Samarbeids- partnere:





|
EL NINO SVEKKES SAKTE: - Usikkert om inneværende, lange periode følges opp av en typisk La Nina-utvikling
Melbourne-Vic-AU, 20.02.16: Inneværende 2015-16 El Nino, som har vært en av de aller mest dominante siden værefnomenet som "styrer" de store, globale værsystemene, ble oppdaget i 1975, fortsetter å svekkes langsomt, melder BOM fra Melbourne.
Hver 14. dag, nemlig annenhver tirsdag, legger det australske overnasjonale værkontoret BOM (Bureau of Meteorology) ut sin seneste oppdaterte ENSO-bulletin. Denne ukes bulletin beskriver at overflatetemperaturene i det tropiske Stillehavet kjøler seg ned, og at under havoverflaten kommer kaldere sjøvann enn normalt opp i det østlige Stillehavet, mao. Næmere det nord- og sør- amerikanske kontinentet. Atmosfæren viser også tegn på en minkende El Nino. Passatvindene er for tiden de sterkeste på næmere to år, men som kan bli svekket i løpet av de to nærmeste ukene.
- Siden år 1900 Basert på de 26 typiske El Nino-peridene etter år 1900, viser omkring halvparten av dem å bli etterfulgt av et helt nøytralr år, og 40 prosent av tilfellene er blitt etterfulgt av La Nina. Internasjonale modeller antyder nøytrale forhold (dvs. Normale overflatetemperaturer for hele andre halvdel av 2016. IOD (Indian Ocean Dipole) har liten påvirkning på det australske klimaet mellom desember og april. Imidlertid vil Indiahavets overflatetemperaturer holde seg meget varme tvers over størstedelen av bassenget, som kan tilføre ekstra fuktighet til regn-systemer tvers over Australia. - Den sørlige halvkule blir dominert av at Indiahavet fortsetter å være mye varmere enn normalt, med januar 2016 som en forlengelse av alle de rekordvarme månedene siden midten på 2015, avslutter BOM sin ferskeste ENSO-rapport fra tirsdag den 16.2. - Bokstavforkortelsen ENSO står for El Nino La Nina Southern Oscillation, der SO-biten er forskjellene på lufttrykket i Stillehavet (omkring Tahiti) og delstatshovedstaden i Northern Territory (NT), Darwin, tilsvarende den nordatantiske oscillasjonen som beskriver lufttrykksforskjellen mellom islandslavtrykkene og azorenehøytrykkene (NOA). Copyright: Bernt Lie.
Tilbake
|
 Nyheter
FÆRDERS NYE NORGESREKORD FOR ÅRSMIDDELTEMPERATUREN: - Står seg på 10,3*C og stryker dermed 10,0*C fra 2014 og Sola og Fister-Sigmundstad
Bærum, 02.01.21: Vær og Vind slo fast i et oppslag den 22.12. at Færder Fyr ville sette ny norgesrekord for høy årsmiddeltemperatur med 10,3*C. Når månedsdata for hele 2020 nå er tilgjengelig i Meteorologisk institutts datavarehus, er dette klart.
Les mer |
REKORDNEDBØR FØR KVIKKLEIRERASET I GJERDRUM: - Overmettet leiregrunn raste ut i ca 700 meters lengde og 300 meters bredde
Bærum, 01.01.21: Den katastroferammede kommunen Gjerdrum er ikke dekket inn på Meteorologisk institutts nett. Kommunene omkring som Nittedal, Lillestrøm, Nannestad og Ullensaker er dekket. Stasjonen Skedsmo- Hellerud ligger ca 8 km SSW for Ask.
Les mer |
ÅRSNEDBØREN 2020 I BOKS PÅ BLINDERN: - Siste døgn ga 2,6 mm som ga ny desemberrekord på 157,9 mm og en årssum på 1080,9 mm som er 41,6% mer enn normal
Bærum, 31.12.20: I morgen kl. 07.00 var det stopp for årets nedbørmålinger ved de offisielle stasjonene til Meteorologisk institutt. Så også på deres «hjemmebane», Oslo-Blindern. Vær og Vind kan derfor presentere de nye nedbørnormalene!
Les mer |
Nyhetsarkiv
|