Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 VERDENSVÆRET 2: - Februar har aldri vært så varm på den nordlige halvkule


Genève/Bærum, 10.03.13: 46,9 grader i Australia, 59,3 kuldegrader i Antarktis, og 419 mm nedbør i New South Wales på ett døgn er ytterpunktene i det globale været i februar 2013.
New Zealand opplevde rekordmye sol - og tørke.


- Februar ble bistert kald i det østlige Sibir. For øvrig var det mildt vær som dominerte på den nordlige halvkule. Passende nok ble det til og med en ny februar-rekord for den nordlige hemisfæren. I Nord-Amerika dro ett kraftig vinter-uvær fram, og i Japan ble det målt ny rekord for snødybde.
- På den sørlige halvkule ble den siste sommermåneden varm i mange områder, påpeker WWW /WMO i sitt tilbakeblikk på været i årets korteste måned.

- Europeiske kontraster
Kaldt vintervær dominerte i Vest-Europa med i hovedsak et temperaturunderskudd på omkring en grad. I Øst-Europa derimot var det mildt vær med temperaturer allment fire til sju grader over det normale. Til og med på Island var det temperaturoverskudd. Reykjavik og Stykkisholmur hadde begge sin tredje mildeste februar på henholdsvis 143 og 168 år.
Fredag den 22.2. ble den greske hovedstaden rammet av kraftig tordenvær med regn opp i 80 mm på få timer, noe som forårsaket oversvømmelser.

- Høytrykk dominerte
For øvrig var været relativt hendelsesfattig i Europa, noe som i det alt vesentlige berodde på at høytrykk dominerte værmønsteret. Ett unntak utgjorde området omkring det sentrale Middelhavet der lavtrykk dominerte i første halvdel av februar innen mer høytrykksbetont vær bredte seg ut i de siste to ukene av februar.

- Snøstormen Nemo
Den 8. - 9. februar dro en meget kraftig snøstorm, Nemo, fram over det nordøstlige av USA, med store problemer for trafikk og strømforsyning som resultat. Omkring ti personer omkom som følge av uværet.
Også det østlige av Canada ble rammet, men ikke med de samme effekter.
Tornadosesongen ble innledet tidlig i januar og fortsatte inn i februar. Mandag den 11.2. ble Hattiesburg i Mississippi rammet av sesongens første EF-4-tornado på den såkalte Fujita-skalaen.
Med unntak av den vestlige delen av USA var februar overveidende mild i Nord-Amerika.
I det vestlige Canada var måneden lokalt sju grader mildere enn normalt.

- Mildt i Arktis
Det fortsatte å være temperaturoverskudd i den russiske delen av Arktis, selv om de ikke ble like store som i de foregående månedene.
I begynnelsen på februar strømmet mild atlanterhavsluft inn over Sør-Grønland, og Narsarsuaq rapporterte åtte plussgrader lørdag den 2.2.
Over et mindre område av det kanadiske Arktis ble februar litt kaldere enn normalt med et underskudd på to til tre grader.

- Kald start i Sibir
Februar ble innledet med kaldt vintervær i Sibir med temperaturer ned mot 50 - 55 minus på flere hold. Like nordøst for det klassiske kuldehullet Ojmjakon i det østlige Sibir rapporterte den relativt nye værstasjonen Deljankir månedens laveste temperatur i bebodde områder på den nordlige halvkule med minus 56,6 grader. Kulden gjorde sitt til at de største temperaturunderskuddene i det nordøstlige Sibir lokalt ble sju til åtte grader.
I Japan ble øyrikets største offisielle snødybde noen gang - 515 centimeter - da Sukaya Onsen på øyen Honshu rapporterte dette torsdag den 21.2.

- Store asiatiske kontraster
Mens det var kaldt i det nordøstlige Sibir, var det usedvanlig varmt i den sørøstlige delen av Asia, der temperaturoverskuddet var opptil fire til fem grader. I Saudi-Arabia ble det fra byen Mekka rapportert om 39,2 grader den 24. - 25.2., som er den høyeste temperaturen som noen gang er blitt målt på den arabiske halvøyen i februar.

- 44,5 grader i Sudan
Månedens, og for øvrig hele den nordlige halvkules mest omtalte værhendelse inntraff onsdag den 27.2. da Abu Na’ami i Sudan målte 44,5 grader. Det ble maksimum nord for Ekvator i februar.
Også i Sør-Afrika bød februar på virkelig god sommervarme med nesten 47 grader i Vioolsdrif.
I den vestlige delen av Nord-Afrika ble det en kald februar da maritim polarluft trakk ned over området. I fjellområdene i Algerie og Marokko havnet nattetemperaturene godt over på minussiden.
Torsdag den 7.2. snødde det i store deler av Algerie, og lokalt falt det mer enn én desimeter nysnø.

