Samarbeids- partnere:





|
OZONLAGET: - Atskillig tynnere enn normalt; svært tynt over det sentrale Tyskland
København/Bredsten, 26.04.13: - Ozonlaget over Danmark er akkurat nå 25 prosent tynnere enn det det pleier å være på denne tiden av året. Pass derfor på hullene i skydekket, advarer UV-forsker Paul Eriksen ved DMI (Danmarks Meteorologiske Institut).
- Ozonlaget over Danmark er tynt i disse dager, og solen biter i den vinterbleke hud, sier DMIs egen UV-forsker Paul Eriksen til dmi.dk, i et oppslag på instituttets nettsider onsdag. Det er høytrykket sør for Danmark som onsdag er med til å gi den sørlige delen av landet forholdsvis fint vårvær, som trekker ozonfattig luft opp over oss, og UV-indeksen blir høy. - For vår vårbleke hud kan en halvtimes tid i solen midt på dagen gi risiko for solforbrenning, advarer Eriksen.
- Tynt lag, mer stråling - Når ozonlaget er tynt, kommer mer av Solens skadelige ultrafiolette (UV) stråling gjennom atmosfæren og ned til oss på Jorden. Derfor er det ekstra grunn til å passe på solen. UV-stråling kan skade hud og øyne og i siste instans medføre hudkreft eller grå stær, advarer UV-forskeren.
- Faktor 5 Psul Eriksen sier imidlertid at de høye UV-verdiene på omkring 5 hurtig blir brakt ned på det mer normale 4 innen weekenden, når høytrykket trekker østover, lufstrømmene endrer seg og nytt regnvær kommer inn over landet. I skrivende stund fredag morgen har det regnet lett i det sydjyske siden torsdag ettermiddag ved 17-tiden. Fredag morgen er det oppholdsvær her i Vejle- og Billund-området, men ingen sol enda.
- Tykt ozonlag ved Island Kartet over hele Europa som er utarbeidet til dette nyhetsoppslaget på dmi.dk, viser en tykkelse på ozonlaget over det sentrale Tyskland på minimumsnivå omkring 240 - 260, mens det meste av Sør-Norge ligger på 320 - 360. Ozonlaget er meget tykt over Danskestredet med tilhørende områder i nordvestlig retning over Øst-Grønland og i sørøstlig retning over Island og ned mot Orknøyene og Skottland med nivåtykkelse på 460 - 480. Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
 Nyheter
TO STEDER I ROGALAND FIKK OVER 100 MM NEDBØR SISTE DØGN: - 119,0 mm på Maudal i Gjesdal var det våteste
Bærum, 22.01.21: Mens ekstremværet Frode har herjet i Nord-Helgeland, og Troms med vindkast opp i 50 m/s -- orkan starter på 32,7 m/s! -- har det samtidig kommet svært mye nedbør i de to Rogalands-kommunene Gjesdal og Lund: Opptil 119,0 mm!
Les mer |
FÆRDERS NYE NORGESREKORD FOR ÅRSMIDDELTEMPERATUREN: - Står seg på 10,3*C og stryker dermed 10,0*C fra 2014 og Sola og Fister-Sigmundstad
Bærum, 02.01.21: Vær og Vind slo fast i et oppslag den 22.12. at Færder Fyr ville sette ny norgesrekord for høy årsmiddeltemperatur med 10,3*C. Når månedsdata for hele 2020 nå er tilgjengelig i Meteorologisk institutts datavarehus, er dette klart.
Les mer |
REKORDNEDBØR FØR KVIKKLEIRERASET I GJERDRUM: - Overmettet leiregrunn raste ut i ca 700 meters lengde og 300 meters bredde
Bærum, 01.01.21: Den katastroferammede kommunen Gjerdrum er ikke dekket inn på Meteorologisk institutts nett. Kommunene omkring som Nittedal, Lillestrøm, Nannestad og Ullensaker er dekket. Stasjonen Skedsmo- Hellerud ligger ca 8 km SSW for Ask.
Les mer |
Nyhetsarkiv
|