Samarbeids- partnere:





|
FØRSTE VINTERDAG: - Primstaven sier så, men lengst sør på Sørlandet har ikke høsten satt inn ennå
Mandal-Eigebrekk, 14.10.14: På en tirsdags middag som denne - ifølge den gamle primstaven - er det første vinterdag. Men her i mandalsdistriktet har høsten ennå ikke kommet for alvor. Søndag og i går holdt temperaturene til høst, likedan er det i dag...
De lave buklesyene og mellomhøye rukleskyene ligger langt ute over Skagerrak. Inne over land er det helt skyfritt. Totalt sett en åttedels samlet skydekke ved middagsobservasjonen kl. 14.00 her hos oss. Temperaturene omkring 10 grader både ute på neset (Lindesnes Fyr) og inne i byen, og her på Eigebrekk. - Hadde dette vært dagens døgnmiddeltemperatur, ville det fortsatt ha vært sommer i klimatologisk forstand. Men både søndag, i går og i dag blir det ikke døgnmiddeltemperaturer opp på 10-tallet. Da er det høst, men ikke før vi har hatt sju dager på rad med døgnmiddel mellom 0,0 og 9,9 grader, kan Vær og vind melde fra vår sommerbase lengst sørøst i landets sørligste by.
- Høststart? Blir det også utover kommende lørdag døgnmiddeltemperaturer under ti grader, da har høsten kommet hit til det aller sørligste av Sørlandet. Og den startet i forgårs, på søndag 12.10. Normalt første høstdag i Mandal er den 4. oktober.
- Svært vått Da regnmåleren hos oss på Mandal-Eigebrekk ble tømt ved morgenobservasjonen kl. 08.00 i morges, hadde den samlet opp 154,3 mm nedbør. Det er den lokale summen for de 14 oktober-døgnene hittil, eller 45,2 prosent av månedens lengde. Normalen hos oss for HELE oktober er 169 mm. Vi har dermed fått over det dobbelte av normal nedbør i løpet av de to første ukene av årets oktober! Vi er glad vi ikke har vært her i disse dagene.
- Det våteste døgnet Onsdag morgen den 8.10. fikk Konsmo-Høyland 78,3 mm nedbør mens automatikken inne i byen, på Mandal-Møllebakken, logget ut 52,7 mm. Ved hjelp av interpolering kommer vi fram til at vi fikk 62,0 mm det samme døgnet. - Dette ene døgnet fikk vi altså her i mandalsdistriktet 39,7 til 42,8 prosent av den samlede nedbøren hittil i oktober, blir Vær og vinds konklusjon, i en middagsstund da bare vennligsinnede skyer ligger ute over Skagerrak uten en eneste regndråpe i seg, samtidig som vakthavende Blindern-meteorolog, statsmeteorolog Per Egil Haga ifølge NRK-Sørlandssendingen varsler at det er "muligheter for noen regnbyger" senere i dag. Han sa vitterlig "muligheter for regnbyger", nå som vi nettopp har fått dobbelt nedbørkvote de to siste ukene ... Det meteorologiske fagspråket er av og til ikke til å forstå! Copyright: Bernt Lie
Tilbake
|
 Nyheter
GLOBALTEMPERATUREN I JANUAR: - Endte på 0,78*C over det normale med snitt på 14,88*C som tidenes fjerdehøyeste
Bærum, 18.02.19: Denne gangen er NASA helt i rute med offentliggjøringen av sin siste månedsverdi av globaltemperaturen. For januar endte den på 14,88 grader Celsius og blir dermed tidenes varmeste nest etter januar 2016, '17 og '07, kan vi melde.
Les mer |
FREDAGSVARMEN I SØR-NORGE: - Ga nye fylkevarmerekorder i både Oppland og Rogaland
Bærum, 18.02.19: I Vær og vinds varmeoversikter før helgen gikk vi ikke langt nok ned på termometer-skalen til at vi fikk med oss de høyeste temperaturene i verken Rogaland eller Oppland fylker. Klimaforsker Jostein Mamen har minnet oss på dette!
Les mer |
LØRDAGENS EKSTREMVIND I NORDLAND: - Ble heldigvis ikke ny absolutt norgesrekord
Bærum, 18.02.19: - Det voldsomste vindkastet på klimastasjonen Sandhornøya-Våtvikfjellet i Gildeskål lørdag morgen på 58,5 m/s eller 210,6 km/t er ikke ny norgesrekord for den perioden som Meteorologisk institutt har slike vindobservasjoner fra...
Les mer |
Nyhetsarkiv
|