Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 KOKOSØYENE: - Paradis i det nordøstlige Indiahavet som har overlevd fint alle sommerens skybruddlignende regnvær


Cocos Islands/Mandal-Eigebrekk, 31.03.13: På den siste mars-dagen har denne øygruppen midtveis mellom Sri Lanka og Fremantle i Western Australia kommet seg gjennom to voldsomme regnvær. I februar var det helt ekstremt! Rekorder for 113 års vær ble satt.

Vær og vind oppdaget øygruppen nordøst i Indiahavet da det i løpet av tre døgn i februar kom mer enn 840 mm nedbør, langt mer enn den normale årsnedbøren i Oslo! Et stormsentrum hadde passert sør for øygruppen lørdag den 23. - mandag 25. februar. Offisiell nedbør det siste av de tre døgnene utgjorde 416,0 mm.
Cocos Islands eller Keelingøyene, Kokosøyene, består av to bebodde øyer, korallatoller - Home Island og West Island - pluss 27 koralløyer, der omkring 600 mennesker har tatt bolig. Øyrikets flyplass ligger på West Island på den nøyaktige posisjon 12,19 grader sør og 96,83 grader øst.

- Wikipedia skriver …
Kokosøyene består av to flate, lavtbyggende korallatoller som dekker et område på i alt 14,2 kvkm, med en samlet kystlinje på 2.600 meter. Øyene er dekket av kraftig vegetasjon som i hovedsak består av kokospalmer. Høyeste punkt er fem meter over havet - flyplassen ligger på kote 3 m.o.h. Wikipedia beskriver øysamfunnet videre slik:
- Klimaet på øyene er behagelig, regulert av en sørøstgående passatvind omtrent ni måneder av året, med moderate nedbørmengder. Sykloner kan forekomme tidlig på året.

- Sensommeren 2013
På tidlig kveld kl. 18.30 lokal tid (12.30 norsk tid) i dag, første påskedag den 31. mars, meldes det om en ny tropedag der nede nordøst i Indiahavet. Temperaturen er i øyeblikket 28,8 grader, og det blåser østsørøstlig lett bris. Det er svak sol gjennom sju åttedels skydekke.
Allerede lørdag formiddag 23. februar norsk tid ble Vær og vind oppmerksom på BOM (Bureau of Meteorology) sine nettsider at det hadde kommet voldsomt regn på Cocos Island: 249,4 mm. Da hadde det det siste døgnet blåst sønnavind med vindkast opp i 13,3 m/s, eller liten kuling.
Neste døgnet brakte nye 179,2 mm regn, og mandag morgen 25. februar inneholdt nedbørmåleren ved værstasjonen på flyplassen nye 416,0 mm. Da hadde vinden snudd på vest.
Månedens aller siste døgn var nedbørfri, i likhet med ni andre februar-døgn. Månedssummen ble 1000,4 mm. Både døgnnedbøren på 416,0 mm den 25.2. og månedssummen på 1000,4 mm ble nye rekorder for den 112 år lange observasjonsrekken på West Island.

- Paradisisk klima
I den internasjonale normalperioden 1961 - 1990 ligger årsmiddeltemperaturen på 26,6 grader. De normalt varmeste månedene i året er både februar og mars med et middel på 29,8 grader, mens august og september er de to kjøligste med månedsmiddeltemperatur på 23,7 grader.
Øyens aller høyeste temperatur er såpass behagelig som 32,8 grader fra den 11. april 1998, mens det derimot aldri har vært kaldere enn 18,3 grader. Det var den 6. august 1979.
Normalt tørreste måned er oktober med en månedsnormal på 50,9 mm nedbør, mens normalt våteste måned er april med 250,0 mm. Årsnedbørnormalen ligger på 1.938,5 mm.

