Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 VERDENSVÆRET 5: - Rekordvarm mai i Estland og Øst-Asia; oversvømmelser på Balkan


Mandal-Eigebrekk, 30.06.14: - Temperaturavvikene for mai minnet om foregående måneder, men var ikke like store over Europa og de sentrale delene av Nord-Amerika som i april. Estland noterte seg for ny varmerekord. Øst i Asia ble det satt flere rekorder.

Det er WWW / WMO som skriver dette innledningsvis i sin oversikt over det globale været i mai måned, en oversikt som ytterst beklagelig er blitt liggende i Vær og vinds stoffarkiv i flere uker. Vi kunne ikke være bekjent av at hele juni måned gikk før vi fikk redigert og lagt den ut.
- På Balkan førte et lavtrykk til omfattende oversvømmelser i midten av måneden. Årets første tropiske orkan i det østlige Stillehavet var rekordkraftig for årstiden, legges det til innledningsvis.

- Saharaluft krysset Middelhavet
Temperaturene for mai var over eller omkring de normale i størsteparten av Europa, opptil fem grader over i det indre av Spania. En hovedårsak til de høye temperaturene på den iberiske halvøy var varmluft som sveipet opp fra Sahara. Mai er den måneden som det er mest vanlig at ørkensand transporteres med vinden fra Sahara til Sveits, noe som også skjedde den 21. - 22. mai.

- Ekstremt i Baltikum, Finland, Russland og Hviterussland
I Øst-Europa var det innledningsvis kaldt, men omkring den 18.5. tok varmluft fra området mellom Svartehavet og Kaspihavet inn over det nordøstlige Europa. Varmen avtok da arktisk kaldluft blåste ned over Skandinavia den 27.5.
Flere temperaturrekorder rakk imidlertid å bli slått i Estland, Latvia, Russland, Finland og Hviterussland innen kaldluften slo ned.
Estland noterte ny landsrekord for mai den 19.5. da 33,1 grader ble målt i Kunda. Tidligere landsrekord på 31,2*C hadde Pjanryi i mai 2007. Hovedstaden Tallinn målte det samme døgnet 31,4*C, der den gamle mai-rekorden på 29,7 fra den 26.5.1958 ble slått med god margin.
Samme dag, mandag 19. mai, var Finland bare to tideler under sin landsrekord fra 1995 da Heinola rapporterte 30,8 grader, og i St. Petersburg der målingene startet i 1881, ble det notert en ny høyeste mai-maksimumstemperatur på 33,0 grader. Tidligere rekord på 30,9*C stammet fra 1958, som i Estland.
Arkhangelsk ved Kvitsjøen, som også har temperaturmålinger fra 1881, fikk tirsdag den 20.5. ny mai-rekord da temperaturen steg til 31,7*C.

- Kaldt i Österrike
Områder i Europa med middeltemperaturer under det normale, forekom bl.a. på Balkan og i Österrike, som i tillegg fikk store nedbørmengder. I Österrike var det første gangen på ett helt år at månedsmiddeltemperaturene for landet som helhet var lavere enn normalt. I det nordlige og østlige Österrike var mai den aller våteste siden målingene begynte i 1820. Flere værstasjoner slo sine mai-rekorder, bl.a. Salzburg som har nedbørmålinger helt tilbake til 1839.

