Samarbeids- partnere:
|
REKORDSTATISTIKK: - Da indre Sør-Troms og Ofoten ble rammet av ekstremregn, sammenligner StormGeo-meteorolog dette med rekordsnøfall!
Mandal-Eigebrekk, 17.07.12: I et større oppslag på StormGeos nettsider i går presenterte prosjektleder Ronald Toppe en større sak der en av meteorologene, Mariann Aabrekk, forklarer årsaken til den voldsomme flommen i flere dalfører i indre Troms...
I går ettermiddag, mandag, gjorde TV2-værets prosjektleder Ronald Toppe en oppsummering av årsak og virkning av ekstremregnet før helgen i indre Ofoten og Sør-Troms. Det er StormGeo-meteorolog Mariann Aabrekk som forklarer "saken" på storm.no. Et sentralt punkt er hvorfor ikke NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) varslet fylkesmann, ordfører, sivilforsvar og andre nøkkelfunksjoner om det forestående ekstremværet.
- Ny rekord Under et eget avsnitt i oppslaget "- Derfor bommet meteorologene på flommen", under mellomtittelen "Ny rekord", forklarer StormGeo-meteorolog Aabrekk at Bardufoss får normalt 652 millimeter nedbør i året. De 60,6 millimeterne som plasket ned i helgen, var altså nesten ti prosent av årsnedbøren. - Og mer enn de 57 millimeterne som vanligvis kommer i løpet av hele juli, forteller Aabrekk, heter på nettsidene til storm.no.
- Clouet Så kommer clouet i saken: - Regnværet var ny nedbørrekord for Bardufoss, den gamle døgnrekorden var fra 13. februar 1968, med 53,6 millimeter. - Jaha, og hva så, spør du kanskje? Vær og vind stilte seg det samme spørsmålet. Fra et langt liv i statistikkens tjeneste vet vi at vi med hensyn til værhold skal man ikke blande måneder sammen. Katastrofeflommen både i Kirkesdalen, Målselvdalen og Bardudalen - alle innen Målselv kommune i indre Troms - var forårsaket av regn. Ekstremregn! I fellesferiemåneden juli. Hovedsakelig i få ettermiddagstimer fredag den 13.! Den nevnte rekordnedbøren fra februar 1968 var sludd og snø og utgjorde - riktig nok i smeltet tilstand - 53,6 mm nedbør. De samme 53,6 mm nedbør fra den 13.2.1968 sørget for at snødybden på flatmark økte fra 68 cm til 94 cm! - Sa du flom i februar i temperaturer mellom minus 3,3 grader (maksimum) og minus 9,0 grader (minimum)? Vær og vind sier ikke mer, men ønsker meteorolog Aabrekk lykke til i sine statistiske tilbakeblikk ved neste korsvei.
- Hundreårs gjentakelsestid I tillegg til de 60,6 mm nedbør på Bardufoss som Vær og vind raporterte om allerede lørdag formiddag, kan vi opplyse at nedbørstasjonen Bones i Bardu fikk 59,0 mm i det samme døgnet. Det har, ifølge førstekonsulent Stein Kristiansen ved Klimadivisjonen på Meteorologisk institutt, en gjentakelsestid på 91 år, og de 60,6 mm på Bardufoss lenger nord i samme dalføre har en gjentakelsestid på ca hundre år. Så vet vi det, også ... Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
Nyheter
EKSTREM DESEMBERVARME: - Tafjord satte ny desembervarmerekord med 18,7*C i dag
Bærum, 01.12.24: Søndagens varmeblaff over indre fjordstrøk på Sunnmøre ga en ny norgesrekord for desember-varme. Ikke uventet var det Tafjord som overtok norgesrekorden med en margin på fire tideler, til hele 18,7 grader, på desembers første dag.
Les mer |
FORELØPIG SISTE TROPENATT: -- I Narvik ble det ikke kjøligere enn 20,3*C i natt
Mandal-Eigebrekk, 10.09.24: Det varme været i Nord- Norge ga ytterligere en tropenatt nord i det lange Nordland fylke i natt. Nyheten ble brakt ut fra en av de kvinnelige statsmeteorologene i Tromsø, som glemte å fortelle hva temp'en hadde vært.
Les mer |
TROPENATT I NATT: - Sjeldent varm natt i natt på Sør-Helgeland og indre Sunnmøre
Mandal-Eigebrekk, 09.09.24: Ved tre av Meteorologiskes målestasjoner ble det natt til i dag registrert tropenatt, dvs. at nattetemperaturene fram til åtte i morges ikke gikk under 20,0 grader. Til å være såpass sent i september er dette sjeldent!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|