Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 -- Dessverre ikke tropenatt på Kråkenes natt til lørdag


23.09.06: Varmest i natt var det på Kråkenes med temperaturer opptil 22,4 grader. Men ble det tropenatt ...?
På Meteorologisk institutts nett-forside blir det opplyst at varmest i natt var det på Kråkenes. Det er instituttets automatstasjon på denne forblåste fyr-utposten nordvest i Vågsøy kommune i Sogn og Fjordane fylke, som hadde 22,4 grader på det varmeste mellom åtte fredag kveld og åtte lørdag morgen.
- Også vi på Vervarslinga på Vestlandet, her i Bergen, da vi kom på jobb i 21 graders varme tidlig i morges, trodde at det kunne ha vært tropenatt, f.eks. på Kråkenes, får www.varviggo.no opplyst av vakthavende lørdag formiddag.
- Nattens minimumstemperatur på Kråkenes ble imidlertid såpass lav som 15,2 grader, får vi opplyst. Og da er det unektelig et stykke igjen til 20-gradersstreken brytes!
- Kanskje ikke så rart at Kråkenes lå an til tropenatt en stund i natt. For nøyaktig 68 år siden, på en dag nær, satte nemlig Kråkenes Fyr norgesrekord i sen tropenatt. Den 24. september 1938 gikk ikke nattetemperaturen mellom sju om kvelden og åtte om morgenen (NB: Normaltid!) under 20,1 grader, forklarer værstatistiker Bernt Lie fra sin base i Bærum.
Tidligere i september 1938 hadde det vært tropenatt både den 1.9. (på Grøtøy i Steigen 22,2*C og Tonnes på Helgeland 21,4*C) og den 3.9.på Skjomen-Rosenvoll (21,4*C.
Ifølge værstatistiker Bernt Lies komplette tropenattsoversikt gikk det så 11 år før det neste gang ble tropenatt noe sted i Norge i "høst"-måneden september, nemlig i Indre Matre i Sunnhordland (den 2.9. = 21,0*C) og så den 6.9. bl.a. i Stryn i Nordfjord (Oppstryn-Skåre, 6.9.1949 = 23,7*C og ny norgesrekord for tropenattvarrme i september!). Også Tafjord på indre Sunnmøre, Tingvoll I på Nordmøre, Bergen-Fredriksberg, Hjellestad Aeradio v/Bergen, Indre Matre i Sunnhordland og Vallersund i Bjugn på Fosenhalvøya.
Så gikk det 19 år før det neste gang (den 5. og 6.9.1968) ble tropenetter i Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag og Nordland fylker.
Neste år var 1997 da Sunndalsøra og Tingvoll-Hanem opplevde den eneste september-tropenatten den 2.
I 1999 var Bergen-Florida, Kråkenes Fyr, Flesland (Bergen Lufthavn), Tafjord, Slåtterøy Fyr i Fitjar i Sunnhordland, Sandane i Nordfjord og Nedre Vats i Vindafjord i Nord-Rogaland alle den 12.9. og Tafjord igjen den 13.9.
- I fjor var det Tingvoll-Hanem på Nordmøre som var eneste stedet i landet som opplevde tropenatt i september, så det er forholdsvis sjeldent med tropenetter i september, konkluderer værstatistiker Bernt Lie.


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©