Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 Månedsmiddeltemperaturen er ikke som før ...


11.09.06: Fra og med mars i år er månedsmiddeltemperaturen ved instituttets automatstasjoner blitt beregnet som middel av samtlige timevise temperaturer. Dermed blir det såkalt homogenitetsbrudd ved disse.
Fra og med mars i år har Klimatologisk månedsoversikt, utgitt av Klimadivisjonen på Met.no, beregnet månedsmiddeltemperaturen som et gjennomsnitt av samtlige timevise temperaturer, med temperaturdøgnet definert som kl. 21.00 foregående dag til og med kl. 20.00 på dagens dato. Tidspunktene refererer seg til norsk sommertid. Den metoden som månedsmiddeltemperaturen har vært beregnet på til og med februar, er ved hjelp av "Kõppens formel". Denne formelen har i mer enn hundre år vært i bruk her i landet og baserer seg i hovedsak på temperaturene morgen, middag og kveld samt døgnets minimumstyemperatur og en k-faktor, som varierer med sted og måned. Kõppens formel ble tatt i bruk fra og med året 1891 som det beste beregningsgrunnlag for det særdeles viktige vær-parameteret all den stund ingen norske værstasjoner den gang hadde timevise temperaturobservasjoner.
Ikke bare brytes en vel 115 år gammel praksis praksis. I klimatologisk sammenheng blir det dermed et såkalt homogenitetsbrudd før og etter mars 2006 ved de ca 140 værstasjonene på fastlands-Norge som har automatiserte temperaturmålinger. Fortsatt er det ca 38 klimastasjoner i virksomhet, som bare observerer temperaturene manuelt minimum tre ganger i døgnet.
Førstekonsulent Stein Kristiansen ved Klimadivisjonen/Met.no forteller til www.varviggo.no at Instituttet om antakelig et års tid vil ha tilgjengelig månedsmiddeltemperaturer for norske værstasjoner på begge beregningsmåter, publisert på Instiuttets nettsted e-clima, som er gjort gratis tilgjengelig for også vanlig værinteresserte.
Det var altså i mars i år at nyordningen trådte i kraft. Av værstasjonene i VeTeBu er det spesielt Nesbyen-Todokk som utmerker seg: På gammelmåten blir månedsmiddeltemperaturen for mars -6,3*C, mens de 744 timevise temperaturene gir et snitt på -5,8*C. Altså en differanse på en halv grad! De øvrige værstasjonene gir to til tre tideler høyere månedsmiddeltemperatur.
Også i april er det størst avvik på Nesbyen-Todokk ved to beregningsmetodene. På gammelmåten er månedsmidlet 2,7 grader; på den nye metoden 2,9. Drammen-Berskog, Kongsberg Brannstasjon, Skien Lufthavn, Notodden Flyplass og Møsstrand II får en tidel lavere middeltemperatur ved den nye metoden, Dagali Lufthavn to tideler høyere, mens Vågsli og Jomfruland får en tidel høyere månedsmiddeltemperatur.
I mai, som er den siste måneden som www.varviggo.no har begge temperatursett tilgjengelig for, er 24-timersmidlet 0,1*C høyere for Hønefoss-Høyby, Nesbyen-Todokk, Drammen-Berskog og Gvarv-Nes, 0,2*C høyere for Færder Fyr, 0,1*C lavere for Kongsberg Brannstasjon, 0,2*C lavere for Dagali Lufthavn, 0,4*C lavere for Vågsli og hele 0,6*C høyere for Jomfruland.
- Spør du meg, blir dette mye "hummer og kanari", mener værstatistiker Bernt Lie.
Siste måned med komplett statistikk fra Klimadivisjonen/Met.no er august. Østafjells viser Prestebakke, Hakadal-Bliksrudhagan, Asker-Sem, Skåbu-Storslåen, Åbjørsbråten, Lyngdal i Numedal og Tveitsund et vesentlig mindre avvik fra de lokale august-temperaturnormalene enn ved automat- og hybridstasjonene. Nevnte værstasjoner er alle sammen steder der Kôppens formel fortsatt må brukes!
Spesielt når forskjellene i de to beregningsmåtene blir såpass store som fire til seks tideler, blir det jo egentlig snakk om "en helt annen måned". Hvorledes det vil gi seg i utslag i omberegnete normaler for inneværende normalperiode 1961--1990, er det for tidlig å si noe om, får vi opplyst ved Klimadivisjonen/Met.no.


Tilbake

Nyheter

FRA DE SISTE DAGERS YR.NO-NYHETER: - Historisk lave lavtrykk, og årets januar var den våteste og nest varmeste noen gang

Bærum, 10.02.20: - Er det ikke grenser hvor elendig
dagens vær- og klimajournalistikk kan bli i NRK? er
kardinalspørsmålet som opptar redaktøren av dette
værnettstedet. Er det ingen desk eller redaktør som setter
foten ned for feil eller iditoti?

Les mer


RETTELSE: - Laveste lufttrykk på Helgeland var i morges kl. 09.00

Bærum, 10.02.20: Vær og vind beklager at vi i den seneste
nyhetsmeldingen om det ekstremt lave lufttrykket over
Nordland fylke skrev at det var registrert kl. 10.00. Riktig
tidspunkt var kl. 09.00 i morges.
Etter dette har trykket ikke sunket mer.

Les mer


EKSTREMVÆRET ELSA MED REKORDLAVT LUFTTRYKK PÅ HELGELAND: - Har ikke vært lavere lufttrykk i Norge i februar siden 1907

Bærum, 10.02.20: Stormsenteret i Norskehavet har i løpet
av natten trukket inn over land på Helgeland. Kl. 10.00 i
formiddag registrerte klimastasjonen på Solvær III i Lurøy
et lufttrykk på 942,5 hPa.
- Det er rekord i Norge de siste 113 årene!

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©