Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 -- Dessverre ikke tropenatt på Kråkenes natt til lørdag


23.09.06: Varmest i natt var det på Kråkenes med temperaturer opptil 22,4 grader. Men ble det tropenatt ...?
På Meteorologisk institutts nett-forside blir det opplyst at varmest i natt var det på Kråkenes. Det er instituttets automatstasjon på denne forblåste fyr-utposten nordvest i Vågsøy kommune i Sogn og Fjordane fylke, som hadde 22,4 grader på det varmeste mellom åtte fredag kveld og åtte lørdag morgen.
- Også vi på Vervarslinga på Vestlandet, her i Bergen, da vi kom på jobb i 21 graders varme tidlig i morges, trodde at det kunne ha vært tropenatt, f.eks. på Kråkenes, får www.varviggo.no opplyst av vakthavende lørdag formiddag.
- Nattens minimumstemperatur på Kråkenes ble imidlertid såpass lav som 15,2 grader, får vi opplyst. Og da er det unektelig et stykke igjen til 20-gradersstreken brytes!
- Kanskje ikke så rart at Kråkenes lå an til tropenatt en stund i natt. For nøyaktig 68 år siden, på en dag nær, satte nemlig Kråkenes Fyr norgesrekord i sen tropenatt. Den 24. september 1938 gikk ikke nattetemperaturen mellom sju om kvelden og åtte om morgenen (NB: Normaltid!) under 20,1 grader, forklarer værstatistiker Bernt Lie fra sin base i Bærum.
Tidligere i september 1938 hadde det vært tropenatt både den 1.9. (på Grøtøy i Steigen 22,2*C og Tonnes på Helgeland 21,4*C) og den 3.9.på Skjomen-Rosenvoll (21,4*C.
Ifølge værstatistiker Bernt Lies komplette tropenattsoversikt gikk det så 11 år før det neste gang ble tropenatt noe sted i Norge i "høst"-måneden september, nemlig i Indre Matre i Sunnhordland (den 2.9. = 21,0*C) og så den 6.9. bl.a. i Stryn i Nordfjord (Oppstryn-Skåre, 6.9.1949 = 23,7*C og ny norgesrekord for tropenattvarrme i september!). Også Tafjord på indre Sunnmøre, Tingvoll I på Nordmøre, Bergen-Fredriksberg, Hjellestad Aeradio v/Bergen, Indre Matre i Sunnhordland og Vallersund i Bjugn på Fosenhalvøya.
Så gikk det 19 år før det neste gang (den 5. og 6.9.1968) ble tropenetter i Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag og Nordland fylker.
Neste år var 1997 da Sunndalsøra og Tingvoll-Hanem opplevde den eneste september-tropenatten den 2.
I 1999 var Bergen-Florida, Kråkenes Fyr, Flesland (Bergen Lufthavn), Tafjord, Slåtterøy Fyr i Fitjar i Sunnhordland, Sandane i Nordfjord og Nedre Vats i Vindafjord i Nord-Rogaland alle den 12.9. og Tafjord igjen den 13.9.
- I fjor var det Tingvoll-Hanem på Nordmøre som var eneste stedet i landet som opplevde tropenatt i september, så det er forholdsvis sjeldent med tropenetter i september, konkluderer værstatistiker Bernt Lie.


Tilbake

Nyheter

HØSTJEVNDØGN TIRSDAG ETTERMIDDAG KL. 15.31: - Sola i senit over Ekvator i Atlanteren sørvest for Sierra Leone

Mandal-Eigebrekk, 21.09.20: I morgen ettermiddag,
tirsdag, er det høstjevndøgn presis kl. 15.31 CEST, dvs.
nøyaktig to timer og 22 minutter etter at solen har stått
på sitt høyeste i Oslo.
De seneste dagene har det vært unormalt varmt på
Østlande

Les mer


VG.NO MELDER OM AMERIKANSK SKOGBRANNRØYK OVER KRISTIANSAND: - Nei, det var ikke fra California, men fra Sæsøy utenfor Eigebrekk i Mandal

Mandal-Eigebrekk, 21.09.20: Kort før midnatt kunne vg.no
melde at skogbrannrøyk fra USA hadde nådd Norge, dvs.
Byfjorden i Kristiansand S. Oppslaget var illustrert med foto
tatt av Knut Nilsen der brannrøyk lå lavt over Byfjorden i
sørlandsbyen.

Les mer


STØY STOPPER MÅLINGER: - Nedbørmålingene fra 17150 RYGGE midlertidig utestengt

Bærum, 16.09.20: Ikke siden 1. juli har det kommet
nedbørmålinger fra 17150 RYGGE. Vær og Vind har fått
flere spørsmål fra våre værklikkere om den manglende
nedbøren.
I ettermiddag kl. 14.26 kom offisielt svar fra
Meteorologisk institutt.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©