Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 VERDENSVÆRET 3: - Mars måned ga store temperaturkontraster; fra 47,3 grader i Sør-Afrika til minus 75,6 i Antarktis


Genève/DK-Aarhus, 28.04.13: Vær og vind beklager på det sterkeste at vi har glemt å legge ut VERDENSVÆRET for mars måned. Årets første vårmåned var globalt sett en meget interessant måned. Forskjellen på varmest og kaldest ble hele 123 grader.


- Strømningsmønsteret og trykkforholdene på den nordlige halvkule var merkelig med kraftige negative verdier på den internasjonale NAO-indeksen. Temperaturkontrastene var meget store med enten temperaturer langt under det normale eller langt over det normale, skriver WWW / WMO i sitt tilakeblikk på det globale været i mars måned.

- I Europa
Lufttrykksfordelingen over Europa var besynderlig. Det var dominerende høytrykk fra Grønland til Skandinavia og Øst-Europa, mens det befant sge et et lavtrykksområde på Alterhavet vest for Biskaya. Det vil si at høytrykk og lavtrykk i hovedsak hadde byttet plass fr hold til det som er normalt for årstiden, understreker WWW / WMO.
Middellufttrykket gjennom hele måneden var over 1035 hPa over Øst-Grønland og mer enn 1020 hPa over Sør-Norge, mens det over stort område på Midt-Atlanteren var middellufttrykk på under 1005 hPa.

- På De britiske øyer
I Storbritannia var årets mars-måned den kaldeste siden 1962, og i den nordlige delen av europeiske Russland var månedens også den kaldeste på 51 år. I eksempelvis Danmark, Tyskland og Nederland var årets mars den kaldeste siden 1987.
I Nederland var den siste 10-døgnsperioden av måneden til og med den kaldeste på minst hundre år!

- Uvær
Den 11. - 12.3. dominerte meget besværlig vær i blant annet Frankrike, Nederland og Tyskland. Da måtte bl.a. Frankfurt Lufthavn stenges tidvis, og togtrafikken med Eurostar innstilles. I Storbritannia var det ekstra besværlig den 22. - 23.3. I mange områder.
Som eksempel på uvanlig varme kan nevnes temperatur omkring 30 grader i det sørlige Russland rundt midten av måneden, med 32,9 grader som verdensdelens varmeste i Groznyj i Tjetjenia.

- Snø og kulde i USA
Til forskjell fra forrige årets rekordvarme mars måned i den sentrale og østlige delen av USA, ble det en helt annen historie i år med både snø og kulde. I grensetraktene mellom de sentrale delene av USA og Canada var mars mer enn fem grader kaldere enn normalt.
I østeige Mexico ble det den 23. - 25.3. Målt meget høye temperaturer med 46,0 grader i Tempoal. Et er en de aller høyeste temperaturen som overhodet har vært observert på det nord-amerikanske kontinentet i noen mars-måned!

- I Arktis
I den østlige delen av kanadiske Arktis og på Vest-Grønland var det meget mildt for årstiden med lokalt nesten ti grader høyere middeltemperaturer enn normalt. Innledningsvis var det imidlertid meget kaldt med minus 64 grader på det indre av >Grønland og under minus 50 grader ved den kanadiske stasjonen Eureka på Ellesmere Island.
I øvrige deler av Arktis hersket derimot ganske normale temperaurer i mars. Det gjelder til og med områder i den vestlige delene av russiske Arktis der det tidligere har vært store temperaturunderskudd.

- Mest is
Den 15. mars nådde pol-isen sin maksimale utbredelse for vintersesongen 2012713. Utbredelsen av mindre enn langtidsmiddelverdiene, men fem ganger tidligere har den vært enda mindre.
Lufttrykket over Arktis var uvanlig høyt, et forhold som Vær og vind har omtalt tidligere da lufttrykket over Nordøst-Grønland passerte 1062 hPa. Dette gjenspeiles for øvrig i de usedvanlige store negative verdiene i den såkalte NAO-indeksen.

