Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 SEPTEMBERVÆRET: - Femtemildeste september på Østlandet siden 1937; høyeste maksimum 24,8 i Stjørdal i Nord-Trøndelag, og månedsnedbør fra 2,0 til 382,


Bærum, 02.10.14: Månedstemperaturen for hele landet sett under ett endte 1,7 grader over normalen. Relativt varmest var det i fjellet i Sør-Norge med avvik på tre til fire grader over normalen.
På Østlandet, Vestlandet og Trøndelag var avviket to over.


Det er Klimadivisjonens fem navngitte medarbeidere som står for tekst og tabeller til Klimatologisk månedsoversikt for september, gjort tilgjengelig på nettet på den første oktoberdagens ettermiddag. Når det gjelder nedbøren for hele landet, endte den på 75 prosent av normalen.
- Relativt våtest var det i Nordland og Troms med rundt to ganger den normale nedbøren, skriver medarbeiderne i ingressen til månedsoversikten.

- Nærmere detaljer
Når Vær og vind gransker tabellene og for eksempel ser på månedsmiddeltemperaturene,
varierer de fra 3,8 grader over det normale på Sognefjellshytta (1413 m.o.h.) til 0,2 grader over det normale på steder som Saltdal-Nordnes, Røst Lufthavn, og Sortland-Kleiva i Vesterålen.
Vi velger å se bort fra middeltemperaturen på Surnadal-Sylte på 9,0*C, som er fire tideler UNDER den lokale normalen. Dette er i et område på Nordmøre der måneden alle andre steder har vært to til tre grader varmere enn normalt!

- Regionalt
Praktisk talt over hele Østlandet har de høye månedsmiddeltemperaturene - opptil 15,0 grader på Færder Fyr og dermed 2,1*C over normalen der - bidratt til at årets september de siste vel 75 årene er blitt den femte varmeste, bare slått av rekordåret 2006, 1999, 1949 og 1947. På Sørlandet er det i hovedsak september i 2006, 2002 og 1999 som har vært varmere enn i år, på Vestlandet dessuten også 1953.
I Midt- og Nord-Norge havner årets september noe lenger ned på listen.

- Ekstremene
På sitt aller varmeste var det søndag 7.9. i Stjørdal kommune der både Værnes (Trondheim Lufthavn) og Stjørdal-Kvithamar hadde 24,8 grader. Dette er ganske varmt til å være i Nord-Trøndelag fylke i september. Men den 8.9. i fjor lå landets høyeste september-temperatur på hele 26,3 grader på Stjørdal-Kvithamar!
Første gangen at norgesrekorden i september på 28,5 grader ble tangert, var også i Nord-Trøndelag fylke i 1958 da værstasjonen på Meråker Jernbanestasjon den 1.9. noterte seg for de samme 28,5 gradene.
På Østlandet var det Nesbyen i Hallingdal med 24,5 grader onsdag den 3. som var varmest. Sørlandets høyeste var 23,7*C på Byglandsfjord-Neset onsdag den 10.
Nord for Saltdal i Nordland var det ingen målinger opp på 20-tallet. Nordnesfjellet i Kåfjord i Nord-Troms lå best an med 19,9*C på månedens aller første dag.
I motsatt ende av både måned og termometer lå Folldal-Fredheim (Hedmark) med minus 9,7 grader, noe som er nær sju grader unna norgesrekorden i september-kulde.

- Nordiske sommerdager
I og med at vi i siste måned ikke fikk noen høysommerdager (maks >= 25,0*C), kan det være interessant å se hvor det var flest dager (døgn) med nordisk sommervarme, dvs. maks. på 20,0 og over. Den nye værstasjonen Lyngdal i Vest-Agder topper den statistikken med 13 dager, mens Sigdal-Nedre Eggedal, og Rygge-Huggenes begge hadde 12, Byglandsfjord-Neset, Hønefoss-Høyby, Oslo-Bygdøy og Oslo-Blindern hadde 11, mens Meråker-Vardetun, Stavanger-Våland, Rena Flyplass i Østerdalen, Årnes i Nes på Romerike, Kjeller Flyplass, Lier, Drammen-Berskog, Sande-Galleberg, Gulsvik Jernbanestasjon og Notodden Flyplass alle hadde 10.
Når det gjelder Oslo-Blindern, er det normalt med bare to (nøyaktig 1,6), mens rekorden i de to varme september-månedene i 1939 og 1959 var 14, bare tre flere enn denne gang.

- Nedbør
Månedsnedbøren i det lange landet vårt varierte fra fem prosent av det normale på Fokstugu på Dovrefjell til 214 prosent av det normale på Skjomen-Stiberg i Ofoten. Selve månedssummene var størst på Lurøy på Helgelandskysten med 382,7 mm (normalen er 347), mens Folldal-Fredheim i Hedmark bare fikk 2,0 mm i månedssum. Den stasjonen er såvidt ny at det ikke er beregnet noen normal ennå.

- Verste nedbørdøgn nesten 100 mm
Av tabellene i Klimatologisk månedsoversikt går det videre fram at største døgnnedbør ble 99,2 mm logget ut på Stavanger-Våland søndag 7.9., som dermed gir oljebyen en solid døgnrekord både for september og “all time”. Gammel september-rekord var 65,6 mm fra den 19.9.1892 (!), mens gammel “all time high” fra og med 1882 var 87,1 mm fra den 3.8.1967.
Like utenfor Stavanger, på Kvitsøy-Nordbø, bøttet det også voldsomt ned det samme døgnet - det ble målt 91,2 mm, mens det på Ullensvang Forsøksgård lørdag 27.9. ble målt 94,1 mm - den største der i september siden 1910 for målinger som går tilbake til 1895.

- Penværsstedet
Landets penværssted nå i september ble ubetinget Lindesnes Fyr som kunne oppvise hele 15 penværsdager. I og med at Vær og vind ikke var fysisk til stede på Mandal-Eigebrekk hver av de 30 septemberdøgnene, kan vi ikke overgå “vår nabo i vest”, men skrive under på at årets september der lengst i sør ble en fabelaktig flott måned, dessuten at høsten med døgnmiddeltemperaturer under 10,0 grader ikke innfant seg ute ved kysten.
Copyright: Bernt Lie


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©