Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 VERDENSVÆRET 5: - Temperatursving fra 49,5 i Pakistan til minus 81,2 i Antarktis; døgnnedbør opptil 649 mm i Japan


Genève/Bærum, 05.06.12: Orkansesongen startet tidlig på Atlanteren og i det østlige Stillehavet. To navngitte tropiske sykloner dannet seg på hver side av Nord-Amerika. På Grønland og i Skottland ble det nye varmerekorder, melder WWW/WMO i maioversikten.

- Over store deler av den nordlige halvkule var det i hovedsak varmere enn normalt. I Antarktis var det ikke fullt så kaldt som i foregående måned, og på den antarktiske halvøya var det varmere enn normalt, heter det videre i det tilbakeblikket som WWW/WMO har utarbeidet over mai-været.
På den russiske forskningsstasjonen Vostok ble det målt minus 81,2 grader som det laveste i mai.

- Européisk varme og nedbør
Mai var i gjennomsnitt varmere enn normalt først og fremst i Sørvest-, Sentral- og Øst-Europa. I den sørøstlige delen av Europa var været dominert av høytrykk. Sammen med lavtrykk over havområdene vestenfor kontinentet førte det til at sommervarm luft tidvis tok seg nordover gjennom Europa.
Trykkfordelingen over Nord-Europa førte til at kjøligere luft innimellom trakk ned fra nordvest, spesielt i begynnelsen av mai og omkring midten av måneden.

- Stort temperaturfall
Lørdag den 12. og søndag 13. mai nådde en kaldfront Alpene nordfra, og bl.a. i Slovenia og Sveits sank temperatuene med omkring 10 - til 20 grader, fra å ha vært over 30 grader på dagtid. Kjølige netter i midten av måneden førte til sterk frost bl.a. i Nederland, Slovakia, Sveits og Österrike. Lokalt i de sentrale og østlige Alpene falt det snø omkring onsdag den 16. da kaldluft fra Nordsjøen trakk inn. Værstasjonen Warth am Arlberg (1.478 m.o.h.) i Österrike noterte minus 7,0 grader torsdag den 17., og det var en rekordlav temperatur til å være akkurat der i annen halvdel av mai.
I dagene søndag den 20. - onsdag 23.5. dro lavtrykk inn vestfra over Sør-Europa. Lokalt ga dette store regnmengder. I forbindelse med et uvanlig intensivt tordenvær over det nordøstlige Frankrike mandag 21.5. noterte værstasjonen Nancy-Essey 103 mm nedbør og slo dermed sin lokale døgnrekord fra den 9. juni 1953 på 85 mm.

- Temperaturstigning
Etter søndag den 20. begynte temperaturene å stige i Nord- og Sentral-Europa, og fra den 23./24.5. dominerte sommertemperaturer på mange hold. Skottland noterte seg for ny varmerekord fredag den 25.5. da det ble målt 29,3 grader i Achnagart i the highlands. Den gamle varmerekorden var 29,0 grader fra Royal Botanic Garden i Edinbourgh i 1992.
På Irland var månedens høyeste temperatur ny rekord på 27,8 grader i Shannon også fredag den 25.5. Det er lokal varmerekord der for målingene som startet i 1938.

- Tidlig orkanstart
Orkansesongen tjuvstartet både i det østlige Stillehavet, dessuten også på Atlanteren. To navngitte tropiske sykloner dannet seg og utviklet seg videre på begge sider av Nord-Amerika.
Når det gjelder det østlige Stillehavet - der data finnes tilbake til 1949 - har det aldri hendt at en nummer to navngitt tropisk syklon ble dannet så tidlig på
året. På Atlanteren har dette skjedd bare i to år siden 1851 da orkanene begynte å bli statistikkført, nemlig i 1887 og 1908.

- Aletta og Bud
Over det østlige Stillehavet utviklet det tropiske uværet Aletta seg mandag 14.5. og orkanen Bud en uke senere. Bud var den sterkeste orkanen som er blitt observert så tidlig på året over det østlige Stillehavet. Orkanen Bud nådde i redusert tilstand vestkysten av Mexico lørdag 26.5.

