Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 -- Landstemperaturen: Er det et forståelig begrep for folk flest?


2.11.06: I Klimatologisk hurtigoversikt for juli 2002, utgitt av daværende Klimaavdelingen ved Meteorologisk institutt, ble det innført et nytt begrep: "Månedstemperaturen for Norge som helhet". Senere er begrepet "Landstemperaturen" tatt i bruk ...
-- Månedstemperaturen for Norge som helhet er 1,5*C over normalen, het det i ingressen til Klimatologisk hurtigoversikt for juli 2002. Men hvilken normal er det det refereres til? Og hvilken verdi har den for et vanlig værinteressert publikum? Sier den i det hele tatt noe for noen?
I november samme år får vi vite at månedstemperaturen for Norge har vært 2,2 grader under normalen. Er da normalen for et sted "midt i Norge", f.eks. i Røyrvik kommune på indre Helgeland i 708 meters høyde (median-høyden for norske klimastasjoner pr 30. juni 2002: 2 m.o.h. ved 47200 Skudenes-Høines og 1413 m.o.h. ved 55290 Sognefjellshytta)?

-- Hva mener noen?
Til nå har det ikke vært mulig å få oppgitt hva denne berømmelige landsnormalen er for årets 12 måneder, eventuelt for hele året som én enhet.
Nå når klimaoversikten for oktober 2006 er klar, heter det at (sitat) Månedstemperaturen for Norge som helhet var 0,7*C over normalen. ... Parodien blir fullkommen når ingressen fortsetter slik: Ytterst langs kysten av Rogaland og Hordaland var oktobertemperaturen den høyeste som er registrert siden målingene startet i 1867. Kvitsøy-Nordbø tangerte norgesrekorden for høyeste middeltemperatur i oktober ... (Sitat slutt.)
I "brødteksten" etter ingressen gjentas det at (sitat) Månedstemperaturen for Norge som helhet var 0,7*C høyere enn normalen. Siden 1900 er dette den 25. varmeste oktober som er registert for landet som helhet ... (Sitat slutt.)
Altså: Samtidig som den nye automatstasjonen Kvitsøy-Nordbø tangerer norgesrekorden, er likevel månedstemperaturen for hele landet endt på en 25.-plass!

-- Er det vi som er dumme?
Vi her på www.varviggo.no tillater oss, i vår enfoldighet, å be om en forklaring på begrepene landstemperaturen og månedstemperaturen for Norge som helhet og hva begrepene egentlig forteller.
Vi er spesielt opptatt av dette fordi det er dette som NTB (Norsk Telegrambyrå) trekker fram etter hvert nytt månedsskifte som hovedpoeng fra klimatologisk månedsoversikt, og aviser med respekt for seg selv setter på trykk.


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©