Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 -- Landstemperaturen: Er det et forståelig begrep for folk flest?


2.11.06: I Klimatologisk hurtigoversikt for juli 2002, utgitt av daværende Klimaavdelingen ved Meteorologisk institutt, ble det innført et nytt begrep: "Månedstemperaturen for Norge som helhet". Senere er begrepet "Landstemperaturen" tatt i bruk ...
-- Månedstemperaturen for Norge som helhet er 1,5*C over normalen, het det i ingressen til Klimatologisk hurtigoversikt for juli 2002. Men hvilken normal er det det refereres til? Og hvilken verdi har den for et vanlig værinteressert publikum? Sier den i det hele tatt noe for noen?
I november samme år får vi vite at månedstemperaturen for Norge har vært 2,2 grader under normalen. Er da normalen for et sted "midt i Norge", f.eks. i Røyrvik kommune på indre Helgeland i 708 meters høyde (median-høyden for norske klimastasjoner pr 30. juni 2002: 2 m.o.h. ved 47200 Skudenes-Høines og 1413 m.o.h. ved 55290 Sognefjellshytta)?

-- Hva mener noen?
Til nå har det ikke vært mulig å få oppgitt hva denne berømmelige landsnormalen er for årets 12 måneder, eventuelt for hele året som én enhet.
Nå når klimaoversikten for oktober 2006 er klar, heter det at (sitat) Månedstemperaturen for Norge som helhet var 0,7*C over normalen. ... Parodien blir fullkommen når ingressen fortsetter slik: Ytterst langs kysten av Rogaland og Hordaland var oktobertemperaturen den høyeste som er registrert siden målingene startet i 1867. Kvitsøy-Nordbø tangerte norgesrekorden for høyeste middeltemperatur i oktober ... (Sitat slutt.)
I "brødteksten" etter ingressen gjentas det at (sitat) Månedstemperaturen for Norge som helhet var 0,7*C høyere enn normalen. Siden 1900 er dette den 25. varmeste oktober som er registert for landet som helhet ... (Sitat slutt.)
Altså: Samtidig som den nye automatstasjonen Kvitsøy-Nordbø tangerer norgesrekorden, er likevel månedstemperaturen for hele landet endt på en 25.-plass!

-- Er det vi som er dumme?
Vi her på www.varviggo.no tillater oss, i vår enfoldighet, å be om en forklaring på begrepene landstemperaturen og månedstemperaturen for Norge som helhet og hva begrepene egentlig forteller.
Vi er spesielt opptatt av dette fordi det er dette som NTB (Norsk Telegrambyrå) trekker fram etter hvert nytt månedsskifte som hovedpoeng fra klimatologisk månedsoversikt, og aviser med respekt for seg selv setter på trykk.


Tilbake

Nyheter

KALD, GRÅ OG MEGET VÅT JULI-START: - En eller to av de ti døgnene hittil ga hovedtyngden av nedbøren

Mandal-Eigebrekk, 11.07.20: Den første tredjedelen av
juli er allerede unnagjort. For mange utgjør dette den
første uken i fellesferien.
Vær og Vind som har kunnet glede seg over to rene
klarværsdager av de ti julidøgnene hittil, oppsummerer
kort

Les mer


VARSLET STYRTREGNBYGER PÅ AGDER OG I TELEMARK: - Det ble 15,1 mm på Hynnekleiv Stasjon i Birkenes mellom to og tre i ettermiddag

Mandal-Eigebrekk, 10.07.20: Radio-værvarslene i
morges antydet at det utover ettermiddagen i dag
kunne komme styrtregnbyger lokalt på Agder og i
Telemark, med "muligheter for torden", som det heter
på værvarslings-fagspråket hos Meteorologiske.


Les mer


NRK-JOURNALIST I STAVANGER SVARER VÆR OG VIND OM SOMMERTEMP.-OVERSIKT

Mandal-Eigebrekk, 10.07.20: Først sent i går kveld, etter
en lang og hyggelig, lokal bryggefest her på Eigebrekk,
dukket svaret på Vær og Vinds fem punkter eller spørsmål
om den etter hvert så berømte sommerværoversikten for
hele landet...

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©