Proweb Logg inn:
Brukernavn: 
Passord:

Samarbeids- partnere:

 

 BERNTS BYGE: Varmt og kvelende i New Delhi for pressefolk og kronprinspar


4.11.06: Mens et forsinket fly venter på å bringe vårt kronprinspar og pressekorpset hjem igjen til gamlelandet, er det kl. 12.00 lokal tid (07.30 norsk tid) 26 grader, klarvær -- men sterk by-røyk ("smoke") og mindre enn halvannen kilometers sikt.
Under siste del av kronprinsparets offisielle besøk i India har de og pressens representanter oppholdt seg i hovedstaden New Delhi. Midt på dagen har det vært over 30 grader, lite vind, stekende sol og svært tett byrøyk ("smoke") eller smog som det heter på norsk.
Mens Lufthansa-flyet fortsatt sto på Delhi internasjonale lufthavn Mahatma Gandhi lørdag, var det kl. 06.30 UTC (halvåtte norsk tid og 12.00 lokal tid) vestlig svak vind 5 knop, klarvær, smog og en siktbarhet mindre enn 1,6 kilometer! For oss her hjemme, f.eks. i Bærum der det er maksimal siktbarhet og tilnærmet krystallklar luft, må det fortone seg som rene Los Angeles-tilstander. Og det er nettopp det som preger de største millionbyene i forholdsvis vindstille vær, som Los Angeles og Beijing, Delhi og London, når de er innhyllet i et lokk av forurensninger. På det internasjonale flyspråket betegnes dette som smoke, direkte oversatt til norsk som by-røyk, eller mer kjent som smog. I sine reportasjer hjem fra kronprinsparets besøk er det ingen av de norske presseutsendte som har nevnt luftforurensningen spesielt.
Sist natt kl. 6.30 lokal tid krøp temperaturen i den indiske hovedstaden ned til 16 grader.

... og hjem igjen
Her hjemme opplevde vi i går at landets varmeste sted var Svinøy Fyr i Herøy kommune på Sunnmørskysten, som hadde hatt en maksimumstemperatur på 10,5 grader, etter hva vi kan lese på nettstedet til Meteorologisk institutt. Jeg kan ikke sist huske når nettopp Svinøy Fyr var varmest i landet -- i dette fylket er det gjerne Tafjord eller Sunndalsøra som kan oppvise det varmeste på landsbasis, da gjerne i forbindelse med lokale føn-situasjoner etter regnvær lenger sør på Vestlandet. I Tafjord var det fredag beskjedne 3,2 grader i maksimum. I fjor på denne datoen var det 17,1 grader i Tafjord, som er ny norgesrekord på datoen den 3. november! Og de som husker rimelig godt, vil sikkert gjenkjenne eller mimre om at Høylandet-Drageidet i Namdalen i Nord-Trøndelag den 1. november i fjor satte ny fylkesrekord for november i Nord-Trøndelag med overraskende 21,0 grader! På dagens dato (4.11.) er det 17,5*C fra Sunndalsøra, år 1994, som er norgesrekorden, mens det på morgendagens dato (5.11.) er Tafjord som har norgesrekorden med 18,5 grader fra 2003. Denne temperaturen var inntil i fjor en tangering av norgesrekorden for hele november måned som Sunndalsøra satte den 1.11.1984.

Noen snødybder
Fra slutten av oktober har Meteorologisk institutt lagt ut snødybden ved en del utvalte steder blant klima- og nedbørstasjoner i sitt stasjonsnett. Fredag var det mest snø i Tromsø med 67 cm, som er 20 cm opp fra torsdag. Berkåk-Lyngholt i Sør-Trøndelag hadde 45 cm om morgenen kl. 07.00 fredag, Bardufoss i indre Troms og Skåbu-Storslåen i Espedalen i Oppland 36 cm, alpinstedet Oppdal i Sør-Trøndelag 35 cm, alpinstedet Hemsedal 33 cm, Venabu på Ringebufjellet 31 cm, Vest-Torpa i Vest-Oppland 30 cm og Selbu-Stubbe i Sør-Trøndelag 29 cm.
Dette var de av de utvalgte stedene som hadde 25 cm snødybde eller mer, dvs. som pensjonert seniorrådgiver Gustav Bjørbæk ved Meteorologisk institutt i sine snø-utredninger satte som grense for skiføre.


Tilbake

Nyheter

TRE TIDELER FRA JANUAR-NORGESREKORDEN: - Tafjord slo til med 18,7 grader natt til i går

Bærum, 30.01.24: - Fønvind i indre fjordstrøk på
Sunnmøre natt til mandag førte til at det i timen
mellom ti og elleve på kvelden i Tafjord ble logget ut
en maks.temp. på anseelige 18,7 grader, ser Vær og
Vind av data på seklima hos Meteorologiske

Les mer


TIDENES VARMESTE SEPTEMBERHELG: - Søndag toppet Sigdal-Nedre Eggedal sør i Buskerud med tangering av norgesrekorden på 28,6*C

Bærum, 12.09.23: I disse valgdager har Vær og
Vind helt oversett at NIBIO-klimastasjonen Sigdal-
Nedre Eggedal søndag nådde 28,6 grader i
maksimumstemperatur. Det er tangering av den
bare to år gamle norgesrekorden i septembervarme
fra Drammen!

Les mer


FREDAGSVARMEN I SUNNHORDLAND: - Etne bare tre tideler fra norgesrekorden i september

Mandal-Eigebrekk, 09.09.23: September har startet
rekordvarm både på Øst-, Sør- og Vestlandet. En
foreløpig topp kom i går, fredag, da den nye
klimastasjonen Etne II i Etne i Sunnhordland nådde
28,3*C i maks.temp. mens Stavanger endte på 27,5.

Les mer


Nyhetsarkiv

Bernt Lie, Rudsveien 22H, 1346 Gjettum
E-post: bernt.lie38@gmail.com
Site powered by WebOfficeOne ©