- Alberto og Beryl
Over Midt-Atlanteren dannet de tropiske stormene Alberto seg lørdag den 19. og Beryl lørdag den 26. Beryl gikk inn over Florida mandag den 28.5. der den ble redusert, og svingte sidenhen via Sør-Georgia mot Sør-Carolina og fulgte kysten opp til Nord-Carolina.
Beryl ga totalt sett 381 mm nedbør i Wellborn, Florida. - I det nordlige Florida og sørlige Georgia ble mai 2012 den tiende våteste til nå.

- Tørt
I det sørlige USA var det ellers på mange hold en tørr måned, og i store deler av Arkansas var det det den tørreste mai noensinne!
To lynnedslag i New Mexico onsdagene den 9. og 16.5. startet en omfattende skogbrann i området Whitewater-Baldy. Fram til den 1. juli hadde mer enn 88.000 ha (hektar) brent, og skogbrannen var den mest omfattende som noen gang har forekommet i New Mexico.

- Mye regn
Lokalt i det sørlige av USA forekom flere kraftige regnvær. Et sakte lavtrykkssystem ved grensen mellom det sørvestlige USA og nordvestlige Mexico førte med seg torden og lokalt store regnmengder i dagene tirsdag den 8. - fredag 11.5. For eksempel fikk Richmond i Texas hele 272 mm nedbør fredag den 11.
I forbindelse med tordenvær tirsdag den 22.5. fikk Miami 247 mm, som dermed ble det nest våteste mai-døgnet siden målingene begynte der i år 1895.

- Over til Nord-Amerika
I Montreal forårsaket en virvelstorm store skader lørdag 26.5. Området ved Thunder Bay, Ontario, ble rammet av store oversvømmelser etter kraftig regn på 70 mm i løpet av seks timer søndag 27.5. Til sammen på 30 timer falt det 100 mm.
Temperaturene i mai var over det normale i hele Nord-Amerika, bortsett fra det nordvestlige Alaska og sørvestlige Canada der de var under det normale.
På flere plasser i det østlige USA var måneden en av de ti varmeste mai-måneder som har vært målt, og Galveston, Texas, hadde sin varmeste mai måned siden værmålingene startet der i 1875.
Våren var i mange deler av det østlige USA den varmeste hittil, ikke minst takket være den varme mars-måneden.

- Asiatisk varme og nedbør
Det var atskillig varmere enn normalt i en større del av Asia. Det nordlige India og Pakistan hadde helt mot slutten av måneden sterk hete, og de høyeste temperaturene ble målt på månedens siste dag da for eksempel Larkana og Moen Jo Daro i Pakistan fikk 49,5 grader, og Churu i India hadde 48,7 grader i maksimum.
Over det nordøstlige Japan førte flere langsomme lavtrykk til store nedbørmengder i begynnelsen av måneden, og flere værstasjoner slo sine tidligere døgnrekorder for mai. Ett lavtrykk som avanserte nordover langs øya Honshus østkyst, ga 649 mm i Amagisan onsdag 2.5., og denne værstasjonen slo dermed sin gamle rekord på 371 mm fra den 27.5.1994.

- Virvelstormer
Søndag 6.5. dannet en virvelstorm seg i Kanto-regionen i Japan og resulterte i omfattende skader. I alt ble det observert fire virvelstormer i løpet av det samme døgnet, noe som ellers er mest vanlig i høstmånedene september og oktobert i Japan. En av årsakene til at disse virvelstormene kunne utvikle seg, var et lavtrykk nordvest for Japan i kombinasjon med kaldluft i store høyder over landet samtidig med at varm og fuktig luft strømmet inn fra Stillehavet.

- Taiwansk regntid
På Taiwan kalles regnsesongen i mai-juni for Mei-Yu. Den blir kjennetegnet av at frontsystemer pleier å bli liggende igjen i området. Betydelige regnmengder falt bl.a. lørdag 12.5. i det nordøstlige Taiwan, der Wushibi noterte nesten 545 mm.
Mandag 21.5. utviklet den tropiske syklonen Sanvu seg ute over det vestlige Stillehavet langt østenfor Filippinene.