- Ekstremregn på Balkan
Midt i mai førte et lavtrykk til de verste oversvømmelsene i Bosnia-Herzegovina og Serbia på 120 år. Lavtrykket, Yvette, utviklet seg over Middelhavet nord for Sardinia tirsdag den 13. Det passerte over Italia, fortsatte mot Balkan der det saknet farten og beveget seg nordover.
I Serbia fikk Loznica til sammen 223 mm nedbør i dagene den 12. - 18. mai. Alene den 14.5. falt det 110 mm.
Beograd hadde pr. torsdag 15.5. fått i alt 205 mm nedbør, langt over månedsnormalen på 70 mm og den lokale mai-rekorden på 175 mm fra 1897.
Tuzla i Bosnia-Herzegovina målte opp i alt 234 mm fra om morgenen den 13. til om morgenen den 16.5. Det er mer enn det dobbelte av normal mai-nedbør der!
I Javorine i Slovakia falt det 141 mm nedbør torsdag den 15., noe som var stasjonens største døgnrekord for mai siden i alle fall 1951. Tidligere maks-verdi var 116 mm fra 16.5.2010. Sammenlagt på de to døgnene den 14. + 15. mai fikk Javorine nesten 220 mm. Dette er værstasjonens største nedbørmengde i løpet av to døgn på rad og mer enn i en tilsvarende situasjon i juli 2008.
I høylendte fjelltrakter falt nedbøren som snø, og på visse hold ble snødekket tykkere enn det hadde vært på det meste i løpet av vinteren.
Fredag 16. mai fikk Nielisz i Lublin-provinsen i Polen 118 mm nedbør på ett døgn; av dette kom 105 mm på under tre timer om kvelden den 15.

- I Nord-Amerika
Det vestlige Nord-Amerika og nordøstlige Canada hadde et temperaturoverskudd på mellom en og fem grader, mens det var noe kjøligere enn normalt ved Mexicogulfen, Canadas østkyst og i områder i det indre av USA og Canada. I nordøstlige Mexico var temperaturen rundt fire grader under det normale.
Den 10. - 12.5. falt det for årstiden uvanlig mye snø i flere distrikter i Colorado og Wyoming i forbindelse med en kaldfront. Like utenfor Encampment i Wyoming hadde det i alt kommet 109 centimeter snø fra om ettermiddagen den 10. til om morgenen den 12. Cheyenne i samme delstat fikk 27 cm snø den 11.5. og sammenlagt 30 cm i perioden. Så sent i sesongen er det det kraftigste snøfallet der hvor målingene startet i 1883. Bare en uke tidligere hadde temperaturene vært oppe i ca 27*C.

- I og omkring California
Varme Santa Ana-vinder nådde tidvis fram til kysten av California. Onsdag 14.5. hadde Oxnard, som ligger vest for Los Angeles, 38,9 grader og slo dermed sin egen mai-rekord på 36,7*C fra 1970.
Sent om kvelden den 23.5. utviklet årets første tropiske uvær, Amanda, seg i det østlige Stillehavet. I løpet av den 24. og 25.5. økte Amanda meget raskt i styrke og gikk fra å være et tropisk uvær til å bli den kraftigste tropiske orkanen som har forekommet i noen mai-måned i denne delen av Stillehavet. Amanda nådde kategori IV på Saffir-Simpsonskalaen som har kategori V som det aller voldsomste.
Pålitelig statistikk over tropiske uvær og tropiske orkaner i det østlige Stillehavet finnes like fra 1970 og fram til i dag. - Amanda holdt seg hele tiden ute over åpent hav. Men restene av henne nådde i slutten av måneden Mexico.

- Variabelt i Asia
En stordel av Asia fikk temperaturoverskudd, på det meste fire til fem grader i Vest-Asia og det nordlige Sibir. Områder i Mongolia, sørlige Sibir og østlige Pakistan hadde middeltemperaturer noe under det normale.
En varmebølge i dagene 26. - 31. mai førte til rekordhøye temperaturer i flere distrikter i Korea, Mongolia, Sibir og det nordøstlige China. For eksempel i Beijing nådde temperaturen til 41,1 grader torsdag 29.5. (Kr. Himmelfartsdag). Beijing slo dermed sin tidligere mai-rekord på 38,3*C fra den 14.5.1968.
I Sør-Korea ble årets mai den varmeste mai-måneden siden landsmålingene startet i 1973. Middeltemperaturen for hele landet som helhet var 18,4 grader, som er 1,2*C over det normale og én tidel over rekordnivået i 2009 og 2012. Flere stasjoner med lange måleserier, som for eksempel Seoul som startet høsten 1907, slo sin gjeldende høyeste daglige middeltemperatur for mai. Midlere maksimumstemperatur i Seoul i mai var den nest høyeste siden 1908.
Mai var rekordvarm også i nordlige og sentrale Vietnam og i provinsene Yunnan og Hainan i det sørlige China. Nansha, i nærheten av Yuanjiang, målte 44,5 grader den 29., og det er nytt maksimum i provinsen Yunnan.
Det østlige og sørlige China ble rammet av flere voldsomme regnvær i månedens løp. I Hunan-provinsen i det østlige China omkom 15 mennesker i et realt uvær den 24./25.5. da det i løpet av få timer falt mer enn 250 millimeter.

