Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 Til nå i 2006: Ni færre sommerdager på Nesbyen enn på Blindern


05.09.2006: Med lite skjult stolthet kunne fjernsynsmeteorologen på NRK1, statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe, fortelle at Blindern hittil i sommerhalvåret hadde hatt 89 dager med nordisk sommer. Men hvordan har det vært i VeTeBu?
Når døgnets maksimumstemperatur er 20,0*C eller høyere, betegnes dette som en nordisk sommerdag. Først når 25,0-graderstreken passeres, er det en høysommerdag. Og når 30-streken brytes, er det en tropedag.
Statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe kunne innlede tirsdagens tv-værmelding på NRK1 kl. 19.25 med at det på Blindern i dag var den 89. sommerdagen, som han hadde fått lagt inn tekst på i Norgeskartet. Ved å gå inn på Instituttets nettsted og lete i de enkelte månedene, viste det seg at disse 89 fordelte seg med 7 stk i mai, 22 i juni, 31 i juli, 25 i august og 4 med dagens notering.
- Jeg skulle gjerne hatt tilgang på de daglige dataene fra Notodden Lufthavn, som i flere måneder hittil i 2006 har kunnet oppvise månedens høyeste temperatur i hele landet, sier værstatistiker Bernt Lie.
Derimot har alle en generell tilgang på data fra Nesbyen-Todokk. I mai fulgte Nesbyen Blindern. Derimot både i juni, juli og august var det to færre "sommerdager" enn i hovedstaden, og hittil i september kan norgesrekordholderen med 35,6*C fra 20.06.1970 bare skilte med en eneste nordisk sommerdag.
Selv på Galleberg har det vært langt flere enn på Nesbyen. Ifølge observatør Viggo Ryggetangen har det vært til sammen 89 døgn med maksimum på 20 blank eller over, altså samme som på Blindern - med 8 i mai, 19 i juni, 31 i juli, 26 i august og 5 til nå i september.
- En enda bedre sommerstatistikk kommer fra Bernt Lie og Dønski i vestre Bærum: 93 nordiske sommerdager, med torsdag 4. mai som start på den lange rekken og med en maksimumstemperatur på 23,1 grader i dag.
Seneste dato her i landet som det har forekommet temperaturer på 20-tallet, er den 6. november - det er to måneder til den datoen! For tre år siden kunne de tre av Meteorologisk institutts værstasjoner i Møre og Romsdal, Tafjord og Sunndalsøra III og Hjelvik-Myrbø, notere seg for henholdsvis 21,8*C, 21,6*C og 20,5*C. Tafjords 21,8*C er for øvrig norgesrekorden i november-varme.
I hovedstaden har det aldri vært 20 grader senere enn den 9. oktober. Året var 1969. Da var maks´en 21,0 på Blindern.


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©