Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 SALTDAL: - Observatør Jan Borkamo på Nordlands varmeste og Nord-Norges tørreste sted har gitt seg


Bærum, 02.06.12: I 1982 ga værobservatør Jan Borkamo ga seg selv 30 år til å stå som observatør for Meteorologisk institutt på stedet i Nordland fylke der kommer minst nedbør.
Torsdag kveld var det over og slutt. Det gir ham frihet fra å passe klokka!


I tretti år - like lenge som en internasjonal normalperiode - har værobservatør Jan Borkamo (65) hatt ansvaret for å utføre værmålingene på 81680 SALTDAL, nærmere bestemt på gårdsbruket sitt. Stedet som Meteorologisk institutt bestemte seg for å flytte 81620 ØVRE SALTDAL til i 1982, nemlig til Jan Borkamos landbrukseiendom, har vist seg å bli en meget interessant plassering: På ett av Nord-Norges varmeste steder, og helt avgjort på Nord-Norges tørreste sted!

- Klimaforandringene
Det skulle imidlertid gå 17 år før de mer sensasjonelle nedbørmålingene ble merkbare: Marsnedbøren i 1999 utgjorde bare 0,1 mm. Årsnedbøren det samme året ble for første gang i stedets værhistorie tosifret: Bare 99 mm.
I 2005 klarte Jan Borkamo bare å få 74 mm nedbør ut av henholdsvis snø- og regnmålerne. Det ble landets nest minste årsnedbørsum gjennom mer enn 150 års moderne klimahistorie. Norgesrekorden på 65 mm stammer fra Hjerkinn på Dovrefjell i 1914.
I 2003 ble årsnedbøren 108 mm, og både i 1996 og 2004 endte den på 118 mm. -
ÅrsnedbørNORMALEN ligger på 291 mm.
Det våteste året i Saltdal ga 530 mm; da var både juli og november rekordvåte med henholdsvis 71 og 92 mm i månedssummer.

- Nesten null i månedsnedbør
Vær og vind har i denne statistiske hyllest til en trofast værobservatør allerede nevnt den tørre mars-måneden i 1999, som bare ga 0,1 mm i månedssum. Ytterligere tre andre måneder har vært uhyggelig tørre: 0,4 mm i sum både i mars 2001, november 2003 og april 2005.
Vårsesongen er normalt tørrest med 32 mm som normalt. Både i 1999, 2001 og 2004 kom det bare sju millimeter i løpet av de tre månedene mars, april og mai.

- Også varmt
I juni i fjor slo observatør Borkamo og Saltdal til med tidenes nest høyeste temperatur i Nord-Norge: 33,8 grader allerede den 11. juni. Det var den tidligste datoen i sommersesongen for en så høy temperatur; ikke bare i Nord-Norge, men i hele landet.

- Pensjonist
- Det var nok litt vemodig å utføre den aller siste værobservasjonen torsdag kveld den 31. mai kl. 20.00. Heretter er jeg en fri mann som ikke behøver å leve etter klokka og observere været. Jeg har allerede anskaffet meg bobil og skal på langtur til Sør-Norge - til bl.a. Hallingdal, Vestlandet, Mandal for å nevne noen steder som ligger i kjøreplanene for de nærmeste ukene, sier Jan Borkamo på telefonen hjemme på gården i Saltdal.
- - -
Vær og vind benytter anledningen til å takke Jan Borkamo for hundrevis av værprater gjennom de seneste 30 årene. For meg personlig blir det stort savn å ikke lenger kunne ringe Jan for å høre om hvor varmt og hvor lite og hvordan det føles.

- Setså overtar
Etter hva den nettopp pensjonerte observatøren kunne fortelle på en lørdags ettermiddagstime, vil Saltdal fortsatt stå på det norske værkartet. Ved jernbanestasjonen Setså på Nordlansdsbanen ble det rigget opp en automatisk værstasjon i samarbeidet Meteorologisk institutt - Jernbaneverket med virksomhet fra og med mars 2009.
- Den ligger mye nærmere kysten og får ikke den varmen som det er inne i selve Saltdalen, mener Jan Borkamo.
- Og så kommer det mye mer nedbør der. Mens årsnedbør hos oss var 205 mm i fjor (2011), var den 1038 mm på Setså, legger han til.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

FINNMARKSNOVEMBER: - Måneden opptil 7,7 grader varmere enn normalt; Vardø-målingene fra 1858 setter ny rekord

Bærum, 04.12.18: - I Finnmark har årets november
vært opptil 7,7*C varmere enn normalt, går det fram av
Klimatologisk månedsoversikt fra Obs-klimdivisjonen på
Meteorologisk institutt.
Vardø med målinger f.o.m. 1858 setter rekord for
middeltemp'en

Les mer


SKULLE RIVE BRO FOR VEGVESENET: - Underentreprenør kuttet tv- og internettkabel for 18.000 husstander i Bærum

Bærum, 29.11.18: Samtidig som vi her på Vær og vind
holder på å utvide våre rekordoversikter, har vi de siste to
og et halvt døgn vært uten nettforbindelse med
omverdenen. Dermed har det heller ikke vært mulig å
legge ut noen værnyheter, før nå!

Les mer


KLIMATOLOGISK MÅNEDSOVERSIKT OG EKLIMA: - Direktør Cecilie Stenersen svarer på Vær og vinds fire spørsmål

Bærum, 19.11.18: Vær og vind har fått flere spørsmål fra
våre værklikkere om både Klimatologisk månedsoversikt
og tilgangen til Meteorologisk institutts eKlima-database.
Direktør Cecilie Stenersen ved Observasjons- og
klimadivisjonen svarer her.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©