Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 SALTDAL: - Observatør Jan Borkamo på Nordlands varmeste og Nord-Norges tørreste sted har gitt seg


Bærum, 02.06.12: I 1982 ga værobservatør Jan Borkamo ga seg selv 30 år til å stå som observatør for Meteorologisk institutt på stedet i Nordland fylke der kommer minst nedbør.
Torsdag kveld var det over og slutt. Det gir ham frihet fra å passe klokka!


I tretti år - like lenge som en internasjonal normalperiode - har værobservatør Jan Borkamo (65) hatt ansvaret for å utføre værmålingene på 81680 SALTDAL, nærmere bestemt på gårdsbruket sitt. Stedet som Meteorologisk institutt bestemte seg for å flytte 81620 ØVRE SALTDAL til i 1982, nemlig til Jan Borkamos landbrukseiendom, har vist seg å bli en meget interessant plassering: På ett av Nord-Norges varmeste steder, og helt avgjort på Nord-Norges tørreste sted!

- Klimaforandringene
Det skulle imidlertid gå 17 år før de mer sensasjonelle nedbørmålingene ble merkbare: Marsnedbøren i 1999 utgjorde bare 0,1 mm. Årsnedbøren det samme året ble for første gang i stedets værhistorie tosifret: Bare 99 mm.
I 2005 klarte Jan Borkamo bare å få 74 mm nedbør ut av henholdsvis snø- og regnmålerne. Det ble landets nest minste årsnedbørsum gjennom mer enn 150 års moderne klimahistorie. Norgesrekorden på 65 mm stammer fra Hjerkinn på Dovrefjell i 1914.
I 2003 ble årsnedbøren 108 mm, og både i 1996 og 2004 endte den på 118 mm. -
ÅrsnedbørNORMALEN ligger på 291 mm.
Det våteste året i Saltdal ga 530 mm; da var både juli og november rekordvåte med henholdsvis 71 og 92 mm i månedssummer.

- Nesten null i månedsnedbør
Vær og vind har i denne statistiske hyllest til en trofast værobservatør allerede nevnt den tørre mars-måneden i 1999, som bare ga 0,1 mm i månedssum. Ytterligere tre andre måneder har vært uhyggelig tørre: 0,4 mm i sum både i mars 2001, november 2003 og april 2005.
Vårsesongen er normalt tørrest med 32 mm som normalt. Både i 1999, 2001 og 2004 kom det bare sju millimeter i løpet av de tre månedene mars, april og mai.

- Også varmt
I juni i fjor slo observatør Borkamo og Saltdal til med tidenes nest høyeste temperatur i Nord-Norge: 33,8 grader allerede den 11. juni. Det var den tidligste datoen i sommersesongen for en så høy temperatur; ikke bare i Nord-Norge, men i hele landet.

- Pensjonist
- Det var nok litt vemodig å utføre den aller siste værobservasjonen torsdag kveld den 31. mai kl. 20.00. Heretter er jeg en fri mann som ikke behøver å leve etter klokka og observere været. Jeg har allerede anskaffet meg bobil og skal på langtur til Sør-Norge - til bl.a. Hallingdal, Vestlandet, Mandal for å nevne noen steder som ligger i kjøreplanene for de nærmeste ukene, sier Jan Borkamo på telefonen hjemme på gården i Saltdal.
- - -
Vær og vind benytter anledningen til å takke Jan Borkamo for hundrevis av værprater gjennom de seneste 30 årene. For meg personlig blir det stort savn å ikke lenger kunne ringe Jan for å høre om hvor varmt og hvor lite og hvordan det føles.

- Setså overtar
Etter hva den nettopp pensjonerte observatøren kunne fortelle på en lørdags ettermiddagstime, vil Saltdal fortsatt stå på det norske værkartet. Ved jernbanestasjonen Setså på Nordlansdsbanen ble det rigget opp en automatisk værstasjon i samarbeidet Meteorologisk institutt - Jernbaneverket med virksomhet fra og med mars 2009.
- Den ligger mye nærmere kysten og får ikke den varmen som det er inne i selve Saltdalen, mener Jan Borkamo.
- Og så kommer det mye mer nedbør der. Mens årsnedbør hos oss var 205 mm i fjor (2011), var den 1038 mm på Setså, legger han til.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

MIDT I CORONALAND FOR EN UKE SIDEN: - Den travle havnebyen Genova var nesten helt død

Bærum, 29.03.20: Sist lørdag, for åtte dager siden, anløp
cruiseskipet Costa Pacifica den nord-italienske havnebyen
Genova, som Vær og vind hadde vært om bord på siden
mandag 2. mars. Ca 1.500 italienske og argentinske
passasjerer gikk gå i land.

Les mer


SOMMERTID IGJEN FRA KL. 03.00 I NATT: - En times forskyvning på ekstremdøgnet for temperatur og nedbør

Bærum, 29.03.20: Fra og med kl. 03.00 i natt innførte hele
Europa sommertid, kanskje for siste gang. Presis kl. 02.00
ble klokkene stilt en time FRAM. For folk flest betydde det
en time mindre søvn. Men for været ble det en forskyvning
på EN TIME.

Les mer


FØNVIND ONSDAG PÅ BEGGE SIDER AV LANGFJELLENE: - Pluss 16,8*C i Tafjord i natt og 15,8 på Gulsvik i dag

Bærum, 25.03.20: Onsdag, Vær og vinds
andre dag på norsk jord i karantene etter
transit i Roma, vartet opp med de hittil
høyeste temperaturene i mars. Likevel er
det langt unna lokale varmerekorder i
vårmåneden mars, både på Møre og
Østlandet

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©