Samarbeids- partnere:





|
KALD NORDPOLSSOMMER: - Men ikke kald nok til å reetablere tidligere tiders isdekke
København/Bærum, 11.09.13: - Isutbredelsen i Arktis, dvs. det areal som er dekket av hav-is, er langt under gjennomsnittet for årstiden. Imidlertid er utbredelsen akkurat nå (pr mandag 9.9.) vesentlig høyere enn på samme tid i fjor, melder dmi.dk.
- Sommerens vær har vært preget av lavtrykk som på denne årstiden resulterer i kaldt vær. Temperaturen over hav-isen blir aldri særlig høy. Selv midt på sommeren kan det være frostvær noen dager. Ellers ligger temperaturen gjennom hele den såkalte smeltesesongen et par grader over frysepunktet. Været er litt liksom alminnelig dansk vinter, forteller isforsker Rasmus Tonboe fra DMIs Center for Ocean og Is til dmi.dk (Danmarks Meteorologiske Institut på nett).
- Samme nivå i år På tross av den kalde, korte sommeren viser modellsimuleringer fra den amerikanske modellen PIOMAS at isvolumet har holdt seg på samme lave nivå de siste tre årene. Sammenlignet med perioden 1979 - 2011 mangler det fortsatt 7-8.000 kubikkkilometer hav-is i Arktis. Det betyr at isen er meget tynn sammenlignet med tidligere.
- Sent smeltetidspunkt i år Temperaturen i Nordpolsområdet nådde meget sent smeltepunktet i år. Likeledes dukket den igjen under null tidligere enn normalt. - Nettopp det at smeltesesongen starter sent, har stor betydning for hvor mye av solinnstrålingen som blir absorbert og dermed bidrar til isens avsmelting, sier isforsker Rasmus Tonboe ved DMI.
- Fra tidlig i juni Smeltesesongen starter normalt i begynnelsen av juni når solinnstrålingen nærmer seg sitt høyeste nivå. - Omkring Sankthans er Nordpolen utrolig nok det sted på Jorden som mottar mest solinnstråling hvis det ellers er skyfritt, påpeker isforskeren. Akkurat nå er isutbredelsen på samme nivå som i 2009. Ellers skal vi tilbake til 2006 og tidligere år for å finne en større isutbredelse i Arktis. Isutbredelsen de seneste sju årene er de sju laveste som vi har målt, uttaler isforsker Rasmus Tonboe ved DMIs Center for Ocean og Is ifølge dmi.dk. Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
 Nyheter
GLOBALTEMPERATUREN I JANUAR: - Endte på 0,78*C over det normale med snitt på 14,88*C som tidenes fjerdehøyeste
Bærum, 18.02.19: Denne gangen er NASA helt i rute med offentliggjøringen av sin siste månedsverdi av globaltemperaturen. For januar endte den på 14,88 grader Celsius og blir dermed tidenes varmeste nest etter januar 2016, '17 og '07, kan vi melde.
Les mer |
FREDAGSVARMEN I SØR-NORGE: - Ga nye fylkevarmerekorder i både Oppland og Rogaland
Bærum, 18.02.19: I Vær og vinds varmeoversikter før helgen gikk vi ikke langt nok ned på termometer-skalen til at vi fikk med oss de høyeste temperaturene i verken Rogaland eller Oppland fylker. Klimaforsker Jostein Mamen har minnet oss på dette!
Les mer |
LØRDAGENS EKSTREMVIND I NORDLAND: - Ble heldigvis ikke ny absolutt norgesrekord
Bærum, 18.02.19: - Det voldsomste vindkastet på klimastasjonen Sandhornøya-Våtvikfjellet i Gildeskål lørdag morgen på 58,5 m/s eller 210,6 km/t er ikke ny norgesrekord for den perioden som Meteorologisk institutt har slike vindobservasjoner fra...
Les mer |
Nyhetsarkiv
|