- Februar 2013 helt ekstrem!
I februar opplevde øysamfunnet nye rekorder for både døgnnedbøren og månedsnedbøren, ikke bare for februar, men all time high: Døgnrekord den 25.2. på 416,0 mm som utgjorde 216,8 prosent av normalen for HELE februar. Månedssummen på 1.000,4 mm utgjorde 521,3 prosent av det normale!
I løpet av til sammen 1.359 måneders uavbrutte nedbørmålinger har det også vært tørt på Kokosøyene. Både i november 1923 og juli 1945 var nedbørmåleren helt tørr - ikke en eneste regndråpe fant veien oppi den!

- Hvordan gikk det i februar?
Det var dette spørsmålet som Vær og vind stilte oss de siste dagene i februar: - Hvordan kunne de ca 600 fastboende og eventuelle turister overleve når de fikk bokstavelig talt den store syndfloden i hodet?
Det tropiske uværet som rammet dem spesielt de tre dagene den 23. - 25. februar, innskrenket seg til å innebære ekstremt regnvær. Det sterkeste vindkastet ble bare 26,1 m/s.
Mars fulgte opp med to nye regnskyll - voldsomme etter norsk målestokk: 181,6 mm palmelørdag 23.3. og 129,4 mm tirsdag 12.3.
- Mens det aller verste regnværet sto på, hadde min kone og jeg reist til Christmas Island for å lede en gruppe med dykkere. Så akkurat vi to unngikk alt regnet! Vi mottok daglige rapporter fra våre venner som passet på hus og dyr. Ja, vi forlot Cocos Islands akkurat to timer før regnet begynte og returnerte etter at alt hadde tørket opp, forteller Dieter og Karen som styrer og steller på Cocos Castaway, i en fersk e-post til Vær og vind. - Cocos Castaway er det ene av to hoteller på vestøya (den ene av de to bebodde øyene).

- Ikke orkanen Rusty
- Jeg tror at du vil finne at banen etter den tropiske orkanen Rusty viser at den orkanen ikke forårsaket det voldsomme regnværet. Orkanen Rusty var langt nærmere kysten av Western Australia og flere tusen kilometer unna våre øyer. Regnet hos oss var forårsaket av et saktegående lavtrykksområde som var langt unna styrken og intensiteten i en orkan. Lavtrykket brakte imidlertid "a massive amount of rain" sammen med vedvarende ganske kraftig vind fra vest, fortsetter Dieter sin utredning for Vær og vind.
- Gitt at det meste av "været vårt" kommer fra sørøst, var det mange av husene ved vannkanten som ikke hadde tilstrekkelig vern for slikt nådeløst vind- og regnvær fra vest, skriver Dieter.

- Hva med skader?
- Mitt anliggende er hvordan dere alle sammen på øyene overlevde uværet? Hvor mange hus / bygninger ble ødelagt eller oversvømt? Ble noen drept, eller druknet noen? Hvordan gikk det med de få veiene på øyen din? Gikk strømmen? spurte vi videre.
- Så vidt jeg vet, ble det ikke anrettet noen bygningsskader på West Island.
Et antall eiendommer rapporterte om feil på det elektriske nettet, ikke minst som følge av feil på solcellepaneler og elektriske strømkontakter. Jeg hørte om noen hus som hadde større problemer, men som ble utbedret i løpet av kort tid, forteller Dieter videre.
- Den andre bebodde øyen, Home Island, er lavere enn Western Island, og der husene er bygd nærmere bakken. Der slo høye bølger inn, men jeg har ikke oversikt over hvorvidt det betyr skader som må utbedres.
- Til alt hell: Overhodet ingen skader på folk!
- Hva med strendene?
- Noe erosjon ble det på strendene som vender mot vest. Men der har naturen allerede satt i gang sine egne reparasjonsarbeider, og sanden har begynt å komme tilbake på sin tidligere plass, avslutter Dieter på Cocos Castaway.
Vær og vind takker på det hjerteligste og ønsker vår kontakt på paradisøyen West Island i Kokosøyene en fortsatt riktig god påske.
Siden 1955 har øyene hørt til Australia, og postadressen er WA 6799.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©