Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 VERDENSVÆRET 4: - Temperaturer fra 47,0 i Senegal til minus 76,3 i Antarktis; største døgnnedbør 329 mm i Japan


Genève/Mandal-Eigebrekk, 09.05.13: - Den største værdramatikken utspilte seg i Nord-Amerika med kraftig regn, snøfall, vårflom med oversvømmelser og rimelig streng kulde. Grensen mellom kaldt og mildt vær var knivskarp, skriver WWW/WMO om aprilværet.

- Mens det var temperaturoverskudd på den russiske siden av Beringstredet, var det temperaturunderskudd på den nord-amerikanske siden, fortsetter tilbakeblikket på det globale været i april.

- Unormalt kjølig på Island
Strømningsmønsteret i mesteparten av april ble diamentralt motsatt av hva det var i mars med mer sørvestlige vinder. Lavtrykksutviklingen på Atlanteren kom i gang i april samtidig som Azorene-høytrykket ble mer enn velutviklet. I store deler av Europa var det små temperaturavvik. Mest kjølig i forhold til det normale var det på Island og De britiske øyer, mens det ble en varm måned i Sørøst-Europa.

- Tropevarme i sørøst
I slutten av måneden strømmet sommervarm luft nordover fra Afrika opp over Sørøst-Europa med temperaturer på over 30 grader bl.a. i Romania og Bulgaria. Dette gjorde at måneden på mange hold der ble to-tre grader varmere enn normalt.
I første tredjedel av april var det imidlertid kaldt, og i Norge sank temperaturene under minus 32 grader den 9.4., hva som faktisk ble den laveste temperaturen i april i hele Europa.

- Storm på Azorene
I slutten av måneden blåste det full storm på Azorene. Det berodde på at Azorene-høytrykket var såpass kraftig at da et mindre lavtrykk like sør for øygruppen utviklet seg, oppsto en kraftig trykkgradient som genererte de kraftige vindene.

- Ned til minus 35
Det kalde været i Nord-Amerika fra mars måned dominerte også over i april. Spesielt kaldt var det i det sentrale Canada der temperaturunderskuddet lokalt var omkring åtte grader. Månedens laveste temperaturer på omkring 35 minus ble målt i dagene den 4. - 7. april.
Tirsdag 9.4. forekom ekstreme temperaturforskjeller på rundt 30 grader i et område av USA som strekker seg bl.a. over Kansas og Nebraska. Mens delstatenes vestre deler hadde temperaturer omkring frysepunktet, var det drøyt 25 grader i de østlige delene. Da kaldfronten med
kaldluften fra Arktis dro østover, ble dette fulgt opp i Oklahoma av temperaturfall på 28 grader i løpet av en times tid.
Den 17. - 18.4. falt det nær 200 mm regn på 24 timer i forbindelse med et intensivt lavtrykk, kalt "Yogi" i amerikanske medier, med omfattende oversvømmelser som resultat. Chicago fikk 141 mm regn da, som er den største 24-timersmengden som er blitt målt i noen april-måned der.

- Voldsomme regnvær i Sør-Amerika
Tirsdag 2. april ble deler av Sør-Amerika bokstavelig druknet i regn. I millionbyen Buenos Aires, Argentina kom det nesten to hundre millimeter på 24 timer, noe som førte til store oversvømmelser med minst 35 omkomne.
Aller mest fikk Concepcion i Paraguay med 261 mm regn i samme tidsrom.
Måneden var mild over praktisk talt hele det sør-amerikanske kontinentet. Til og med langs vestkystens sentrale deler forekom mindre temperaturunderskudd.

- Mildt i Arktis
I begynnelsen på april strømmet meget mild luft opp over Grønland der temperaturen på sine hold nådde over 10 plussgrader. Til og med så langt nord som til 70 grader nord ble det meldt om 10 plussgrader, slik som på den kanadiske øyen Baffin Island den 5. Dette var også månedens mildeste døgn i dette området.
I det samme arktiske området ble det store temperaturoverskudd som lokalt nådde seks grader over normalverdiene. I løpet av april begynte issmeltingen å sette fart. Middel-istykkelsen var omkring midten av måneden den hittil minste i tilsvarende periode i tidligere år.

- Asiatisk varme
Mens det var kaldt i Nord-Amerika, var det desto mildere i Asia. I det sentrale Asia var temperaturoverskuddet drøyt fire grader i visse områder, bl.a. i Kazakhstan. De aller største overskuddene var i det østlige Sibir med lokalt sju grader over det normale.
I det sørlige Asia var det i hovedsak små temperaturavvik, men nabolandene omkring det nordlige Thailand fikk oppleve en mild april-måned.
Det en eneste området i Asia med betydelig underskudd i april, er å finne i det østlige Mongolia og det nordlige China med to til fire grader under det normale.

