Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 Morgenrim på bakken og første dag med høst etter kjempelang sommer


09.10.06: Temperaturer ned mot frysepunktet mandag morgen i hovedstadsområdet bar bud om at den første høstdagen var nært forestående. Døgnmiddeltemperaturen mange steder krøp under 10,0 grader. Da er det ikke lenger sommer!
Etter en av de aller lengste sommerperiodene som har forekommet, banket høsten ubønnhørlig på idag. I lavere strøk i hovedstadsområdet lå det et rimlag på bakken i morgentimene, og minimumstemperaturene nærmet seg grensen for frost. I Bærum ble nattens minimum 2,8 grader på Dønski. Morgentemperaturen kl. 08.00 var bare et par tideler høyere.
Etter at også aftentemperaturen var avlest og døgnmiddeltemperaturen dermed kunne utregnes, viste den seg å havne på 7,3 grader på Dønski. Normal døgnmiddeltemperatur på den 9. oktober er 7,0*C på Dønski, så dagens notering ble likevel over det normale! Dermed fortsetter den lange rekken med sommer- og nå også høstdager som likevel har vært varmere enn normalt! Siste dag det var litt kjøligere enn normalt, var den 12. juli. Det betyr at vi i hovedstadsregionen til nå har hatt 90 dager på rad med temperaturer over det normale.
På Blindern ble mandagens døgnmiddeltemperatur 8,3*C, mot normalt 7,5*C på dagens dato. Også der holdt middeltemperaturen seg over normalen.

Eviglang sommer
Derimot ble den lange rekken av sommerdager (døgnmiddeltemp. lik eller høyere enn 10,0*C) brutt mandag. Første dag på forsommeren som døgnmidlet passerte 10-streken på Dønski i Bærum og har holdt seg der siden, var den 23. mai. Det gir en sommerlengde på 139 dager. Antakelig må vi tilbake til 1959 eller 1947 for å finne en enda lengre periode med sommer i klimatologisk forstand! Ihvertfall i Bærum.
På Blindern, hos Meteorologisk institutt selv, var første sommerdag den 26. mai; den siste i går. Det gir en sommerperiode på 136 dager, tre færre enn i 2002 og to færre enn i 1999. I 2002 var første sommerdag på Blindern allerede den 4. mai og i 1999 den 16. mai.


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©