,88 grader Celsius og blir dermed tidenes varmeste nest etter januar 2016, '17 og '07, kan vi melde.
Les mer |
FREDAGSVARMEN I SØR-NORGE: - Ga nye fylkevarmerekorder i både Oppland og Rogaland
Bærum, 18.02.19: I Vær og vinds varmeoversikter før helgen gikk vi ikke langt nok ned på termometer-skalen til at vi fikk med oss de høyeste temperaturene i verken Rogaland eller Oppland fylker. Klimaforsker Jostein Mamen har minnet oss på dette!
Les mer |
LØRDAGENS EKSTREMVIND I NORDLAND: - Ble heldigvis ikke ny absolutt norgesrekord
Bærum, 18.02.19: - Det voldsomste vindkastet på klimastasjonen Sandhornøya-Våtvikfjellet i Gildeskål lørdag morgen på 58,5 m/s eller 210,6 km/t er ikke ny norgesrekord for den perioden som Meteorologisk institutt har slike vindobservasjoner fra...
Les mer |
Nyhetsarkiv
|