- Arktisvarme og grønlandsrekord
Det var varmere enn normalt i størstedelen av Arktis. Fra at isutbredelsen i april var svært nær det normale, foregikk det en rask avsmelting fra starten på mai.
Temperaturene på Grønland steg i slutten av måneden i forbindelse med at meget varm luft strømmet opp sørfra. Grønland pushet sin varmerekord for mai ganske så mye da Narsarsuaq noterte seg for 24,8 grader tirsdag den 29. og slo den tidligere nasjonale rekorden på 22,4 grader i Kangerlussusuaq (Søndre Strømfjord) den 31. mai 1991. (Omtalt den 30.5. her på Vær og vind, red.'s merknad.)

- Australia / Oceania
- Western Australia (WA) og Tasmania (Tas) fikk en noe varmere mai måned enn normalt, mens det øvrige av det australske øykontinentet i hovedsak hadde temperaturunderskudd. I gjennomsnitt fikk Australia mindre regn enn normalt, og i delstaten WA ble mai den femte tørreste som har forekommet siden sammenlignbare målinger startet år 1900. Tasmania og det nordlige og midterste Queensland fikk derimot mer regn enn normalt, avslutter WWW / WMO sitt tilbakeblikk på det globale mai-været.

- Etterord
Med henvisning til nedbøren bl.a. i den australske delstaten Queensland (Qld) kan Vær og vind legge til, med henvisning til data på nettsidene til BOM (Bureau of Meteorology), at den største månedsnedbøren ble 1062 mm ved fjellstasjonen Bellenden Ker Top Station (1.545 m.o.h.). Ifølge Vær og vinds oversikter markerer dette den våteste mai på dette fjellstedet siden 1994, som har en rekord fra mai 1983 på 1521,0 mm. LTA (Long time average) er 766,1 mm.
Flere andre steder i denne delen av Qld fikk mer enn 500 mm mai-nedbør.

EKSTREMTEMPERATURENE OG STØRSTE DØGNNEDBØR
Vi starter med norske værekstremer, før vi gjengir data fra de ulike verdensdelene:

NORGE
¤ 31,1*C - høyeste mai-temperatur siden 1908! -, Gvarv-Nes i Telemark, fredag den 25.
¤ -14,5*C Juvvasshøe (1.894 m.o.h.) i Midt-Jotunheimen, søndag den 6.
* 103 mm nedbør, Takle i ytre Sogn, mandag den 14.

EUROPA
¤ 39,6*C, Carcaixent, Spania, søndag den 13.
¤ -18,6*C, Jungfraujoch (3.600 m.o.h.), Sveits, onsdag den 16.
* 103 mm, både Takle i Norge mandag den 14., og Nancy-Essey, Frankrike mandag den 21.

ASIA
¤ 49,5*C, Larkana, og Moen Jo Daro, Pakistan, torsdag den 31.
¤ -28,9*C, Tiksi, Sibir, torsdag den 3.
* 649 mm, Amagisan, Japan, onsdag den 2.

ARKTIS
¤ 24,8*C - ny grønlandsk maivarmerekord! -, Narsarsuaq, Grønland, tirsdag den 29.
¤ -42,7*C, GEO-Summit (3.200 m.o.h.), Grønland, lørdag den 12.

NORD-AMERIKA
¤ 48,3*C, Death Valley, California, torsdag den 31.
¤ -27,0*C, Shepherd Bay, Canada, fredag den 4.
* 288 mm, Owen Roperts Airport, Cayman Islands, Karibia, mandag den 21.

SØR-AMERIKA
¤ 38,7*C, Sao Joao do Piaui, Brasil, mandag den 14.
¤ -12,2*C, Maquinchao, Argentina, mandag den 21.
* 243 mm, Istmina, Colombia, torsdag den 17.

ANTARKTIS
¤ 7,4*C, Vernadsky, onsdag den 2.
¤ -81,2*C, Vostok, lørdag den 26.

AFRIKA
¤ 47,8*C, Kaolack, Senegal, tirsdag den 8.
¤ -10,2*C, Buffelsfontein, Sør-Afrika, mandag den 21.
* 207 mm, Bellecombe, Réunion i Indiahavet, søndag den 6.

AUSTRALIA / OCEANIA
¤ 37,4*C, Mardie, Western Australia, søndag den 13.
¤ -10,0*C, Charlotte Pass (Kosciusko Chalet), 1.755 m.o.h. i Snowy Mountains,
New South Wales, torsdag den 30.
* 332 mm, Nerada Alert, Queensland, fredag den 25.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©