- Down under
Etter den rekordvarme januar-måneden avsluttet den kalendariske sommeren i Australia med langt mer normal varme i februar. Ved østkysten var temperaturene som helhet litt under det normale.
Selv om februar for øykontinentet som helhet ikke ble like varm som den rekordvarme januar hadde vært, var det likevel nok til at sommeren 2013 skulle bli tidenes varmeste etter at regelmessige værmålinger ble startet opp over det meste av kontinentet i 1910.
Den 23. februar ble New South Wales rammet av meget store nedbørmengder, på 200 - 400 mm på ett døgn og med omfattende oversvømmelser som resultat.
- I slutten av måneden utviklet den tropiske orkanen Rusty seg til en kategori IV-orkan, som onsdag ettermiddag den 27.2. dro inn over Pilbara-regionen i Western Australia med kraftig regn.
- - -
Vær og vind har de siste dagene forsøkt å komme i kontakt med ett av hotellene på den australske øygruppen Kokosøyene (Cocos Islands), der stedets lufthavn fikk mer enn 830 mm regn i løpet av tre døgn. Så snart vi oppnår kontakt, legger vi ut detaljer om hvordan det gikk med de ca seks hundre innbyggerne og hus og hoteller på 19 grader nord. De opplevde vindkast opp i 26,1 m/s (94 km/t) samtidig som det kom over 830 mm regn på tre døgn.
- - -
- Svært tørt og mye sol på New Zealand
På New Zealand var måneden usedvanlig solrik, og flere steder opplevde sin mest solrike februar siden målingene begynte, bl.a. i hovedstaden Wellington der solskinnsregistreringene startet allerede i 1928.
Det solrike været bidro til at måneden mange steder ble ekstremt tørr. I Hokitika der nedbørmålinger begynte i 1866, ble februar 2013 ble tredje tørreste til nå.

- Antarktisvarme
Den argentinske forskningsstasjonen Base Marambio i Vest-Antarktis målte mandag den 25.2. hele 13,8 grader. Dette er bare en grad fra den absolutte varmerekorden på dette kontinentet siden 1974.
Til tross for denne høye temperaturen var måneden i sin helhet litt kaldere enn normalt.

- Indiahavet
Til sammen fire tropiske orkaner utviklet seg i løpet av februar. Kraftigst av dem var Haruna som torsdag den 21.2. kortvarig nådde kategori III på Saffir-Simpsonskalaen.
I forbindelse med Haruna falt det nærmere 300 mm regn på 24 timer på øyen Ile Europa onsdag den 20., som Vær og vind har skrevet om akkurat da.
Haruna ble svekket da den dro inn over Madagaskar den 22.2.
- Den siste sommermåneden i Sør-Amerika ble varm eller meget varm. I det østlige Brasil var måneden allment to til tre grader varmere enn normalt, avslutter WWW / WMO sitt tilbakeblikk på det globale været i februar.

EKSTREMTEMPERATURENE OG STØRSTE DØGNNEDBØR

Som Vær og vind har gjort et stykke tid nå, bringer vi først aktuelle data for vårt eget land, hentet ut fra Klimatologisk månedsoversikt fra Klimadivisjonen på Meteorologisk institutt, før vi gjengir tabellene fra resten av verden:

NORGE
¤ 11,6*C, Konsmo-Høyland i Vest-Agder, onsdag den 27.
¤ - 35,4*C, Cuovddatmohkki, fredag den 8.
* 73 mm nedbør, Mauranger Kraftstasjon i Kvinnherad i Sunnhordland, tirsdag den 5.

EUROPA
¤ 27,3*C, Pego, Spania, fredag den 1.
¤ -40,8*C, Mosejevo, Russland, torsdag den 28.
* 183 mm, Carcaixent, Spania, også torsdag den 28.

ASIA
¤ 41,4*C, Prome, Myanmar (Burma), torsdag den 28.
¤ -56,6*C, Deljankir, Sibir, lørdag den 2.
* 242 mm, Menado, Indonesia, søndag den 17.

ARKTIS
¤ 7,9 *C, Narsarsuaq, Grønland, fredag den 1.
¤ -51,6*C, Geo-Summit (3.200 m.o.h.), også Grønland, søndag den 24.

NORD-AMERIKA
¤ 40,5*C, Grisjalva, Mexico, søndag den 24.
¤ -49,2*C, Shepherd Bay, Canada, mandag den 18.
* 186 mm, Waynesboro, Mississippi, søndag den 10.

SØR-AMERIKA
¤ 44,3 *C, Santiago del Estero, Argentina, fredag den 1.
¤ -3,6*C, Balmaceda, Chile, onsdag den 20.
* 248 mm, Catamarca Aero, Argentina, mandag den 18.

ANTARKTIS
¤ 13,8*C, Base Marambio, søndag den 24.
¤ -59,3*C, Dome A (4.100 m.o.h.), onsdag den 20.

AFRIKA
¤ 46,7*C, Vioolsdrif, Sør-Afrika, mandag den 25.
¤ -6,4*C, Seif (1.040 m.o.h.), Algerie, onsdag den 27.
* 299 mm, Ile Europa i Mocambiquekanalen, onsdag den 20.

AUSTRALIA / OCEANIA
¤ 46,9*C, Learmonth Airport, Western Australia onsdag den 6., og i Eyre, også Western Australia søndag den 17.
¤ -2,2*C, Mount Hotham (1.300 m.o.h.), Victoria, lørdag den 2.
* 419 mm, Yarras (Mount Seaview), New South Wales, lørdag den 23.
NB: Når det gjelder de 46,9 gradene i Learmonth, er det 0,8 grader fra stedets lokale varmerekord i februar, mens det i Eyre er 1,1 grader høyere enn den gamle februarvarmerekorden fra den 24.2.1991.
Høyden over havet i landsbyen Mount Hatham er 1.849 m.o.h., mens stedet lufthavn ligger på 1.300 m.o.h.
Copyright: Bernt Lie
Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©