Samarbeids- partnere:





|
STADIG BRANNRØYK: - Også fredag formiddag ligger et "sperresjikt" og stenger solstrålene ute
Mandal-Eigebrekk, 12.07.13: Også fredag formiddag ligger store deler av Sørlandet og Østlandet under et omfattende røykteppe høyt oppe i atmosfæren. Dagens "Reiseradio"-meteorolog, statsmeteorolog Haakon Melhuus karakteriserte dette som dis.
En vesentlig større del av himmelen over oss her sør i landet er også fredag formiddag dekket av "dis", slik statsmeteorolog Haakon Melhuus karakteriserte det som hindret sola i å varme skikkelig ned til oss mennesker her nede på Jorda under en ellers skyfri himmel. Vær og vind iler til med å irettesette den profilerte statsmeteorologen: Dis er et værfenomen som forekommer nede på bakkenivå og som landets værobservatører skal rapportere inn med kodetallet 50019 (for tåkedis når synsvidden er større enn én kilometer) eller kodetallet 50021 for ølrøyk (moe, varmedis). Det er bl.a. disse kodetallene som landets få gjenværende værobservatører melder inn helt til slutt i sine met'er (værtelegrammer med en rekke tallgrupper på fem sifre).
- Stoler på John Smits Det er mulig at statsmeteorolog Haakon Melhuus ikke er kjent med alle detaljene i de værmet'ene som løper inn hver tredje time til datasentralen på Meteorologisk institutt og som kommer ut med tall og symboler på værkartene. Vær og vind stoler helt og fullt på Haakon Melhuus sin kollega, statsmeteorolog John Smits - som også er seksjonsleder for Samfunnskontakt og formidling ved Værvarslingsavdelingen på Meteorologisk institutt - i hans forklaring til Vær og vind onsdag kveld.
- Enda tettere I går, torsdag lå "vestkanten" av dette brannrøyksjiktet rett over oss her på Eigebrekk lengst sørøst i Mandal kommune til nokså nøyaktig kl. 11.00. Synsvidden i alle retninger var maksimal (kodetall 89), og luftens relative fuktighet var svært lav. Da trakk forurensningen seg videre mot øst, og sola varmet igjen med full styrke! Dette kunne avleses i en vesentlig raskere temperaturstigning i timen fram til kl. 12.00 enn det hadde vært i timene 08.00 - 09.00, 09.00 - 10.00 og 10.00 - 11.00.
- Oppe i 20.000 meter Vær og vind vil anslå dette brannrøyksjiktet etter skogbrannene i Canada til å ligge i ca 20.000 meters høyde, altså vesentlig høyere enn hva som er cruising level (marsjhøyde) for den internasjonale flytrafikken som foregår "rett over hodene på oss". Kondensstripene fra flyene ligger vesentlig lavere enn dette skittengule eller skittengrå "skydekket", anslått til mellom 32.000 fot (9.728 meter) og 38.000 fot (11.552 meter). I tillegg til forurensningene fra de kanadiske skogbrannene kan også tilsvarende forurensning komme fra brannen i godstoget like utenfor Quebec i uken som var. I skrivende stund er solen såpass hindret av dette brannrøysjiktet at den knapt kaster skygger fra trær og bebyggelse! Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
 Nyheter
GLOBALTEMPERATUREN I JANUAR: - Endte på 0,78*C over det normale med snitt på 14,88*C som tidenes fjerdehøyeste
Bærum, 18.02.19: Denne gangen er NASA helt i rute med offentliggjøringen av sin siste månedsverdi av globaltemperaturen. For januar endte den på 14,88 grader Celsius og blir dermed tidenes varmeste nest etter januar 2016, '17 og '07, kan vi melde.
Les mer |
FREDAGSVARMEN I SØR-NORGE: - Ga nye fylkevarmerekorder i både Oppland og Rogaland
Bærum, 18.02.19: I Vær og vinds varmeoversikter før helgen gikk vi ikke langt nok ned på termometer-skalen til at vi fikk med oss de høyeste temperaturene i verken Rogaland eller Oppland fylker. Klimaforsker Jostein Mamen har minnet oss på dette!
Les mer |
LØRDAGENS EKSTREMVIND I NORDLAND: - Ble heldigvis ikke ny absolutt norgesrekord
Bærum, 18.02.19: - Det voldsomste vindkastet på klimastasjonen Sandhornøya-Våtvikfjellet i Gildeskål lørdag morgen på 58,5 m/s eller 210,6 km/t er ikke ny norgesrekord for den perioden som Meteorologisk institutt har slike vindobservasjoner fra...
Les mer |
Nyhetsarkiv
|