- Afrikansk varme opptil 47*C
Også i april var det varmt eller meget varmt i den nordlige halvdelen av Afrika med temperaturer som lokalt passerte 45 grader, bl.a. i Senegal der Matam målte 47,0*C.
De typiske turistøyene vest for Marokko, som for eksempel Kanariøyene, hadde en meget mild april med overskudd på lokalt 2,5 grader. Det må ansees å være helt spesielt med tanke på øyenes maritime beliggenhet. Foranledningen til det må være det varme havvannet utenfor kysten. Den 20. - 21.4. var det drøyt 36 grader på Tenerife.
I hovedsak var temperaturoverskuddet i det nordvestlige Afrika to til tre grader.
I Sør-Afrika satte både Bothaville og Durban nye rekorder for lav maksimumstemperatur fredag den 19.4. Samme døgnet var skikkelig vått på sine hold da for eksempel Johannesburg hadde sin mest regnfulle aprildag på de vel femti årene som målingene har pågått der.

- Rekordvarmt i Australia
Etter den rekordvarme sommeren ble den andre høstmåneden varm i hele Australia, i Western Australia til og med meget varm med to til tre grader høyere middeltemperaturer enn normalt.
Middeltemperaturen i delstatshovedstaden Perth ble den høyeste i april som har vært registrert siden målingene startet i 1897, nemlig 22,6 grader (red.’s merknad).
Lørdag den 20.4. ble det målt 42,6 grader i Roebourne. Det er vel to grader fra den australske varmerekorden for april. - De absolutte rekordverdiene på 44 - 45 grader er alle sammen i tidligere år blitt målt helt i begynnelsen på april.

- Vått på New Zealand
På New Zealand ble det en meget våt og samtidig meget varm april på deler av Nordøyen og på de nordlige delene av Sørøyen.
- I slutten av måneden utviklet den tropiske orkanen Zane seg. Det er uvanlig at en tropisk orkan utvikler seg så sent på året i disse havområdene. Noen uker før Zane dukket opp, presenterte Victoria seg som kortvarig nådde kategori I på Saffir-Simpsonskalaen og holdt seg ute over åpent hav, avslutter WWW / WMO sitt tilbakeblikk på det globale været i april.

EKSTREMTEMPERATURENE OG STØRSTE DØGNNEDBØR
Før Vær og vind oppgir tabellverdiene for de ulike verdensdelene, starter vi med de tilsvarende norske ekstremene slik vi har funnet dem i Klimatologisk månedsoversikt fra Klimadivisjonen på Meteorologisk institutt:

NORGE
¤ 18,1*C, Orkdal-Thamshavn, mandag den 15.
¤ -32,8*C, Suolovuopmi-Lulit, tirsdag den 9.
* 71 mm nedbør, Kvamskogen-Jonshøgdi, mandag den 15.

EUROPA
¤ 34,0*C, Banetski Kerlovae, Serbia, tirsdag den 30.
¤ -32,8*C, Suolovuopmi-Lulit, Norge, tirsdag den 9.
* 159 mm, Mount Aigoual, Frankrike, tirsdag den 30.

ASIA
¤ 45,9*C, Allahabad/Bamhrauli, India, tirsdag den 30.
¤ -43,3*C, Iema, Sibir, tirsdag den 2.
* 329 mm, Amagisan, Japan, søndag den 7.

ARKTIS
¤ 12,7*C, Kangerlussuaq, Grønland, torsdag den 4.
¤ -51,2*C, Geo-Summit (3.200 m.o.h.), også Grønland, torsdag den 18.

NORD-AMERIKA
¤ 44,4*C, Tamuin, Mexico onsdag den 10., og Ocotello Wells, California, søndag den 28.
¤ 38,8*C, Rae Lakes, Canada, fredag den 5.
* 163 mm, Melville Hall Airport, Den dominikanske republikk, lørdag den 20.

SØR-AMERIKA
¤ 40,8*C, Valledupar, Colombia, lørdag den 13.
¤ -8,5*C, Balmaceda, Chile, mandag den 1.
* 261 mm, Concepcion, Paraguay, tirsdag den 2.

ANTARKTIS
¤ 13,0*C, Base Esperanza, mandag den 1.
¤ -76,3*C, Dome A (4.100 m.o.h.), tirsdag den 2.

AFRIKA
¤ 47,0*C, Matam, Senegal, tirsdag den 16.
¤ -2,8*C, Buffelsfontein, Sør-Afrika, torsdag den 4.
* 184 mm, Kisumu, Kenya, torsdag den 11.

AUSTRALIA & OCEANIA
¤ 42,6*C, Roebourne-City, East Pilbara, Western Australia, lørdag den 20.
¤ -5,9*C, Ranfurly, New Zealand, onsdag den 10.
* 224 mm, Ulladulla AWS, South Coast, New South Wales, fredag den 19.
NB: Her er det gjort en feil i periodiseringen av det offisielle nedbørdøgnet morgen-til-morgen. Lørdag den 20.4. fikk Ulladulla AWS 158,0 mm nedbør. Største døgnnedbør i Australia lørdag den 20. var 160,9 mm ved Narooma-Marine Rescue, South Coast, New South Wales.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©