Samarbeids- partnere:





|
TROPISK TORDENVÆR: - Virkelig hektisk aktivitet mellom ni og ti i formiddag; opptil 36 lyn i minuttet!
Mandal-Eigebrekk, 27.07.14: Den private lyntelleren i Vennesla like nord for Kristiansand S. registrerte opptil 36 lyn pr minutt mellom 09.00 og 10.00 i formiddag. Innen lyntellerens radius på 300 km var det på meste nær tusen utladninger i timen.
Ett av de tre virkelig intense tordenværsområdene søndag morgen og formiddag utviklet seg lengst sør i Østfold og over den nordligste delen av Bohuslänskysten og litt ut i Kattegat. Dette området trakk seg vestsørvestover og krysset ytre Oslofjorden og gjorde seg virkelig gjeldende i Vestfold, Telemark og Aust-Agder. Ifølge den private lynradaren i Vennesla like nord for Kristiansand S. nådde utkanten av dette virkelig aktive tordenværsområdet nettopp Vennesla ved 10.15-tiden.
- Opptil 36 lyn i minuttet Innen 300 kilometersradiusen fra Vennesla var det på det mest hektiske nokså nøyaktig kl. 09.00 ikke mindre enn 36 lyn i minuttet. Da lå det tre markerte områder med sterk tordenaktivitet over ytre Oslofjord og Skagerrak, mens to andre områder lå i en sektor 120 - 300 km sørvest for Lindesnes og Lista-landet, slik kartet fra lynradaren i Vennesla viser her på Vær og vinds nettside. Til tross for avstanden har vi her på Eigebrekk hørt tordenen rulle, riktig nok svakt, like fra halvåtte-tiden i morges. Kl. 09.43 registrerte Vennesla-lyntelleren ikke mindre enn 987 lyn innen radiusen på 300 km ut fra stedet. Omkring halvparten av alle lynene var utladninger oppe i skyene. Blant lynnedslagene til jord eller hav var det tre ganger så mange negative utladninger som positive.
- Lyntellere Her på Vær og vind finner interesserte værklikkere Vennesla-radaren under klikkepunktet "Værmelding" og ved å trekke gardinen ned til "Lynradar". Som et godt og viktig supplement kan også DMIs (Danmarks Meteorologiske Instituts) værradar benyttes. Den viser radarplott hvert tiende minutt med få minutters forsinkelse. Der angis samtlige lyn som radaren i Nord-Jylland registrerer. Fri adgang til SINTEF-Energis lyntellingssystem er det bare for abonnenter på denne tjenesten. For oss andre må vi vente til neste døgn. Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
 Nyheter
GLOBALTEMPERATUREN I JANUAR: - Endte på 0,78*C over det normale med snitt på 14,88*C som tidenes fjerdehøyeste
Bærum, 18.02.19: Denne gangen er NASA helt i rute med offentliggjøringen av sin siste månedsverdi av globaltemperaturen. For januar endte den på 14,88 grader Celsius og blir dermed tidenes varmeste nest etter januar 2016, '17 og '07, kan vi melde.
Les mer |
FREDAGSVARMEN I SØR-NORGE: - Ga nye fylkevarmerekorder i både Oppland og Rogaland
Bærum, 18.02.19: I Vær og vinds varmeoversikter før helgen gikk vi ikke langt nok ned på termometer-skalen til at vi fikk med oss de høyeste temperaturene i verken Rogaland eller Oppland fylker. Klimaforsker Jostein Mamen har minnet oss på dette!
Les mer |
LØRDAGENS EKSTREMVIND I NORDLAND: - Ble heldigvis ikke ny absolutt norgesrekord
Bærum, 18.02.19: - Det voldsomste vindkastet på klimastasjonen Sandhornøya-Våtvikfjellet i Gildeskål lørdag morgen på 58,5 m/s eller 210,6 km/t er ikke ny norgesrekord for den perioden som Meteorologisk institutt har slike vindobservasjoner fra...
Les mer |
Nyhetsarkiv
|