Samarbeids- partnere:





|
UKEVÆRET 5: - Kuldesenteret flyttet seg fra Folldal til Karasjok; Sibirhøytrykket er stand-by over Vest-Russland
Bærum, 05.02.12: Denne uken har vært vintersesongens hittil kaldeste. Og det er egentlig helt i tråd med det normale: Kurven for normale døgnmiddeltemperaturer er lavest i slutten av januar eller starten på februar. 43 grader skiller varmest og kaldest.
Sibir-høytrykket som mange presseorganer har skrevet om i ulike sammenhenger også i denne uken, har i virkeligheten ligget med sitt senter over Vest-Russland. Vestenfor dette har det strømmet usedvanlig kald luft nedover til Sørøst-Europa og Balkan der den strenge kulden har krevd flere hundretalls liv. Og for eksempel i den greske hovedstaden Athen har det vært lavere temperaturer enn i Longyearbyen eller Ny-Ålesund på Spitsbergen på henholdsvis vel 78 og 79 grader nord!
Unntak onsdag Bortsett fra på onsdag da Sortland i Vesterålen hadde landets høyeste maksimumstemperatur, har det ellers de andre dagene i uken vært mildest på kysten av Nordvestlandet - fra Kråkenes i Vågsøy kommune i Sogn og Fjordane til Veiholmen i Smøla i Møre og Romsdal. Ukens maksimum ble 4,8 grader logget ut tirsdag på Kråkenes.
- Folldal kaldest Fire av ukedagene var Folldal-Fredheim i Folldal i Hedmark kaldest i betydningen å ha døgnets laveste minimumstemperatur. Minus 38 blank var det i noen sene morgentimer fredag, etter at NATTENs minimum der fram til kl. 07.00 hadde vært minus 37,2. I selve helgen, lørdag og søndag, var det norske kuldesenteret flyttet til Karasjok kommune på Finnmarksvidda der både Karasjok-Márkannjárga og Cuovddatmohkki har overtatt vinterkuldens lavmål.
- En del snø, men lite vanninnhold På Østlandet har det kommet litt nedbør flere dager, i den relativt kalde vinterværtypen. For eksempel her ved Vær og vinds hjemmebase i vestre Bærum har den ansvarlige for denne nettportalen søndag måkt vekk 10 - 11 centimeter nysnø. Snømåleren fanget bare opp 2,6 mm nedbør som smeltevannsverdien av de lette snøstjernene som hadde dalt ned. Nevnte nedbør falt mellom kl. 13.00 lørdag og kl. 19.00 i kveld, søndag.
EKSTREMTEMPERATURENE
Døgnets maksimum Mandag 30.1.: 4,4 grader Kråkenes Tirsdag 31.1.: 4,8 grader også Kråkenes Onsdag 1.2.: 3,3 grader Sortland i Vesterålen Torsdag 2.2.: 3,9 grader Svinøy Fyr i Herøy på Sunnmørskysten Fredag 3.2.: 3,9 grader Veiholmen i Smøla Lørdag 4.2.: 4,1 grader igjen Veiholmen Søndag 5.2.: 4,7 grader Svinøy Fyr.
Døgnets minimum Mandag 30.1.: -34,0 grader Folldal-Fredheim Tirsdag 31.1.: -34,4 grader igjen Folldal-Fredheim Onsdag 1.2.: -33,8 grader stadig Folldal-Fredheim Torsdag 2.2.: -27,9 grader Karasjok-Márkannjárga Fredag 3.2.: -38,0 grader igjen Folldal-Fredheim Lørdag 4.2.: -37,2 grader Cuovddatmohkki Søndag 5.2.: -36,9 grader igjen Cuovddatmohkki. NB: Disse ekstremtemperaturene gjelder innen det offisielle temperaturdøgnet kl. 19.00 foregående dag til samme tid den dagen de er fysisk observert eller automatisk logget ut på. De er hentet ut fra daglige besøk på den allment tilgjengelige eKlima-tjenesten hos Meteorologisk institutt.
Det mest ekstreme den 30.1. - 5.2. Det er blitt innarbeidet praksis at Vær og vind sammenligner ukens temperaturer med det mest ekstreme som har forekommet innen de dagene som uken omfatter. Vi forholder oss til Vær og vinds rekordoversikter:
> 17,0*C, Sunndalsøra III, den 5.2.1990
< -50,6*C - norgesrekorden i februar! -, Karasjok I, den 4.2.1881
> 165,8 mm nedbør, Masfjorden i Nordhordland, den 30.1.1981. Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
 Nyheter
TOLV AV 21 FERIEDAGER KLAR- OG PENVÆRSDAGER: - Og turistbyen Xylokastro bød på 23,1 grader i snitt-maksimum, mot 2,9 "hjemme"
GR-Xylokastro/Bærum, i november: For mulig interesserte skal Vær og vind gi en liten begrunnelse for at vi valgte tre ukers ferie på gresk fastland, dvs. på Peloppones. Den lille turistbyen Xylokastro på sørsiden av Korintbukten ble målet...
Les mer |
BERGENSMETEOROLOG HUSKER IKKE FRA EN DAG TIL DEN NESTE: - Varsler tosifrete temperaturer på Vestlandet...
Bærum, 23.11.19: - Det kan bli tosifret for vestlendingene i helgen, er tittelen på toppoppslaget på "yr.no" akkurat nå. - Etter mange kalde dager kan vestlendingene i helgen trolig se tosifrete temperaturer på gradestokken, heter det i ingressen
Les mer |
YR.NO-NYHET DEN 28. AUGUST: - Bergen nær tredobling i antall dager over 25 grader; åneida…
Bærum, 19.11.19: - Det er høysommerdag (over 25 grader) i Bergen i dag. Slike dager har det blitt flere av de siste årene. Fra 1960 til 1990 hadde Bergen i snitt tre høysommerdager i året, mens fra 1990 til 2019 har antallet nesten tredoblet seg.
Les mer |
Nyhetsarkiv
|