Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 FRIDA I EIKERKOMMUNENE: - Våt, men ikke ekstrem, hevder Meteorologisk institutt. Det kom opptil 146,5 mm uoffisielt!


Mandal-Eigebrekk, 08.08.12: (NY!) I vår jakt på ekstremnedbøren i eikerkommunene i søndre Buskerud har vi kommet fram til den offisielle nedbørstasjonen Hakavik ved innsjøen Eikeren. Der kom det 99,3 mm nedbør fra mandag kl. 08.00 til tirsdag 08.00!
____________________________________

Kommentar av værstatistiker Bernt Lie
_____________________________________

Dermed har Vær og vind funnet en offisiell døgnnedbørverdi som er helt i ytterkanten av hva ekstremværvarselet "Frida" omfattet: Opp mot 70 til 100 millimeter. Nedbørstasjonen 26670 HAKAVIK rapporterer normalt bare oppsamlet nedbør gjennom siste uke pr fredag morgen kl. 08.00. I forbindelse med det helt ekstreme regnværet i Øvre Eiker kommune fra mandag til tirsdag morgen - spesielt sent på kvelden mandag - foretok observatøren en "ekstramåling" kl. 08.00 tirsdag. Den viste 99,3 mm.

- Enda mer på Mjøndalen
Lasse Haugen på Åsen i Mjøndalen har en privat værstasjon som er med i en internasjonal stasjonsring, Citicen Weather Observer Program (CWOP). I tidsrommet kl. 08.00 mandag morgen til samme tid tirsdag kom det ikke mindre enn - hold dere fast! - 146,5 mm nedbør. Det er nøyaktig fem ganger så mye som ved Meteorologisk institutts værstasjon Drammen-Berskog!
Fram til midnatt UTC (kl. 02.00 norsk sommertid) kom det 133,3 mm, og de neste seks timene ytterligere 13,2 mm.

- Vått, men ikke ekstremt
I et oppslag på Meteorologisk institutts egne nettsider, met.no, står fortsatt statsmeteorolog Vibeke Wauter Thyness sin uttalelse om at det var Risør Brannstasjon som fikk mest nedbør med 60 mm dette ekstremdøgnet i går og at slike mengder forekommer i Risør cirka hvert femte år. Uttalelsen ble lagt ut i går - på et tidspunkt da "noen" ved Instituttet hadde kontaktet den lokale observatøren ved 26670 HAKAVIK og fått bekreftet at det var kommet 99,3 mm nedbør på Hakavik (kraftstasjon i sørenden av innsjøen Eikeren) i dette spesielle ekstremdøgnet.
Dette er ikke blitt korrigert i skrivende stund ved 16.00-tiden onsdag, når denne komplette kommentarartikkelen legges ut.

- Mindre regn enn antatt
Det er det aktuelle oppslaget på yr.no, som ble lagt ut i går kl. 11.02.
- I går gikk meteorologene ut med ekstrem varsel for Sørlandet. Det er veldig sjelden at dette skjer på grunn av nedbør om sommeren. Det var antatt å falle mellom 70 og 100 millimeter nedbør, heldigvis ble det langt, konstaterer NRK-journalist Trond-Ole Husebø i ingressen til oppslaget som bærer tittelen "Mindre regn enn antatt".
- Frida ble ikke så kraftig som først antatt. Det var Risør Brannstasjon som fikk mest nedbør i går med 60 millimeter, sier statsmeteorolog Espen Biseth Granan til yr.no
- Men det verste regnet falt ikke der meteorologene hadde ventet, tilføyes det.

- Ukjent gjentakelsestid
Vær og vind kjenner ikke gjentakelsestiden for en slik døgnnedbørmengde på litt under og litt over 100 millimeter verken i august måned eller på årsbasis i denne delen av Øvre Eiker kommune, og observatøren ved 26670 HAKAVIK kunne ikke huske å ha målt opp en tilsvarende døgnsum tidligere, da vi snakket med ham for kort tid siden.
Hakavik ble innlemmet i Meteorologisk institutts stasjonsnett fra juli 1964, men nedbørmålingene som utføres ved kraftstasjonen, startet allerede i 1922.

- Helt ekstremt
I motsetning hva flere talsmenn for Meteorologisk institutt opplyser - og har opplyst - om de ekstreme nedbørmengdene som kom i både Nedre Eiker og Øvre Eiker kommune, har Vær og vind fått bekreftet følgende døgnsummer registrert av andre observatører som ikke er tilknyttet Meteorologisk institutt:

¤ 146,3 mm Mjøndalen-Åsen i Nedre Eiker
¤ 114,3 mm Steinberg i Nedre Eiker (en Wunderground.com-stasjon)
¤¤ 99,3 mm Hakavik ved Eikeren, (Meteorologisk institutt), der dette utgjør 103,4% av normalen for HELE august!)
¤ 97,4 mm Hokksund i Øvre Eiker (Bioforsk)
¤ 90,6 mm Krokstadelva (privat værstasjon ved Tore Bjaaland)
¤ 75,8 mm Stenseth i Krokstadelva i Nedre Eiker (privat nettside)
¤ 65,0 mm Darbu i Øvre Eiker (Bioforsk).

- I Krokstadelva
Robert Haug i Uranusveien bekrefter overfor Vær og vind at mest nedbør på én time var 36,4 mm fram til kl. 22.27 mandag 6. august. Den største minuttverdien var 6,5 mm mellom kl. 22.09 og 22.10.
- - -
Vær og vind forstår godt de meget omfattende skadene som dette ekstremregnet forårsaket. Vi antar at praten omkring lunsjbordene på Meteorologisk institutt både i går og i dag har dreid seg om godheten i ekstremvarselet "Frida" som skulle omfatte Sør-Rogaland, Vest-Agder og Setesdalen i Aust-Agder - men som rammet området nordvest for Drammen i retning Vikersund og Vestfossen.
Avslutningsvis skal Vær og vind bare minne om den offisielle fylkesrekorden i Buskerud for døgnnedbøren i august: Den er 95 mm fra Øksnevann i Øvre Eiker den 25.8.1950.

- Skulle ikke ha sendt ut varselet
Overfor fvn.no uttalte statsmeteorolog Ingrid Bentsen allerede sent mandag kveld at ekstremvarselet aldri skulle ha vært utsendt.
Dette skjedde på et tidspunkt mandag kveld da det var klart at nettopp eikerkommunene i søndre Buskerud kom til å bli meget hardt rammet av ekstremregnvær.

- Rapport kommer
Når lederen for Værvarslingsavdelingen ved Meteorologisk institutt, Tor Helge Skaslien, får gjennomgått og skrevet rapporten om ekstremværet "Frida" - som traff et helt annet fylke omkring 300 kilometer unna enn der det var varslet - skal det bli interessant lesning for mange av oss.


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©