- Varmt i Arktis
Størstedelen av Arktis hadde igjen en varmere måned enn normalt. Imidlerid var det i et område ved den grønlandske vestkysten noe kaldere enn normalt.
Hav-isens utbredelse minket i normal takt i mai. Arealet var fortsatt mindre enn normalt og i middeltall det tredje minste i mai måned siden is-målingene begynte i 1979. Spesielt i Beringshavet og Barenthavet var is-utbredelsen mindre.
Smeltesesongen på Grønlands innlands-is begyne i år den 19. mai, noe som plasserer året 2014 i midten av oversikten over startdato som går tilbake til 1990. Tidligste startdato er den 29. april fra året 1996 og den seneste den 5. juni fra fjoråret.

- Over til Sør-Amerika
Det var varmere enn normalt i størsteparten av Sør-Amerika, opptil to til fire grader over det normale i det østlige Brasil.
I Argentina kom det lokalt mye regn, fremfor alt i forbindelse med tordenvær den 20. - 22.5. En del værstasjoner målte nesten dobbelt så mye nedbør som i en normal mai-måned og noterte seg for nye måneds- og døgnrekorder. Som eksempel nevnes Oberá som fikk i alt 264 mm i månedssum og slo dermed den gamle mai-rekorden fra 2007 med 19 mm.
I São Paulo i Brasil og nærliggende byer ga en kraftig haglstorm om ettermiddagen søndag 18.5. et uvanlig tykt lag med is, som dermed måtte skyfles vekk fra gatene. Haglværet oppsto som følge av at varm luft vestover nådde igjen den kaldere luften i São Pauilo-regionen. Nedbøren var velkommen - ikke bare av barna som bygde snømenn, men generelt fordi området hadde lidd under tørke i lang tid.
Snø har ikke forekommet i São Paulo på mange årtier.

- Afrikansk vær
Det var varmere enn normalt i det nordlige og sørøstlige Afrika, mens temperaturene i Vest-Afrika holdt seg omkring det normale.
I Nordvest-Afrika nådde middeltemperaturene opptil seks grader over det normale. Varme vinder fra Sahara var en medvirkende årsak til dette. På månedens aller siste dag gikk temperaturene i den egyptiske byen Kharga opp til 47,2 grader, som verdensdelens høyeste i mai.

- Antarktis
Det indre av Antarktis og den antarktiske halvøyen hadde et temperaturoverskudd på en til fire grader, mens det var omring to grader kaldere enn normalt i kystområdet sør for det afrikanske kontinentet.
Is-utbredelsen i Antarktis økte i månedens løp og ble den største som hittil er registrert i mai ved hjelp av satellittmålinger.

- Australsk varme
Det var varmere enn normalt i størstedelen av Australia, som kunne notere seg for den tredje varmeste mai siden målingene begynte. Etter en kort, kjølig periode i begynnelse av måneden dominerte en langlivet varmebølge. Flere steder var det en for sesongen uvanlig lang periode med høye temperaturer, rett og slett en varmebølge i mer enn to uker. Vanligvis om høsten bruker de å vare en ukes tid.
Varmen ble til fra et stabilt høytrykksområde over Tasmanhavet, som trakk ned varmluft fra det nordlige Australia og Indiahavet. Flere stasjoner noterte seg for rekordhøye maksimums- og minimumstemperaurer til å være i mai.
For delstaten South Australia var månedsmidlet for minimumstemperaturene det høyeste for mai siden målingene begynte for 105 år siden.
På Tasmania ble det målt 24,1 grader i Campania den 15.5., og det er den høyeste maksimum’en som noen gang er registrert så sent i høstsesongen på øyen. Hovedstaden Hobart hadde den gamle på 23,8*C fra den 15.5.1904.

