Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 -- Landstemperaturen: Er det et forståelig begrep for folk flest?


2.11.06: I Klimatologisk hurtigoversikt for juli 2002, utgitt av daværende Klimaavdelingen ved Meteorologisk institutt, ble det innført et nytt begrep: "Månedstemperaturen for Norge som helhet". Senere er begrepet "Landstemperaturen" tatt i bruk ...
-- Månedstemperaturen for Norge som helhet er 1,5*C over normalen, het det i ingressen til Klimatologisk hurtigoversikt for juli 2002. Men hvilken normal er det det refereres til? Og hvilken verdi har den for et vanlig værinteressert publikum? Sier den i det hele tatt noe for noen?
I november samme år får vi vite at månedstemperaturen for Norge har vært 2,2 grader under normalen. Er da normalen for et sted "midt i Norge", f.eks. i Røyrvik kommune på indre Helgeland i 708 meters høyde (median-høyden for norske klimastasjoner pr 30. juni 2002: 2 m.o.h. ved 47200 Skudenes-Høines og 1413 m.o.h. ved 55290 Sognefjellshytta)?

-- Hva mener noen?
Til nå har det ikke vært mulig å få oppgitt hva denne berømmelige landsnormalen er for årets 12 måneder, eventuelt for hele året som én enhet.
Nå når klimaoversikten for oktober 2006 er klar, heter det at (sitat) Månedstemperaturen for Norge som helhet var 0,7*C over normalen. ... Parodien blir fullkommen når ingressen fortsetter slik: Ytterst langs kysten av Rogaland og Hordaland var oktobertemperaturen den høyeste som er registrert siden målingene startet i 1867. Kvitsøy-Nordbø tangerte norgesrekorden for høyeste middeltemperatur i oktober ... (Sitat slutt.)
I "brødteksten" etter ingressen gjentas det at (sitat) Månedstemperaturen for Norge som helhet var 0,7*C høyere enn normalen. Siden 1900 er dette den 25. varmeste oktober som er registert for landet som helhet ... (Sitat slutt.)
Altså: Samtidig som den nye automatstasjonen Kvitsøy-Nordbø tangerer norgesrekorden, er likevel månedstemperaturen for hele landet endt på en 25.-plass!

-- Er det vi som er dumme?
Vi her på www.varviggo.no tillater oss, i vår enfoldighet, å be om en forklaring på begrepene landstemperaturen og månedstemperaturen for Norge som helhet og hva begrepene egentlig forteller.
Vi er spesielt opptatt av dette fordi det er dette som NTB (Norsk Telegrambyrå) trekker fram etter hvert nytt månedsskifte som hovedpoeng fra klimatologisk månedsoversikt, og aviser med respekt for seg selv setter på trykk.


Tilbake

Nyheter

TROMSØ-METEOROLOG TWITRER, OG SPØR: - Visste du at en stasjon må ha minst 15 år med data for å få rekord?

Bærum, 25.01.22: En godt skjult nyhet kom fram på
gårsdagens @Meteorologen der en av
værvarslingsmeteorologene ved Vervarslinga for Nord-
Norge (egentlig Meteorologisk institutt, Tromsø) la ut flere
lokale varmerekorder for januar, satt i natt...

Les mer


SISTE UKES OG HELGENS EKSTREMVÆRVARSLER: - Kom langt mer regn i Møre og Romsdal og Trøndelag enn varslet; vinden søndag voldsommere

Bærum, 17.01.22: Selv mandag formiddag i våre rolige
deler av Bærum vaier de store trærne fra side til side etter
stormkastene som herjet her i natt. Langt verre var det i
Møre og Romsdal der vindkastene var oppe i 54,0 m/sek
eller 194,4 km/t...

Les mer


UVÆRET I MIDT-NORGE: - Vindkast opp i 194,4 km/t i Gjemnes kommune i dag

Bærum, 16.01.22: Under uværet i Midt-Norge søndag er
det målt vindkast opp i 194,4 km/t. Det svarer til kategori
III på den amerikanske Saffir-Simpson orkanskalaen.
Såvidt Vær og Vind kan se, er dette nesten som da
nyttårsorkanen 1991/92 sto på.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©