Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 Svensk september-varme på 26,7 grader dagen før høstjevndøgn


Norrköping/Göteborg, 8.10.06: Vær-året 2006 kommer vi til å huske som året da rekordene ble slått på løpende bånd, skriver Göteborg-Postens værkronikør, meteorolog Sune Samuelsson, på sistesiden i G-P lørdag.
-- Vi har ikke mer enn lagt den rekordvarme sommeren bak oss før det er dags igjen. Nå når september er slutt, kan vi konstatere at det er mer enn 20 plasser i landet som har slått den gamle temperaturrekorden, skriver meteorolog Samuelsson i Göteborgs-Posten på avisens vær-side (siste-side) lørdag.
Spredningen geografisk er stor, fra Malmö i sør til Gunnarn i Södra Lappland i nord. Hele landet fikk et temperaturoverskudd på mellom 1 og 5 grader. Helt spesielt er det at Göteborg passet på å sette ny Sverige-rekord med 17,1 grader som middeltemperatur for måneden. Månedens høyeste temperatur ble imidlertid målt vesentlig lengre nordpå. Det var Hudiksvall (i Gävleborgs län mellom storbyene Gävle og Sundsvall; red.s anm.) som fikk 26,7 grader den 22. Det er ny september-rekord der i byen, og på Sveriges Meteorologiska och Hydrologiska Institut (SMHI) sine nettsider beskrives dette som landets høyeste temperatur såvidt sent på året.
G-Ps værkronikør Sune Samuelsson skriver også at det det er uvanlig at man fikk oppleve høysommervarme i månedens siste uke. Aldri tidligere har temperaturer på eller over 25 grader senere enn den 23. september (høstjevndøgn). I år nådde Torup i Halland 25,3*C den 25.! Samtidig som det snødde for fullt i Norrbotten og en snødybde på 12 centimeter ble målt på Murjek (omtrent midtveis mellom Luleå og Gällivarre) fredag den 29.
-- Skiføre i nord, skjønne sensommerbad i sør. Sverige er virkelig et avlangt land og kontrastene er kanskje størst på denne tiden av året, slutter vær-kronikøren.
I SMHIs egen månedsoversikt på www.smhi.se beretter SMHI-meteorolog Weine Josefsson bl.a. om 111 mm nedbør i løpet av bare to døgn inntil om morgenen den 4.9. i Hattsjöbäcken nord for Örnsköldsvik i Ångermanland. De to høysommerdagene den 25. og 26. september er de seneste som noensinne er notert i Sverige. En kaldfront som utviklet seg over den sørlige delen av Den skandinaviske halvøy dro inn over Götaland om kvelden lørdag den 30. med kraftige skurer og tordenvær.
-- -- --
Litt tidligere på ettermiddagen og kvelden samme dag opplevde Oslo-området kraftige byger med torden, der Ås i Akershus fikk 66,0 mm nedbør på 12 timer. På tre timer mellom fem og åtte på kvelden kom det 30,6 mm ved Bioforsks klimastasjon der.
Når det gjelder den absolutte varmerekorden for september og Sverige kan www.varviggo.no tilføye at den er 29,1*C, satt i Stenhag i Skåne på den første septemberdagen i 1975.


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©