- Oceania
Den 3. - 4. mai førte et tropisk lavtrykk nord for Ny Caledonia til at en varmluftsmasse svepte inn over øynasjonen og ga rekordhøye temperaturer for høstsesongen. Natten til søndag 4.5. lå laveste temperaturer mellom 22,0 og 25,4*C i hele øyriket, og noen værstasjoner overskred også sine rekordverdier for mai.
- Nettopp søndag den 4. steg maksimum'ene over 30 grader, og lokalt det ble notert nye varmerekorder. Nouméa målte 32,7 grader og slo dermed sin gamle mai-rekord på 31,8*C fra den 15.5.1957, avslutter WWW / WMO sitt tilbakeblikk på været i mai.
NB: Vær og vind beklager sterkt at denne oversikten - av tekniske årsaker - ble mer enn tre uker forsinket!

EKSTREMTEMPERATURENE
OG STØRSTE DØGNNEDBØR

Før vi gjengir data fra de ulike verdensdelene, starter vi, som vi har gjort i noen måneder nå, med tilsvarende data for vårt eget land, slik vi finner dem i Klmatologisk månedsoversikt fra Klimadivisjonen på Meteorologisk institutt:

NORGE
¤ 29,3*C, Råde-Tomb ved Moss, fredag den 23.
¤ -21,5*C, Suolovuopmi-Lulit, søndag den 4.
* 76 mm nedbør, Hovlandsdal i Fjaler i Sunnfjord, fredag den 16.

EUROPA
¤ 38,6*C, Yusta, Russland, fredag den 16.
¤ -22,0*C, Capanna Margherita (4.560 m.o.h.), Italia, tirsdag den 13.
* 144 mm, Lilienfeld, Österrike, fredag den 16.

ASIA
¤ 50,0*C, Moen Jo Daro,Pakistan, torsdag den 29.
¤ -26,9*C, Batagaj-Alyta, Sibir, lørdag den 3.
* 359 mm, Taipeh City, Taiwan, tirsdag den 20.

ARKTIS
¤ 19,9*C, Narsarsuaq, Grønland, mandag den 19.
¤ -44,5*C, Geo-Summit (3.255 m.o.h.), også Grønland, tirsdag den 6.

NORD-AMERIKA
¤ 47,2*C, Death Valley, California, tirsdag den 27.
¤ -25,6*C, Kugluktuk, Canada, søndag den 4.
* 275 mm, Ocotepec, Mexico, torsdag den 15.

SØR-AMERIKA
¤ 38,8*C, Saldaña, Colombia, tirsdag den 20.
¤ -18,6*C, Mazo Cruz (3.970 m.o.h.), Peru, mandag den 26.
* 187 mm, São Luiz, Brasil, lørdag den 10.

ANTARKTIS
¤ 9,6*C, Base Esperanza, søndag den 18.
¤ -75,5*C, Concordia (3.200 m.o.h.), torsdag den 1.

AFRIKA
¤ 47,2*C, Kharga, Egypt, fredag den 30.
¤ -9,1*C, Buffelsfontein, Sør-Afrika, tirsdag den 6.
* 236 mm, Sainte Rose, La Réunion i Indiahavet, torsdag den 8.

AUSTRALIA / OCEANIA
¤ 38,3*C, Bradshaw, Northern Territory, fredag den 2.
¤ -9,4*C, Perisher Valley AWS, Snowy Mountains, New South Wales, torsdag den 8.
* 256 mm nedbør, Milford Sound, New Zealand, torsdag den 22.
Copyright: Bernt Lie
Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©