Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 Ny bergensk september-varmerekord: 27,1 grader


14.09.06: Ikke bare Bergen satte ny varmerekord for "høst"-måneden september torsdag. Det ble ny fylkesrekord for hele Hordaland også ... Dessuten tidenes nest høyeste notering på Vestlandet!
Det var sydlandsk stemning i bergensgatene og på lokale badeplasser torsdag. Byen mellom de 7 fjell har aldri tidligere opplevd slike temperaturer i september som det har vært i dag. Ny bergensk varmerekord for de mer enn 150 årene som det har vært offisielle værmålinger i byens sentrum lyder på 27,1 grader. Dette ble samtidig landets høyeste temperatur torsdag, og samtidig ny norgesrekord på datoen 14. september.
Meteorologikonsulent Olaug Haugstad ved Vervarslinga på Vestlandet, Bergen, kan overfor www.varviggo.no bekrefte at landets høyeste temperatur torsdag - 27,1 grader - ble målt i Bergen på Florida.
Bergens-meteorologen kan også registrere ny varmerekord på hjemmebane, nærmere bestemt på Florida, der Vervarslinga har vært etablert siden 1949. Torsdagens maksimumstemperatur ble 27,1 grader. Det er 1,1 grad høyere enn tidligere september-rekord for byen mellom de 7 fjell.
Værstatistiker Bernt Lie kan supplere med at tidligere bergens-rekord for september-varme var 26,0 gtrader, første gang satt på Fredriksberg ute på Nordnes den 5.9.1949 og gjentatt på nåværende sted på Florida den første septemberdagen i 1958.
Torsdagens høysommervarme i Bergen kvalifiserer til ny fylkesrekord for Hordaland. Den gamle hadde Voss med 26,7 grader fra 2.9.1958. Der var det "bare" 24,8 grader torsdag.
Men ifølge værstatistiker Bernt Lie står fortsatt den vestlandske september-rekorden på 27,5 grader fra Førde i Sunnfjord den 1.9.1958. I landsdelssammenheng er torsdagens notering på 27,1 grader tidenes nest høyeste september-temperatur på Vestlandet gjennom de seneste 150 år.
Høysommervarmen vestafjells torsdag ga seg ellers utslag i 25,9 grader på Stord Lufthavn, 25,6 grader på Stavanger Lufthavn Sola, 25,5 på Bergens Lufthavn Flesland, og 25 grader blank i Florø.
Andre tradisjonelt svært varme steder på Vestlandet, som Voss og Førde, maktet ikke å få temperaturene opp på høysommernivå. På Vossevangen ble det "bare" 24,8 grader, på Førde-Tefre 24,7, og Kvamsøy i Hardanger mer beskjedne 23,6 grader.


Tilbake

Nyheter

TROMSØ-METEOROLOG TWITRER, OG SPØR: - Visste du at en stasjon må ha minst 15 år med data for å få rekord?

Bærum, 25.01.22: En godt skjult nyhet kom fram på
gårsdagens @Meteorologen der en av
værvarslingsmeteorologene ved Vervarslinga for Nord-
Norge (egentlig Meteorologisk institutt, Tromsø) la ut flere
lokale varmerekorder for januar, satt i natt...

Les mer


SISTE UKES OG HELGENS EKSTREMVÆRVARSLER: - Kom langt mer regn i Møre og Romsdal og Trøndelag enn varslet; vinden søndag voldsommere

Bærum, 17.01.22: Selv mandag formiddag i våre rolige
deler av Bærum vaier de store trærne fra side til side etter
stormkastene som herjet her i natt. Langt verre var det i
Møre og Romsdal der vindkastene var oppe i 54,0 m/sek
eller 194,4 km/t...

Les mer


UVÆRET I MIDT-NORGE: - Vindkast opp i 194,4 km/t i Gjemnes kommune i dag

Bærum, 16.01.22: Under uværet i Midt-Norge søndag er
det målt vindkast opp i 194,4 km/t. Det svarer til kategori
III på den amerikanske Saffir-Simpson orkanskalaen.
Såvidt Vær og Vind kan se, er dette nesten som da
nyttårsorkanen 1991/92 sto på.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©