- Asiatisk varme og kulde
Det gikk en tydelig grense omkring 50 grader nordlig bredde med temperaturer under eller meget under det normale, og sønnenfor over eller meget over det normale.
Som eksempel på uvanlig høye temperaturer kan nevnes den nye varmerekorden for mars måned i Bangkok med 40,1 grader den 26.3.

- Opptil 47,3 i Afrika
Både i den sørlige og nordlige delene av >Frika dominerte tidvis meget høye temperaurer. Den aller høyeste temperaturen ble rapportert fra Vioolsdrif i det nordvestlige Sør-Afrika med 47,3 grader den 4.3. Dette markerer en av de aller høyeste temperaturene som overhodet er blitt målt i verden i en mars måned.
Den 21.3. Var det hele 46,2 grader i Matam i Senegal, noe som i sin tur er en av de høyeste temperaturene som har forekommet på den nordlige halvkule i mars!

- Varm høststart “down under”
Etter den varmeste sommeren noensinne i Australia fulgte en meget varm innledning på høsten. For eksempel hadde Melbourne, Victoria, den 4. - 12.3. hele ni dager på rad med temperaturer over 30 grader, noe som er rekord uansett måned i delstatshovedstadens 158 år lange observasjonsserie
- Den høyeste enkeltstående regnmengden i løpet av ett døgn ble rapportert inn fra Hawaii i forbindelse med at et lavtrykk i de høyre luftlagene passerte den 26.- 27. mars, avslutter WWW / WMO sitt tilbakeblikk på det globale været foregående måned.

EKSTREMTEMPERATURENE OG HØYESTE DØGNNEDBØR

Som vanlig innleder Vær og vind denne tabelloversikten med norske forhold, slik vi har funnet dem i Klimatologisk månedsoversikt fra Klimadivisjonen på Meteorologisk institutt:

NORGE
¤ 11,4*C, Liarvatn i Strand i Ryfylke, onsdag den 6.
¤ -37,8*C, Cuovddatmohkki, lørdag den 16.
* 53,3 med mer, Åkerneset i Stranda på Sunnmøre, xxxdag den x.

EUROPA
¤ 32,9*C, Groznyi, Tjetjenia (Russland), lørdag den 16.
¤ -45,2*C, Hoseda-Hard, Russland, søndag den 3.
* 164 mm, Solenzara, Korsika, onsdag den 6.

ASIA
¤ 43,0*C, Nyaung-U, Burma, onsdag den 27.
¤ -54,0*C, Ojmjakon, Russland, onsdag den 6.
* 283 mm, Iriomote, Japan, mandag den 18.

ARKTIS
¤ 12,2*C, Mittarfik Maniitsoq, Grønland, søndag den 17.
¤ -64,2*C, Geo-Summit (3.250 m.o.h.), Grønland, mandag den 4.

NORD-AMERIKA
¤ 46,0*C, Tempoal, Mexico, søndag den 24.
¤ -43,4*C, Rae Lakes, Canada, torsdag den 7.
* 206 mm, Naguapo, Puerto Rico, langfredag den 29.

SØR-AMERIKA
¤ 42,2*C, Villamontes, Bolivia, lørdag den 2.
¤ -9,0*C, Balmaceda, Chile, onsdag den 20.
* 216 mm, Vitória, Brasil, tirsdag den 19.

ANTARKTIS
¤ 13,0*C, Base Esperanza, torsdag den 14.
¤ -75,6*C, Concordia (3.200 m.o.h.) onsdag den 27., og Dome Fuji (3.800 m.o.h.) første påskedag søndag den 31.

AFRIKA
¤ 47,3*C, Vioolsdrif, Sør-Afrika, mandag den 4.
¤ -4,8*C, Batna, Algerie, lørdag den 16.
* 396 mm, Bellecombe, La Réunion i Indiahavet, påskeaften lørdag den 30.

AUSTRALIA / OCEANIA
¤ 46,0*C, Roebourne-City, Western Australia, onsdag den 20.
¤ -3,6*C, Perisher Valley (1.700 m.o.h.), Snowy Mountains, New South Wales, mandag den 18.
* 426 mm, Kilohana, Hamaii, onsdag den 27.
Copyright: Bernt Lie

Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©